Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 07:38, 21 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)
Witam,
mam zaprojektowany ogród przez Biuro Projektowe i w sumie podoba mi się tylko zadziwia mnie ilość rodzajów roślin. Czy na powierzchni 392 m2 ( łącznie z domem) powinno być aż tak dużo różnych form, tj. razem 36 różnych gatunków roślin? Czy nie będzie zbyt pstrokato?
Z góry dziękuję za radę

Jest pstrokato. I to jest pewne. Ale na ile pstrokato to nie wiem.Pokaż zdjęcie jakieś, jak pstrokato zrobili.
Plamy na liściach mięty 07:36, 21 lip 2017

Do góry
Uciąć miętę i wypuści zdrowe, soczyste liście od nowa. I nie czekać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:28, 21 lip 2017

Do góry
krzysztofszykowny napisał(a)
Witam. Mam niepożądane rośliny w moim trawniku. Ostatnio pryskałem środkiem przeciw chwastom przez to trawa jest taka długa. Muszę odczekać jeszcze kilka dni. Moim problemem jest to paskustwo, ktore jest na zdjęciu. Czy jest to chwastnica?

I drugie zdjęcie. Proszę nie zwracać uwagi na trawę, to jest za garażami w miejscu gdzie praktycznie nikt nie chodzi

Nie , to nie chwastnica, to inna niepożądana trawa.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:28, 21 lip 2017

Do góry
mest napisał(a)

Tylko jak to wymierzyć ile rzucać tego nawozu by wyszła pożądana ilość?

Odmierzyć pożadaną dawkę na cały trawnik, podzielić go na kilka sektorów. Oznaczyć sznurkiem. Postawić pożądaną ilość nawozu w każdym sektorze i siać.

Ja sieję w każdym razie na oko i nie robię takich wygibasów, ale pytasz jak to wymierzyć, więc podaję prostu sposób.

Albo siać najpierw rzadko, potem ponownie aż wyjdzie cała dawka nawozu na dany trawnik.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:25, 21 lip 2017

Do góry
Trawnik jest rzadki, stąd wciąga ziemię, ale żeby aż stepiło nóż? Pokaż zdjęcie tego trawnika.

Spróbuj kosić szybciej. Może trawa mokra i kosiłeś?
Mostki i kładki - mostek 07:22, 21 lip 2017

Do góry
Wystarczy osadzić na podspypce piaskowej zarówno w trawniku jak i w korze. Nie będzie pływało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:20, 21 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i długość 1300 cm.

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?

Zrezygnować z projektantki i założyć wątek na Ogrodowisku, będziesz miała o wiele ładniejszy ogród
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:19, 21 lip 2017

Do góry
asiulka napisał(a)
A oto teren do popisu o którym przed chwilą pisałam

Nie mozna po całości porozrzucać roślin przypadkowo. Wydziel część z roślinami i część trawnika.
W trawniku posadź solitera, ładne drzewko na pniu, nie cieniutki patyczek, żeby widać go było. Oddziel część roślinną od trawnika żwirkiem.

W części roślinnej przesadź te jałowce i mdokomponuj inne rosliny kontrastujące kształtem i kolorem jak tu:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:12, 21 lip 2017

Do góry
ola12 napisał(a)
Witam serdecznie. Dziewczyny pomóżcie mi zagospodarowac ten kawałek rabaty przy trzech przęsłach ogrodzenia. Wszystko jest do przesadzenia, zostaje tylko hortensja i tuja.Myślałam o 3 iglakach na pniu sośnie lub świerku glacua globasa a za nimi niski źywopłocik z cisa semperaurea. Na tym kończą się pomysły.Może nasuwa się Wam jakiś pomysł? Z góry dziękuję.

Przede wszystkim trzeba poszerzyć tę rabatę, bo jest za wąska. Otrzyma całkiem nowy wymiar i będzie mozna posadzić piętra, a tak jest strasznie wąska.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:43, 20 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taką dalię już mam i kwitnie

Danusiu, świetna wyprawa, zdjęcia również.
Mam propozycję, abyśmy na jesień sobie kłącza dalii wymieniły, ja mam też z ciemnymi liśćmi, ale takie kwiaty są. Kawałek tej z różowym kwieciem od ciebie bym poprosiła.

Nawożenie, zasilanie trawnika 08:12, 20 lip 2017

Do góry
Raczej nie odpowiada, wapń i magnez odpowiada za podwyższenie pH.

O wpływie nawadniania na zmianę pH w glebie poczytaj tutaj artykuł

Instytucji szukaj tutaj bo nie napisałeś nawet z jakiego rejonu jesteś.

Link

Nie trzeba mieszać z ziemią, To wręcz byłoby niemożliwe zrobić na trawniku. Posypujesz równo i podlewasz aby się rozpuścił i wsiąkł w glebę.

Jednak zanim cokolwiek zrobisz, ustal najpierw skład gleby oraz przyczynę podwyższonego pH. Ze stacji dostaniesz zalecenia nawozowe.
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:51, 19 lip 2017

Do góry
Woda prawdopodobnie jest mocno zażelaziona. Zbadaj wodę.
Kompozycje w donicach 08:38, 19 lip 2017

Do góry
Obi, ale Deroma. Obi sprzedaje tę markę.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:06, 17 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli posiana trawa to już czekaj. Nic nie zrobisz.

A jeśli nie posiana - to wprowadź materię organiczną, kompost, próchnicę cokolwiek, co rozluźni i wzbogaci glebę.

trawa zasiana kiepenkerl dark green boje sie czy czasem pieniadze nie wywalone w przysłowiowe błoto gdy była siana ziemia była pulchna a teraz twarda jak skała
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:12, 17 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym się nie odważyła takim siewnikiem, a co dopiero amator

Moim zdaniem to żółte - trawnik niedożywiony. Raczej bym to obstawiała, a nie spalenie nawozem.

Naucz się siać równomiernie z ręki - inaczej będziesz tak miał cały czas.

A ja myślałem, że takim właśnie najprościej Znowu się czegoś nauczyłem

Kur nie mam, więc nie wiem jak się je karmi ale się dowiem i nauczę to robić z ręki. Tylko jak to wymierzyć ile rzucać tego nawozu by wyszła pożądana ilość?

Jeśli chodzi o żółte plamy to właśnie przed rozrzuceniem nawozu takich nie miałem, wszystko było ładnie zielone a zmieniło się po nawozie. Mam tutaj jeszcze zdjęcia z bliska jak wyglądają te żółte źdźbła.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:27, 17 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Grzyby nie mają wpływu.
1 - tępe noże kosiarki
2 - niepożądane gatunki traw w trawniku (ostre, chwastowate trawy, bardzo ostre i niepożądane)

Czyli 2 punkt, bo nóż był ostrzony . Dziękuję za poradę
Żywopłot łuk nad furtką 07:54, 17 lip 2017

Do góry
Jak widać można, ale to nie my sadziliśmy. Już był w ogrodzie. Ja go tylko ogarnęłam, żeby "ładnie" wyglądał. Jałowce to jednak nie moja lista roślin.
Kompozycje w donicach 07:53, 17 lip 2017

Do góry
Modne jest wprowadzanie bylin do donic. Jesteś "trendy"
Ładna donica, Deroma?
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:52, 17 lip 2017

Do góry
Najpierw skoś trawnik przed nawozem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:51, 17 lip 2017

Do góry
Jeśli posiana trawa to już czekaj. Nic nie zrobisz.

A jeśli nie posiana - to wprowadź materię organiczną, kompost, próchnicę cokolwiek, co rozluźni i wzbogaci glebę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies