Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród nad Rozlewiskiem 00:56, 09 sie 2012

Do góry
Kiedy wiosną ubiegłego roku po raz pierwszy, w dniu 25 marca zajechaliśmy nad Rozlewisko, pierwsze bociany były już tam od kilku dni. Zasiedlone były już dwa gniazda.

Dość powszechne jest przekonanie, że bociany zasiedlają corocznie to samo gniazdo, a nasz Wojtek tegoroczny, to ten sam, co był u nas w poprzednich latach.

Tak nie jest. Bociany - jeżeli mają wybór - wybierają najlepsze gniazdo. Najlepsze pod względem dostępu i bliskości pożywienia, położenia gniazda względem stron świata, ukształtowania terenu i budynków wokół gniazda....
Zdarzają się bójki pomiędzy samcami o gniazdo (ja nie widziałam), a także bójki pomiędzy samicami
Bo trzeba tu rozprawić się z kolejnym dość powszechnym przekonaniem, że bociany łączą się w stałe pary.
Bociany nie są monogamistami. Owszem, łączą się w pary, i takie związki potrafią trwać latami, ale samice, kierowane instynktem zachowania gatunku, jeżeli mają wybór, wybierają dorodne samce z wypasionym gniazdem
Samce najczęściej przylatują kilka dni wcześniej, niż samice. Zdarza się, że kiedy poprzednia partnerka przylatuje do gniazda, zastaje już tam inną, często młod-sz-ą, samicę Stąd i wśród samic zdarzają się potyczki

Bociany najczęściej mają 3- 4 młode. W ubiegłym roku w "nasze" bociany dochowały się pięciorga piskląt!!!!

Tu niestety, bocięta są małe i wcale, ale to wcale ich jeszcze nie widać. Widać jedynie mamę (lub tatę):

Miniaturowy ogródek 00:05, 09 sie 2012

Do góry
No, wiem, ze nie dziś (te zdjęcia)

Co do pytania - mnie się bardziej podoba szałwia, a szałwia omszona to po prostu szał No, ale omszona ma bardzo intensywny kolor.
Ale to zależy, do czego potrzebujesz - z czym chcesz połączyć.

Poczytałam, ze kocimiętka rośnie na każdej glebie, stanowisko słoneczne lub półcień. Na pewno plusem jest to, że kwitnie nieprzerwanie do jesieni.

Ale ja nie mam kocimiętki, to wszystko, co powyżej to teoria
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:56, 08 sie 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
a to jeszcze wstawię zdjęcie wspomnieniowe z lata 2010 r. - jak pierwszy raz zobaczyliśmy działkę w tle omawiana leszczyna i kąt, w którym jest obecna rabata z hortensjami i od dziś z Nigrą ))

I jak? teraz lepiej? )

Lepiej, lepiej

Ale co zrobiłaś z sosną? Nie ma...
Miniaturowy ogródek 23:53, 08 sie 2012

Do góry
No, doczekałam się zdjęć
Zrobiłaś więcej, prawda?
Kondziowy Ogród :) 23:52, 08 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Kondziu, nie miałam dotąd dość czasu, żeby przejrzeć i przeczytać cały Twój wątek. Własnie przeczytałam.
Jestem pod wrażeniem

Piękny ogród. Trzmieliny na pniu zwalają z nóg, stożki - zazdraszczam, ale najbardziej mnie urzekł fakt, że podsadzenia masz z kopytnika
Uwielbiam kopytnik

Jakoś idzie tylko powoli bo dużo pracy niestety ledwo daje radę raczej nie daje rady tego ogarnąć niestety coraz bardziej wymiękam

Zwolnij, chłopaku to tempo, jakie sobie narzuciłeś, jest zawrotne
Jak wszystko zrobisz od razu, co będziesz robił później? )))))
Jest co robić narazie robie połowe ogrodu jeszcze został druga czesc czyli sad mysle zeby dookoła drzew wsadzic coś jaskrawego ale jeszcze nie wiem co puzniej musze zrobić trzecia czesc a pużniej czwarta czyli musze wazywnik odchwaścić jeszcze przy ogrodzeniu przy wejsciu czeba cos wymyslic duzo pracy chyba nie skończe w tym roku
Kondziowy Ogród :) 23:47, 08 sie 2012

Do góry
Kondziu, nie miałam dotąd dość czasu, żeby przejrzeć i przeczytać cały Twój wątek. Własnie przeczytałam.
Jestem pod wrażeniem

Piękny ogród. Trzmieliny na pniu zwalają z nóg, stożki - zazdraszczam, ale najbardziej mnie urzekł fakt, że podsadzenia masz z kopytnika
Uwielbiam kopytnik

Kondzio napisał(a)
Jakoś idzie tylko powoli bo dużo pracy niestety ledwo daje radę raczej nie daje rady tego ogarnąć niestety coraz bardziej wymiękam

Zwolnij, chłopaku to tempo, jakie sobie narzuciłeś, jest zawrotne
Jak wszystko zrobisz od razu, co będziesz robił później? )))))
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:33, 08 sie 2012

Do góry
ana_art napisał(a)

Teresko kupowałam je bez nazwy, była na nich tylko karteczka ' ecru ' do dzisiaj śmieje sie w ogrodniczym ze z ecru zrobiła się morela (?)

Szkoda, że nie znasz nazwy, ale dziękuję
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 23:29, 08 sie 2012

Do góry
Piękne masz te irysy, bardzo intensywny kolor. Moje jakieś blade
Nieszko, widziałam piękną rabatę pod brzozami. Czy masz tam nawadnianie, czy w tej suchości (bo brzozy to pijusy) sobie naturalnie radzą?
Brzoza w kompozycjach ogrodowych 23:24, 08 sie 2012

Do góry
Marta, zobacz, jak ładnie u Nieszki pod brzozami:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1534-jeszcze-hobby-czy-juz-uzaleznienie?page=13

Nie wiem, czy ma nawadnianie, ale można się dowiedziec
Miało być inaczej 23:14, 08 sie 2012

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)

Cudne zdjęcia i piękne kwiaty
Pozdrawiam, Aguś
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:59, 08 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

pienne które rosną u mnie drugi rok

Aniu, piękny ma kolor i kształt ta róża Czy znasz jej imię?

Leon mnie zauroczył ja uwielbiam koty

Teresko kupowałam je bez nazwy, była na nich tylko karteczka ' ecru ' do dzisiaj śmieje sie w ogrodniczym ze z ecru zrobiła się morela (?)
Kolorowe rabaty 22:54, 08 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Fajne floksy
A dziewczyny na zdjęciu - laski

Ja dzielżany lubię trzeba tylko znaleźć im odpowiednie towarzystwo
Tylko "zarażeni"ogrodowiskowo nie lubią żółtego ))))))))))))))))
Kolorowe rabaty 22:50, 08 sie 2012

Do góry
Fajne floksy
A dziewczyny na zdjęciu - laski
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:43, 08 sie 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
pienne które rosną u mnie drugi rok

Aniu, piękny ma kolor i kształt ta róża Czy znasz jej imię?

Leon mnie zauroczył ja uwielbiam koty
Mój ogródek pod Gdańskiem 21:59, 08 sie 2012

Do góry
Monika352 napisał(a)

A masz berginie,? Moim zdaniem te same cechy co rozchodnik a jeszcze zimnozielone!!! Bardzo je sobie cenie i wszystkim polecam

Pewnie, że mam I nie wyrzucę, choć na Ogrodowisku nie należy do szczególnie polecanych roślin

A dlaczego niby nie należy do polecanych???? Pokaze Ci kiedyś zdjecia jakie u mnie berginie są piekne. Chociaż rosną szybko , ale czy to złe? Jakie mogą miec wady to nie wiem. Ja od 3 sezonów wad nie zauwazylam

Ja też jestem miłośniczką bergeni.!na jesieni podzieliłam i sie pięknie rozrosły!Są świetne do podsadzania wysolich roślin!Moję rosną przed floksami, a teraz jeszcze kombinuję inną rabatę z nimi!!
A wiecie dziewczyny ,tak wogóle, to co ogródek to pomysł ! I niech tak zostanie ! Inaczej będzie "nuda panie nuda!!"
Mój kawałek raju II 21:50, 08 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

dzięki Agnieszko nie nie pryskam, a deszczu w tym roku aż za dużo u mnie

To co robisz, że nie masz szarej pleśni?

Piękne warzywka, mniam, mniam

Tereska wietrzę szklarnię, ale jak tak dalej popada, a właśnie wróciłam z folii to źle to widzę no i obrywam liście,żeby był przewiew lepszy między pomidorami
Mój ogródek pod Gdańskiem 21:34, 08 sie 2012

Do góry
Monika352 napisał(a)

A masz berginie,? Moim zdaniem te same cechy co rozchodnik a jeszcze zimnozielone!!! Bardzo je sobie cenie i wszystkim polecam

Pewnie, że mam I nie wyrzucę, choć na Ogrodowisku nie należy do szczególnie polecanych roślin

A dlaczego niby nie należy do polecanych???? Pokaze Ci kiedyś zdjecia jakie u mnie berginie są piekne. Chociaż rosną szybko , ale czy to złe? Jakie mogą miec wady to nie wiem. Ja od 3 sezonów wad nie zauwazylam

Ja też jestem miłośniczką bergeni.!na jesieni podzieliłam i sie pięknie rozrosły!Są świetne do podsadzania wysolich roślin!Moję rosną przed floksami, a teraz jeszcze kombinuję inną rabatę z nimi!!
A wiecie dziewczyny ,tak wogóle, to co ogródek to pomysł ! I niech tak zostanie ! Inaczej będzie "nuda panie nuda!!"
Mój ogródek pod Gdańskiem 20:59, 08 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

W Gąszczu u Tess 20:46, 08 sie 2012

Do góry
Tess ! Jesteś Wielka z tym szlafroczkiem.. Szkoda ze fotki nie dalss sobie zrobic pilas już te miksturke z imbiru??? Pij zobaczymy czy działa!!!! Pozdrawiam m
W Gąszczu u Tess 20:42, 08 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Daję zdjęcie, zrobione z:
narażeniem życia na utratę - w głowie mi się kołuje z gorączki, a trzeba się było wychylić mocno, mogłam więc wypaść,
narażeniem reputacji na szwank - sąsiedzi od dawna przyglądają się podejrzliwie, jak po ogrodzie z aparatem latam, ale dziś chyba już ostatecznie ugruntowali sobie opinię o braku poczytalności, jak zobaczyli wychylającą się w szlafroku z okna na I piętrze robiącą zdjęcia )))))))

Uwielbiam Cię za to czy zdjęcie od strony furtki również robiłaś w szlafroku?
Idę na poważnie obadać zdjęcie tej rabaty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies