Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

sylwik69 23:21, 20 lip 2017

asiulka napisał(a)
A oto teren do popisu o którym przed chwilą pisałam

Asia zaczęłabym wszystko od początku...plan,wyznaczenie rabat,przygotowanie gleby...dobór roślin i sadzenie na końcu najlepiej gdybyś założyła wątek ja także zaczynam,będzie nas więcej
as1112 06:37, 21 lip 2017

Madeczkam, Fama - dzięki za rady, choć każda radzi co innego

W zasadzie przęsła płotu dość dobrze osłaniają nas- do jego wysokości. Przęsła na tę chwilę są co drugie gdyż będzie dosypywana ziemia na rabaty. Bardziej zależy mi na osłonie ogrodu latem i to powyżej linii ogrodzenia. Domki przed nami są usadowione wyżej i stąd problem.
Zarówno brzozy jak i klony na zimę i tak stracą liście - więc tu obojętne, natomiast nadal nie wiem co dalej robić z tą rabatą podwyższoną.

Projekt ogrodu mam od roku i szczerzę mówiąc za długo. Ciągle coś nowego wpada w oczy Takie tu piękne ogrody ...
Gardenarium 07:12, 21 lip 2017

ola12 napisał(a)
Witam serdecznie. Dziewczyny pomóżcie mi zagospodarowac ten kawałek rabaty przy trzech przęsłach ogrodzenia. Wszystko jest do przesadzenia, zostaje tylko hortensja i tuja.Myślałam o 3 iglakach na pniu sośnie lub świerku glacua globasa a za nimi niski źywopłocik z cisa semperaurea. Na tym kończą się pomysły.Może nasuwa się Wam jakiś pomysł? Z góry dziękuję.

Przede wszystkim trzeba poszerzyć tę rabatę, bo jest za wąska. Otrzyma całkiem nowy wymiar i będzie mozna posadzić piętra, a tak jest strasznie wąska.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:19, 21 lip 2017

asiulka napisał(a)
A oto teren do popisu o którym przed chwilą pisałam

Nie mozna po całości porozrzucać roślin przypadkowo. Wydziel część z roślinami i część trawnika.
W trawniku posadź solitera, ładne drzewko na pniu, nie cieniutki patyczek, żeby widać go było. Oddziel część roślinną od trawnika żwirkiem.

W części roślinnej przesadź te jałowce i mdokomponuj inne rosliny kontrastujące kształtem i kolorem jak tu:

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:20, 21 lip 2017

as1112 napisał(a)

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i długość 1300 cm.

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?

Zrezygnować z projektantki i założyć wątek na Ogrodowisku, będziesz miała o wiele ładniejszy ogród

Instagram Ogrodowiska
as1112 08:30, 21 lip 2017

Pani Danusiu, chyba tak powinnam zrobić Przejrzałam wizytówki i jestem pod wrażeniem. Najbardziej zbliżone do mojego planu wydają mi się ogrody Magdy70

A co tam, założę wątek Może jeszcze coś pozmieniamy wspólnie w tym projekcie.
madeczkam 08:32, 21 lip 2017

Gardenarium napisał(a)

Zrezygnować z projektantki i założyć wątek na Ogrodowisku, będziesz miała o wiele ładniejszy ogród

tez tak mysle jezeli nie potrzebujesz totalnego żywopłotu mozesz poszalec z kompozycjami na podwyższeniu moga to byc trawy wtedy jak najbardziej
asiulka 09:59, 21 lip 2017

Dziękuję bardzo za porady. Bardzo podoba mi się naszkicowany projekt. A co byście proponowali posadzic za jalowcami? Jak trochę popada to muszę wziasc się do roboty
asiulka 10:19, 21 lip 2017

A gdyby dac gdzieś wrzosy albo hortensje? bo bardzo mi się one podobają
sylwik69 10:47, 21 lip 2017

asiulka napisał(a)
A gdyby dac gdzieś wrzosy albo hortensje? bo bardzo mi się one podobają

Wszystko można i się da trzeba tylko dać im odpowiednią ziemię.Jeśli wrzosy to i wrzośce,jedno kwitną jesienią drugie wiosną