Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu poczytuję forum by zaczerpnąć wiedzy na temat roślin jak i podpatrzeć Wasze pomysły na rabaty, ogrody
Wielu specjalistów udziela się tu na forum więc chciałam się poradzić jak najlepiej zaplanować część ogrodu, jakie rośliny wybrać aby tworzyły spójną ą całość troszkę już sama zaczęłam coś wsadzać ale nie wiem czy dobrze, w razie co będziemy przesadzać
Zwracam się z prośbą o podpowiedzi jak zaprojektować część ogrodu przy ogrodzeniu
Oto rośliny, które już wsadziłam
A takie dwie rabatki mamy od frontu domku
Myślałam napewno o miskantach i hortensjach ale sama nie wiem jak to najlepiej rozplanować
Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie
Podpowiedzcie mi proszę...Nie do końca wiem jak zaplanować kształt rabaty w ogrodzie za domem. Przód już mam. Ze względu na układ kostki zdecydowałam się na linie proste ale z elementem koła w rogu (nie chciałabym żeby wszystko było zupełnie w kant). Uwielbiam koła w ogrodzie, to też z tyłu chciałabym trochę nawiązać do tego elementu, ale też nie przesadzając. Pomóżcie proszę. Może razem coś wymyślimy. Nie oczekuję konkretnych wymiarów, nie mam jeszcze ogrodzenia. Chodzi mi o naszkicowanie kształtu jaki by tu pasował. Resztę sobie dostosuję.
P.S- Te zielone X to znajdujące się tam drzewa. Pozdrawiam.
Nie wiem co posadzić pod te iglaczki Rabata się tworzy, wszystko to nasadzenia nowe. Jestem iglakowym laikiem więc nie wiem co dalej... Rabata widoczna z drogi, więc chciałabym żeby była reprezentacyjna Ziemia tam jest twarda, gliniasta. Słońce od południa do 14/15.
Rosną tu: Dwa żywotniki zachodnie (będą formowane w kule), dwa żywotniki plożące (chyba, nie pamiętam co to a nie jest podpisane), w rogu jakis iglak pozostałość po świętach czekał w donicy. Przepraszam że tak chaotycznie ale a prawdę zupełnie się na iglakch nie znam :/
Edit: z samego przodu jeszcze jest irga ale chyba zmarzła i już nie odbje... dałam jej jeszcze szansę w nowym miejscu.