Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

madeczkam 22:06, 21 lip 2017

abiko napisał(a)
Channach - wrzuć zdjęcie będzie prościej.

Madeczkam - wyłącz ten caps.. nie musisz krzyczeć.

dobre
ela_z 22:11, 21 lip 2017

Gardenarium napisał(a)
Dwa drzewa to może za mało powiedziane. raczej trzy drzewa

Danusiu, dziekuje Ci bardzo mocno
Akacja 22:37, 21 lip 2017

Danusiu co sądzisz o moim przedgrodku . Jednak zdecydowałam się na utworzenie nowej rabaty przed tujami.Pozdrawiam .
asiulka 23:31, 21 lip 2017

A co by najbardziej pasowało posadzic za tymi jalowcami tzn zgodnie z planem co polecicie? Przepraszam ze tak dopytuje ale jestem swiezakiem
asiulka 23:52, 21 lip 2017

Natomiast żółte kulki na pniu starczyly by trzmieliny czy raczej cos okazalszego?
gosiacz22 00:25, 22 lip 2017

Gardenarium napisał(a)

Teraz nie bardzo mogę dokladnie okreslic wysokości ale na pewno mniej niż 3m, wydaje mi się, że 2m to maks. Jutro spr dokładnie.

Zdjęcie obrazuje skarpe przed poszerzeniem bo teraz ma 2 m. Planuję posadzić je tak na rogu tej skarpy tylko nie wiem w jakiej odległości od tarasu własnie.

Trudno powiedzieć bo nie ma zdjęcia. Zależy też od wysokości pnia, czy wysoko szczepiona na 3 m czy niżej. Pokaż jakieś zdjęcie, gdzie chcesz to posadzić. Ułatw zadanie.
moniaaa_l 01:03, 22 lip 2017

Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu poczytuję forum by zaczerpnąć wiedzy na temat roślin jak i podpatrzeć Wasze pomysły na rabaty, ogrody
Wielu specjalistów udziela się tu na forum więc chciałam się poradzić jak najlepiej zaplanować część ogrodu, jakie rośliny wybrać aby tworzyły spójną ą całość troszkę już sama zaczęłam coś wsadzać ale nie wiem czy dobrze, w razie co będziemy przesadzać

Zwracam się z prośbą o podpowiedzi jak zaprojektować część ogrodu przy ogrodzeniu

Oto rośliny, które już wsadziłam

A takie dwie rabatki mamy od frontu domku

Myślałam napewno o miskantach i hortensjach ale sama nie wiem jak to najlepiej rozplanować

Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie
Michu87 14:06, 22 lip 2017

Podpowiedzcie mi proszę...Nie do końca wiem jak zaplanować kształt rabaty w ogrodzie za domem. Przód już mam. Ze względu na układ kostki zdecydowałam się na linie proste ale z elementem koła w rogu (nie chciałabym żeby wszystko było zupełnie w kant). Uwielbiam koła w ogrodzie, to też z tyłu chciałabym trochę nawiązać do tego elementu, ale też nie przesadzając. Pomóżcie proszę. Może razem coś wymyślimy. Nie oczekuję konkretnych wymiarów, nie mam jeszcze ogrodzenia. Chodzi mi o naszkicowanie kształtu jaki by tu pasował. Resztę sobie dostosuję.
P.S- Te zielone X to znajdujące się tam drzewa. Pozdrawiam.
koishii 15:57, 22 lip 2017

Nie wiem co posadzić pod te iglaczki Rabata się tworzy, wszystko to nasadzenia nowe. Jestem iglakowym laikiem więc nie wiem co dalej... Rabata widoczna z drogi, więc chciałabym żeby była reprezentacyjna Ziemia tam jest twarda, gliniasta. Słońce od południa do 14/15.

Rosną tu: Dwa żywotniki zachodnie (będą formowane w kule), dwa żywotniki plożące (chyba, nie pamiętam co to a nie jest podpisane), w rogu jakis iglak pozostałość po świętach czekał w donicy. Przepraszam że tak chaotycznie ale a prawdę zupełnie się na iglakch nie znam :/
Edit: z samego przodu jeszcze jest irga ale chyba zmarzła i już nie odbje... dałam jej jeszcze szansę w nowym miejscu.
gosiacz22 02:14, 23 lip 2017

Pomożecie w rozplanowaniu nasadzeń ?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6715-raczkujacy-ogrod-u-gosi?page=5#post_2