Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 22:46, 21 cze 2017

Do góry
Żółte placki uzupełnij w nawóz.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:46, 21 cze 2017

Do góry
Jednak chyba nie zastosowałeś wszystkich porad, bo nie zugorowałeś terenu dwukrotnie. Trzeba poczekać aż wzejdą chwasty, zabić je, ponownie poczekać, zabić i dopiero siać trawnik. Efekty są takie, że jest więcej komosy i chwastnicy niż wartościowego trawnika Co robić?

Albo kosić, albo wyrywać albo jedno i drugie. Albo herbicyd i sianie od nowa.
Z komosą nie ma problemu, koszenie ją załatwi, ale chwastnica masakra no i nie masz trawnika
Drzewa-parasole 22:06, 21 cze 2017

Do góry
Śliwa ma wrzecionowy pokrój, jak dla mnie nieodpowiednie drzewo na płaski parasol. Powinno być drzewo o dużych liściach.
Chwasty w trawniku 22:04, 21 cze 2017

Do góry
Zróbcie eksperyment na kawałku trawnika i napiszcie jakie efekty.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:02, 21 cze 2017

Do góry
multimarcin napisał(a)

Witam

Mam pytanie do osób doświadczonych w kwestii trawnika.
Jak może być przyczyna podsuszania i żółknięcia trawnika (zdjęcia).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mało wody albo za dużo wody, gliniasta lub jałowa ziemia, za nisko koszona trawa, zagłodzona (za mało nawozu). Wszystko razem albo pojedynczo.

No i do tego pewnie tępe noże kosiarki, bo postrzępione końcówki że hej. Może jeszcze za duże odstępy w koszeniu, a potem się kosi "na zapas" czyli za nisko. I oto efekty. Rżysko postrzępione

Skoś niżej teraz, zrób wertykulację, wygrab filc, daj nawóz, lej wodę, podnieś noże o dwa stopnie w koszeniu.KOś co 4 dni. I tyle podpowiedzi.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:40, 21 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posyp nawozem, bo może gleba jest tak jałowa, że nawet siewki nie mają co jeść..

W sprawie wody:
Odkop gdzieś dołek, żeby zobaczyć czy ziemia w strefie korzeni jest sucha czy mokra. To wiele wyjaśni. Ja nie widzę ani gleby ani trawnika więc trudno mi określić co jest źle. Inaczej gdybym to zobaczyła naocznie że tak powiem, wtedy łatwiej zdiagnozować problem.

Dziękuję za radę. Posypałem Hydrocomplexem (dość asekuracyjnie, ok 1-1.5kg/100m2) i rzeczywiście po kilku dniach widać zdecydowaną poprawę. Co prawda pozostały miejscami żółte placki (nierówno posypany nawóz) ale w miejscach gdzie nawóz zadziałał widać już soczystą zieleń i zdecydowany wzrost.
Pozostał tylko problem chwastnicy, ale o to zapytam w odpowiednim wątku.

pozdrawiam
Bartek
Choroby i szkodniki wierzb, wierzba 'Hakuro-nishiki' - Salix integra 'Hakuro-nishiki' 21:31, 21 cze 2017

Do góry
karolinex napisał(a)
Witam,
kupiłam 3 tygodnie temu dwie wierzby Hakuro nishiki na balkon południowy. Właściwie od razu miały trochę brązowe liście na końcach. Pan w sklepie ogrodniczym powiedział, że to normalne i będą odrastały nowe liście. Poczytałam trochę i postanowiłam przyciąć obie wierzby bo i tak chciałam je przesadzić do większej donicy i wtedy podobno trzeba je przyciąć. Problem w tym, że minęły około 2 tygodnie i jedna wierzba już zaczęła wypuszczać nowe pąki - dosyć dużo. A na tej drugiej jak było łyso, tak jest łyso. Niczego nie wypuszcza a resztki listków jakie miała zeschły się całkiem i odpadły. Nie wiem co to może być. Czy trafił mi się jakiś gorszy egzemplarz, czy jednak jest szansa że ona odbije tylko potrzebuje czasu? Na pewno nie mają za sucho, bo podlewam je regularnie i codziennie sprawdzam czy ziemia jest wilgotna.

Zapewne potrzebuje wiele wody, lania po prostu, bo to wierzba jest. Słońce i upał ją przypala a jak jeszcze ma za sucho no to suche listki są. Może razem z wodą by potrzebowała jakiegoś kompostu w dołek albo nawozu typu Florovit w płynie, czyli zasilenia w składniki pokarmowe, aby miała z czego wypuszczać nowe przyrosty.
Rozpoznawanie bylin 21:28, 21 cze 2017

Do góry
malgosia34 napisał(a)

moze ktos zna nazwe tej rosliny w reklamowce(jest dzis upal wiec roslina ta opadla bardzo szybko,n0rmalnie liscie sa dlugie i stojące) ?widzialam u sasiadki posadzona wokol drzewa,bardzo ladnie wygladalo,i mi troche odkopala.Czy warto ją sadzic w ogrodzie?czy jest bezpieczna dla dzieci?ponoc szybko sie rozprzestrzenia.Ktos zna nazwę?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:29, 21 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wygląda ładnie, ja bym nie nawoziła bo chyba żyzna ziemia jest skoro taki ładny trawnik

Dziękuję Danusiu. Nawiozłem dość sporą warstwę czarnej czystej ziemi. Gdzieniegdzie walczę z tą chwastnicą, ale wygląda to coraz lepiej. Odnośnie nawożenia, pytam, bo gdzieś wyczytałem, że zalecałaś nawożenie po drugim koszeniu, ale z drugiej strony pisałaś, że trawnik trzeba obserwować. Tak też robię, jak zauważę, że coś się dzieje - będę sypał. Rozważam, czy przy następnym koszeniu nie skorzystać z funkcji mulczowania? nie zaszkodzę młodej trawie?
Wiąz holenderski - Ulmus hollandica "Wredei" 17:12, 20 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z magnolia jest inna sprawa niż z wiązem. Magnolia może sobie całkiem dobrze poradzić, natomiast co będzie z wiązem, trudno przewidzieć. Wiązy chorują na holenderską chorobę wiązów i może w jeden rok go załatwić. Niemniej jednak bym go zostawiła, bo ładnie odbił. Może mieć kształt wrzeciona z czasem, czyli normalny pokrój.

Ale może też paść w jeden rok.

W tym wątku pisałem o złamanym w lipcu 2016 wiązie. Pokażę jak wygląda teraz. Bardzo ładnie odbił z pnia. Złamanie było na wysokości 40 cm. Drzewo miało już z kilkanaście lat. Teraz odrosty mają z 1,80m.
Czyli dobrze, że dałem mu szansę.

A tak wyglądał w 2016

Ulewa po zasianiu trawnika 16:33, 20 cze 2017

Do góry
Grabkami wzruszyć, siać, przyklepać nieco i posypać lekko ziemią z worka.
Ulewa po zasianiu trawnika 15:16, 20 cze 2017

Do góry
Rób już dosiewki.
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:14, 20 cze 2017

Do góry
Dziękuję w takim razie, że to miejsce jest pomocne.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:07, 20 cze 2017

Do góry
Visterio napisał(a)
Pytanie do ekspertów - trawnik po 3 koszeniu, nawozić czy nie? Nie żółknie, równo rośnie, stale się zagęszcza. Podlewam co 2 dzień.

Wygląda ładnie, ja bym nie nawoziła bo chyba żyzna ziemia jest skoro taki ładny trawnik
Ulewa po zasianiu trawnika 15:05, 20 cze 2017

Do góry
Zdjęcia dokleiłam z tamtego postu. To bardzo częsty problem, ja siałam kilka dni temu na bazie teraz taki mały teren, żeby czyściej było, po prostu zaorane broną rotacyjną, wyrównane nieco i uwałowane, siew bez torfu i dobrze. Ulewa była wieczorem..2 godz. po posianiu, ale jakoś utrzymały się nasiona w większości. Jednak trochę spłynęło w zagłębienia.

Ulewa to pikuś w porównaniu z chwastami.
Ulewa po zasianiu trawnika 15:01, 20 cze 2017

Do góry
1. Czy już zacząć robić dosiewki - przy tym stopniu łysych placków to muszę to zrobić chyba na jakiś 40% terenu
2. Czy użyć oprysku na chwasty?
3. Czy można już użyć nawozu wieloskładnikowego?
3. Czy może całą robotę rozpocząć od nowa? (żart )

1. Zacząć robić dosiewki
2. Nie używać oprysku na chwasty bo może spalić także młodziutkie, delikatne siewki. Zrobisz to za rok.
3.Nawozu użyjesz po 2 koszeniu, chyba że trawa będzie słaba i zagłodzona, to po 1 koszeniu
3bis. Nie robić roboty od nowa. Chociaż, to się jeszcze okaże... to nie żart
Ulewa po zasianiu trawnika 14:57, 20 cze 2017

Do góry
tommyk79 napisał(a)
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post - jak trwoga to do Boga i w samej rzeczy. 3,5 tygodnia temu posiałem trawnik, jednak jeszcze tego samego dnia przyszła straszna ulewa no i trochę namieszała. Poniżej fotki ze stanu bieżącego. Moje pytania to:
1. Czy już zacząć robić dosiewki - przy tym stopniu łysych placków to muszę to zrobić chyba na jakiś 40% terenu
2. Czy użyć oprysku na chwasty?
3. Czy można już użyć nawozu wieloskładnikowego?
3. Czy może całą robotę rozpocząć od nowa? (żart )

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź

Jak świat światem i sianie trawników, tak zawsze po zasianiu jest ulewa, rzadko kiedy nie ma. Brakuje fotek do oceny sytuacji

Ooo fotki podczas edycji postu się pojawiły.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:20, 19 cze 2017

Do góry
Kamiru napisał(a)
Witam, jakos niespelna 3 miesiace temu wysialem trawnik. Czytalem duzo o tym, zeby wszystko zrobic poprawnie. Ziemie przekopalem dwa razy zeby wszystko dokladnie wybrac pozniej jeszcze przekopalem to z nawozem.

Odczekalem i pozniej grabilem, walowalem, rownalem. Wszystko wygladalo perfekcyjnie. Byl delikatny spadek jednostronny aby woda nie stala gdzies na srodku.

Po wysiewie trawy zaczely sie problemy. Wysialem wszystko staralem sie to robic rownomiernie metoda krzyzowego siewu. Podlewalem regularnie aby ziemia byla stale wilgotna. Nasiona nie kielkowaly ponad miesiac i dopiero po miesiacu zaczela powoli kielkowac.

Wychodzila strasznie nie regularnie a w wielu miejscach wgl nie wzeszla. Jakby tego bylo malo zaczelo padac dzien w dzien i woda w jednym miejscu zrobila wglebienie w jednym miejscu trawnika gdzie wyplukala wszystkie nasiona.

Rosnie tak wolno, jak gdyby wgl zaprzestala wzrostu. Jakby tego bylo malo trawa zaczela gdzie niegdzie zmieniac kolor na czerwony i teraz zolknac. Nie wiem czy to od mrozu bo kilka tygodni temu temperatura spadla do -+ 0 stopni Celciusza.

Zalamany i zniechecony juz nie chcialem wszystkiego przekopywac od nowa. Wiec kupilem inna mieszanke traw i wysialem dzisiaj.

Wczesniejsze nasiona byly strasznie malutkie i nie wiem co to za rodzaj trawy ale nigdy takich drobnych nasionek nie widzialem, ciezko bylo wysiewac. Te co teraz zakupilem wygladaly normalnie i tak posialem na trawnik z mlodymi siewkami.
Z tego co widzialem to ludzie wysiewali i juz 2-3 tygodnie po siewie mieli pierwsze koszenie i trawnik byl piekny rowny gesty. Co u mnie moglo pojsc nie tak? Czy jak wysialem nasiona na ten trawnik to czy cos z tego bedzie?
Nie musi byc idealnie piekny. Bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam.

Prawdopodobnie nasiona nie były dobre, no i sprawdź pH gleby, ciekawe jakie jest. Czy coś z tego będzie zależy od wielu czynników, podlewania, jakości nasion, zasobności gleby itd.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:20, 19 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam też Podziwiam róże

O Boże! Danusiu, Ty u mnie - jestem zaszczycona i bardzo, bardzo mocno całuję!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:18, 19 cze 2017

Do góry
Nie wiem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies