Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Mój kawałek raju II 21:52, 09 sie 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Ależ oryginalna ta malwa Pierwszy raz taką widzę

A róże masz przepiękne. Oczywista oczywistość

Tess to jednoroczna roślinka, ale bardzo wdzięczna dziękuję w imieniu róż, ale zajrzyj do innych naszych forumowiczów, oni to mają piękne choćby Ania DS, czy Wandzia czy Danusia moje to dopiero takie sobie

Nie malwa?
Tak mi się wydawało, że do malwy niepodobna, ale zamieszczona było po tekście: Lilie już się kończą Malwy też to sądziłam, że to malwa. choć taka mało malwowa Tym bardziej, że tu już ktoś pokazywał malwę, co wcale, ale to wcale nie wyglądała jak malwa

Mój kawałek raju II 21:42, 09 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Ależ oryginalna ta malwa Pierwszy raz taką widzę

A róże masz przepiękne. Oczywista oczywistość

Tess to jednoroczna roślinka, ale bardzo wdzięczna dziękuję w imieniu róż, ale zajrzyj do innych naszych forumowiczów, oni to mają piękne choćby Ania DS, czy Wandzia czy Danusia moje to dopiero takie sobie
Ogród nad Rozlewiskiem 21:19, 09 sie 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Bociany - jeżeli mają wybór - wybierają najlepsze gniazdo.

Ba no masz, odkrycie

Trzeba tu rozprawić się z kolejnym dość powszechnym przekonaniem, że bociany łączą się w stałe pary.

Eeeeeee????

Bociany nie są monogamistami.

Nieeeeeee, to nie jest mozliwe

Owszem, łączą się w pary, i takie związki potrafią trwać latami, ale samice, kierowane instynktem zachowania gatunku, jeżeli mają wybór, wybierają dorodne samce z wypasionym gniazdem

hehehehe, no coz, wypasione gniazdo kuszace jest niezwykle

Samce najczęściej przylatują kilka dni wcześniej, niż samice. Zdarza się, że kiedy poprzednia partnerka przylatuje do gniazda, zastaje już tam inną, często młod-sz-ą, samicę Stąd i wśród samic zdarzają się potyczki

No juz ja bym jej pokazala gdzie raki zimuja. Pierze by fruwalo. Mlodsza samice, tez mi cos

Bociany najczęściej mają 3- 4 młode. W ubiegłym roku w "nasze" bociany dochowały się pięciorga piskląt!!!!:)

B ez przesady

Buziaki Tess. Dzieki za fajna opowiastke

Bociek, uśmiałam się do łez

Ten tekst mi po raz kolejny uświadomił, jak bardzo mi Cię brakowało...
Buziolek - za to, że jesteś
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 21:13, 09 sie 2012

Do góry
Co za kwiat - nie wiem.

A z postępów w zakładaniu trawnika bardzo się cieszę i gratuluję

Brawa także dla Twojego M., bo kupę roboty włożył
Ogród nad Rozlewiskiem 21:08, 09 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Dzień dobry Tess
zazdroszczę Ci tych bocianów!.. mają takie cudne oczy - ciemne kreski w górnej części jakby przystroiły się na bal

I ust tfu! dziobow korale
Ogród nad Rozlewiskiem 21:07, 09 sie 2012

Do góry
Bociany - jeżeli mają wybór - wybierają najlepsze gniazdo.

Ba no masz, odkrycie

Trzeba tu rozprawić się z kolejnym dość powszechnym przekonaniem, że bociany łączą się w stałe pary.

Eeeeeee????

Bociany nie są monogamistami.

Nieeeeeee, to nie jest mozliwe

Owszem, łączą się w pary, i takie związki potrafią trwać latami, ale samice, kierowane instynktem zachowania gatunku, jeżeli mają wybór, wybierają dorodne samce z wypasionym gniazdem

hehehehe, no coz, wypasione gniazdo kuszace jest niezwykle

Samce najczęściej przylatują kilka dni wcześniej, niż samice. Zdarza się, że kiedy poprzednia partnerka przylatuje do gniazda, zastaje już tam inną, często młod-sz-ą, samicę Stąd i wśród samic zdarzają się potyczki

No juz ja bym jej pokazala gdzie raki zimuja. Pierze by fruwalo. Mlodsza samice, tez mi cos

Bociany najczęściej mają 3- 4 młode. W ubiegłym roku w "nasze" bociany dochowały się pięciorga piskląt!!!!:)

B ez przesady

Buziaki Tess. Dzieki za fajna opowiastke
W Gąszczu u Tess 19:14, 09 sie 2012

Do góry
Zdrowiej nam Tess, czekam z niecierpliwością na to wyczarujesz
Boćki 18:18, 09 sie 2012

Do góry
Hej Tess! Fajne te Twoje ptaszki pozdr. M
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 18:10, 09 sie 2012

Do góry

Wandziu, ja już co do zasady pojęłam tę magiczną siłę gliny

Ale to i tak nie tłumaczy: dlaczego ciągnęłaś glinę aż z Rzeszowa?

Ona, ta rzeszowska musi mieć jakieś szczególne właściwości
Tylko ich zdradzić nie chcecie , bo by całe Ogrodowisko się do Ani zleciało i glinę wybrało))))))))))))

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:26, 09 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Hej Tereso!
niespecjalnie wygodna ale jak dodać podusie, to mogę leżeć i czytać i wdychać zapach róż

Grzyby - czarne punkciki na listkach; lub/i (?) brązowienie liści, zamieranie pędów... jak się przyjrzysz stożkowi to widać A ten z tyłu zasuszył się biedaczek podczas mojego urlopu i nie wiem czy nie padnie a takie ładne przyrosty miał

pozdrawiam!!

Dzięki za instruktaż, muszę je dokładnie obejrzeć.
Ławka bardzo mi się podoba Niezależnie od tego, czy wygodna
Ogród w lesie 17:24, 09 sie 2012

Do góry
No, jesteś nareszcie
Ile ja się na Ciebie naczekałam

Ty nie lataj po wątkach, tylko pokaż, co się działo
Potem polatasz, i tak wszystkiego nie nadgonisz

Na uszko powiem Ci, tak, żeby Pszczółka nie słyszała: BZ - fałsz
Boćki 17:20, 09 sie 2012

Do góry
Nie pamiętam już teraz dokładnie, kiedy młode wyfrunęły z gniazda.
Wydaje mi się, że to było w pierwszej połowie lipca.
Na łąkach zrobił się straszny tłok, bo młode dołączyły do starych.
Same już szukały pożywienia.

cdn.
Boćki 17:18, 09 sie 2012

Do góry
Nauka latania zaczyna się w gnieździe.

Rozciągamy skrzydełka, rozciągamy...

Machamy, nieudolnie machamy...

Piruecik i od początku: rozciągamy skrzydełka...

Obserwowałam te akrobacje z podziwem i ogromną obawą, że się zachwieje, spadnie...
A przecież to tak wysoko jest...
Boćki 17:18, 09 sie 2012

Do góry
Bocianków było dużo, rosły szybko. W gnieździe robiło się ciasno, coraz ciaśniej. Rodzice musieli usuwać się z gniazda, żeby młode miały więcej miejsca.
Ale jednocześnie musieli sprawować pieczę nad maluchami.
A skąd najlepiej obserwować co się w gnieździe dzieje i mieć baczenie na bocianiątka?
Z dachu naszego domku, oczywiście

Mama (a może to tata?) nie spuszcza gniazda z oka

Jakiś frasunek czy jedynie codzienna toaleta?

Jestem zwinny, na jednej nodze też ustoję

Do czasu, aż młode nauczą się latać, takie wspólnie spędzone chwile przez rodziców zdarzają się rzadko

Boćki 17:13, 09 sie 2012

Do góry
Tutaj już widac, że w gnieździe panuje niezły tłok

Małe bocianiątka dużo brudzą, więc rodzice oprócz jedzenia, noszą do gniazda materiał ściółkujący, tu - gałązki:

Przymierzanie... gdzie to najlepiej ułożyć?

O, tutaj będzie w sam raz
Boćki 17:11, 09 sie 2012

Do góry
Witam w wątku o bocianach.
Opowiedziałam o "swoich" bocianach w swoim wątku , i zasugerowano mi, by pokazać to także gdzieś odrębnie, w "bajkach przyrodniczych" lub wątku "poznajemy ptaki".

Pomyślałam jednak, że boćki to temat - rzeka, a ponieważ wszyscy je bezbłędnie rozpoznają, warto w odrębnym wątku przybliżyć jak żyją.

Zachęcam wszystkich do dzielenia się swoją wiedzą o bocianach i obserwacjami

Dla porządku wyjaśniam, że bociany - bohaterowie mojej opowieści tak naprawdę nie są "moje", mają gniazdo u sąsiada, po drugiej stronie drogi.
Ja mam fantastyczny widok na gniazdo Mogę je obserwować godzinami

Wiosna 2011 r.

Kiedy wiosną ubiegłego roku po raz pierwszy, w dniu 25 marca zajechaliśmy nad Rozlewisko, pierwsze bociany były już tam od kilku dni. Zasiedlone były już dwa gniazda.

Dość powszechne jest przekonanie, że bociany zasiedlają corocznie to samo gniazdo, a nasz Wojtek tegoroczny, to ten sam, co był u nas w poprzednich latach.

Tak nie jest. Bociany - jeżeli mają wybór - wybierają najlepsze gniazdo. Najlepsze pod względem dostępu i bliskości pożywienia, położenia gniazda względem stron świata, ukształtowania terenu i budynków wokół gniazda....
Zdarzają się bójki pomiędzy samcami o gniazdo (ja nie widziałam), a także bójki pomiędzy samicami
Bo trzeba tu rozprawić się z kolejnym dość powszechnym przekonaniem, że bociany łączą się w stałe pary.
Bociany nie są monogamistami. Owszem, łączą się w pary, i takie związki potrafią trwać latami, ale samice, kierowane instynktem zachowania gatunku, jeżeli mają wybór, wybierają dorodne samce z wypasionym gniazdem

Bociany najczęściej mają 3- 4 młode. W ubiegłym roku w "nasze" bociany dochowały się pięciorga piskląt!!!!

Tu niestety, bocianięta są małe i wcale, ale to wcale ich jeszcze nie widać. Widać jedynie mamę (lub tatę):

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 15:40, 09 sie 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Wandziu wiozłaś glinę od Ani???Naprawdę???

też się zdziwiłam, to chyba ta glina jakaś magiczna musi być
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:32, 09 sie 2012

Do góry
Tess, chyba takie jak na wszystkim plamy, przeważnie brązowe z czarną obwódką.
Bukszpany prawie ciągle mają lekkiego grzyba. W szkółkach permanentnie.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:24, 09 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)

Ławeczkowo - tutaj ratuję bukszpany...pod dachem (zeby zwalczyc grzyba) i w doniczkach (przeniesione z gruntu bo za sucho mialy...)

Róża mi tam pachnie na razie, a pójdzie do gruntu - wczoraj wsadziłam jej towarzyszki, pod tą już jest dołek przygotowany... ale tak pachnie, że chcę ją przy ławeczce

Piękne pokazałaś różyczki (towarzyszki). Ale przeszłam właśnie ławkę złożoną obejrzeć.
Piękna Wygodna jest?

I przy okazji o leczeniu bukszpanów z grzybowych wyczytałam. Jakie są objawy takiej choroby?
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 15:18, 09 sie 2012

Do góry
Pisałam właśnie wczoraj, że u mnie na Mozilli daję radę ze zdjęciami

Dzięki za wyjaśnienia co do gliny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies