Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Gardenarium 22:46, 21 cze 2017

Jednak chyba nie zastosowałeś wszystkich porad, bo nie zugorowałeś terenu dwukrotnie. Trzeba poczekać aż wzejdą chwasty, zabić je, ponownie poczekać, zabić i dopiero siać trawnik. Efekty są takie, że jest więcej komosy i chwastnicy niż wartościowego trawnika Co robić?

Albo kosić, albo wyrywać albo jedno i drugie. Albo herbicyd i sianie od nowa.
Z komosą nie ma problemu, koszenie ją załatwi, ale chwastnica masakra no i nie masz trawnika

Instagram Ogrodowiska
Zianek 05:56, 22 cze 2017

Dziękuję za poradę! Zacznę od koszenia... rozumiem, źe zasada koszenia pierwszy raz gdy zdźbła trawy osiągną wysokość 8-10 cm w tym wypadku nie obowiązuje? Dobrze kośić od razu?
Gardenarium 07:29, 22 cze 2017

Niekoniecznie, bo komosy też nie złapie. Nie dopuścić do zawiązania nasion przez komosę, a kosić tak, jak normalnie powinno się kosić, tylko, że troszkę wcześniej.

Chwasty możesz wyrywać ręcznie, ale to okropna robota Ja bardzo współczuję, ale nasiona od zawsze są w glebie i jak wyjdą na pow. ziemi, to natychmiast wschodzą Tak już jest, dlatego odczekanie i załatwienie ich przed siewem jest takie ważne.

Instagram Ogrodowiska
mest 16:17, 22 cze 2017

Ja też proszę o poradę, poniżej mój trawnik założony 3 tyg. temu. W sobotę zamierzam kosić, ale na tą chwilę widać przerzedzone placki, trochę chwastów. Zrobiłem olbrzymi błąd, że przysypałem nasiona ziemią z wykopów. Pomyślałem, że dużo jej przecież nie sypie to chwastów nie będzie i tutaj się pomyliłem, bo ziemię pod sianie miałem czyściutką. No, ale jest jak jest. Jak z tego wybrnąć drodzy forumowicze? Jestem w stanie poświęcić dużo zdrowia, żeby mieć ładny trawnik.

Gardenarium 19:41, 22 cze 2017

Zdrowie jest najważniejsze i nie warto go poświęcać dla trawnika. To tylko trawnik

Skosić, zrobić dosiewki, wyrwać chwasty ręcznie. mało ich jest więc to nie wielki problem.

Instagram Ogrodowiska
mest 20:25, 22 cze 2017

Odnośnie dosiewania, to mam może z dwa takie pojedyncze placki gdzie jest zdecydowanie mniej trawy, reszta jest w miarę ok, tzn. trawa rośnie, ale nie w takim zagęszczeniu jakiego bym chciał i teraz wysiać trawę tylko tam gdzie jest jej bardzo mało? Czy wysiać znowu na całości? Chciałem po pierwszy koszeniu zwałować trawnik czy w takim przypadku (dosiewanie) mija się to z celem? Odnośnie chwastów - co to wgl jest?
Gardenarium 21:44, 22 cze 2017

Wysiać tylko tam, gdzie gołe placki. Możesz zwałować omijając placki dosiane.
Nie musisz wałować.

Chwasty to głównie komosa. Chwast jednoroczny. Może jeszcze jakieś tobołki polne albo podobne. Nieważne jak się nazywa, ważne że zginie przy koszeniu.

Instagram Ogrodowiska
Visterio 07:42, 23 cze 2017

Doradźcie czy nawóz "Florovit - szybki efekt" mogę teraz zastosować. Producent zaleca do połowy czerwca. Jestem po 3 koszeniu i chciałem trawnik wzmocnić. Nie chce zaszkodzić młodej trawce.
mest 17:36, 23 cze 2017

Jeśli zrobię dosiewki po pierwszym koszeniu to jak się wgl zabrać za drugie koszenie kiedy nowo posiana trawa będzie delikatna, lub może jeszcze wcale nie wzejdzie? Omijać te miejsca? A co z nawozem? Czy nawóz nie zaszkodzi trawie, która była dosiewana?
Gardenarium 08:27, 24 cze 2017

Visterio napisał(a)
Doradźcie czy nawóz "Florovit - szybki efekt" mogę teraz zastosować. Producent zaleca do połowy czerwca. Jestem po 3 koszeniu i chciałem trawnik wzmocnić. Nie chce zaszkodzić młodej trawce.

Skoro producent zaleca do połowy czerwca, to zastosuj się do zaleceń. Ale na daty aż tutaj tak się nie "strzela", więc korona trawnikowi nie spadnie z głowy z powodu tych kilku dni.

Chodzi o to, co zawiera ten wynalazek pn. "szybki efekt".

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies