Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

Gardenarium 10:07, 18 cze 2017

O żadnym konkretnym bo nie próbowałam, ale wiem, że są. Wypróbuj i opisz efekty. Na swoim trawniku nie będę eksperymentować

Instagram Ogrodowiska
bimcio 21:53, 21 cze 2017

malwes napisał(a)
Witajcie,
Chciałam się zapytać czy ktoś się odważył użyć Puma Bayer na chwastnicę (lub coś innego na chwastnicę) na młody trawnik? Jak duże były szkody? Sąsiad zakładał trawnik ale niestety ziemia była zachwaszczona strasznie - w najgorszym wypadku czega go pewnie zdarcie i powtórka ale może ktoś zaryzykował z Pumą i podzieli się rezultatami?

Mam ten sam problem - trawnik założony około półtora miesiąca temu i niestety na ok. 1/3 powierzchni wyrosło mnóstwo chwastnicy (zapewne nasiona były w ziemi - trawnik zakładany po zlikwidowaniu poprzedniego, również zachwaszczonego). Wyrywanie ręczne praktycznie nie wchodzi w grę - jest tego mnóstwo, więc jak na razie wyrywam tylko te największe i te które mają już wiechy (niestety kosiarka nie wszystkie "łapie", bo się płożą).
I też się zastanawiam nad użyciem Pumy lub Stompa, może w jakimś mniejszym stężeniu. Co do Stompa mam informację z "pierwszej ręki" od sąsiada, że rzeczywiście działa, aczkolwiek jest bardzo agresywny (miejsca mocniej opryskane zostały wypalone).

Skład mojej mieszanki to:
20% Lollium perenne Vesuvius
20% Lollium perenne Traffic
20% Lollium perenne Eurodiamond
10% Festuca rubra rubra Hightower
10% Festuca rubra commutata Eurocrown
7% Festuca rubra trichophylla Cathrine
5% Poa supina Supranova
4% Poa pratensis Limousine
4% Poa pratensis Miracle

Czy ktoś orientuje się czy w/w gatunki są wrażliwe na Pumę / Stompa?
(karta charakterystyki Stompa nie podaje takich informacji..)

pozdrawiam
Bartek
Gardenarium 22:04, 21 cze 2017

Zróbcie eksperyment na kawałku trawnika i napiszcie jakie efekty.

Instagram Ogrodowiska
Martka 15:25, 23 cze 2017

Bimcio, mam dokładnie ten sam problem, trawnik z siewu, chwastnica przybyła z ziemią, a że gleba żyzna, to ma raj. Są miejsca, gdzie na m2 jest ze 100 chwastnic... nie mam szans tego usunąć ręcznie. 500 m2 trawnika, ja jedna... potrzebuję pomocy, bo lada dzień trawnika nie będzie widać... eksperymentowałeś?
Gardenarium 08:31, 24 cze 2017

Zugorować, odczekać, siać od nowa nie wzruszając zbytnio gleby przed sianiem, bo znowu chwasty wyjdą na wierzch.

Instagram Ogrodowiska
Martka 14:18, 24 cze 2017

Na czym polega "zugorowanie"? przepraszam, jeśli pytam o rzeczy zbyt oczywiste...
bimcio 21:03, 24 cze 2017

Martka napisał(a)
Bimcio, mam dokładnie ten sam problem, trawnik z siewu, chwastnica przybyła z ziemią, a że gleba żyzna, to ma raj. Są miejsca, gdzie na m2 jest ze 100 chwastnic... nie mam szans tego usunąć ręcznie. 500 m2 trawnika, ja jedna... potrzebuję pomocy, bo lada dzień trawnika nie będzie widać... eksperymentowałeś?

Na razie jeszcze nie eksperymentowałem, ale skłaniam się ku użyciu STOMP-a.
Z wcześniejszych wpisów w tym wątku (w szczególności posty marbrz) wynika, że powinien on zadziałać a przy okazji nie zniszczyć trawy.
Zastanawiałem się też nad PUMĄ, ale ona działa tylko dolistnie, a STOMP działa też "w ziemi". Trzeba tylko uważać na dokładne przygotowanie roztworu (odpowiednie stężenie) i równy oprysk, bo inaczej może spalić trawę.
Niestety, efekty (pozytywne jak i negatywne) widoczne są dopiero po kilku tygodniach, więc musisz raczej sama zdecydować czy opłaca się ryzykować.

pozdrawiam
Bartek

Gardenarium 10:42, 25 cze 2017

Martka napisał(a)
Na czym polega "zugorowanie"? przepraszam, jeśli pytam o rzeczy zbyt oczywiste...

Ugorowanie terenu to utrzymywanie ugoru herbicydowego, czyli oprysk herbicydem. Lub mechaniczne usuwanie chwastów. Utrzymywanie gleby w stanie bez chwastów.

Instagram Ogrodowiska
boguslaw_r_ 11:19, 26 cze 2017

Czy trawnik z rolki ma w sobie różne chwasty?
Gardenarium 18:43, 26 cze 2017

Nie ma w sobie chwastów. Ma wyłącznie wartościowe gatunki traw. Producent trawnika dba aby sprzedać produkt bez chwastów. Może na 1000 m2 znalazłam jedną komosę, ale wyrwałam.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies