Witam ponownie
Przygotowałem wstępny szkic rozmieszczenia poszczególnych elementów w ogrodzie, których jestem już pewien.
Foto 1
Foto 2
A więc tak. Idąc od prawej strony.
Prawdopodobnie mur po prawej stronie zostanie zburzony i na jego miejsce postawię ogrodzenie betonowe - piaskowiec. Podobają mi się nowoczesne rozwiązania w ogrodach dlatego też będę szedł w tym kierunku.
Trzy ścieżki betonowe również zostaną skute. Dwie doprowadzające do garażu wyłożę kostką brukową w rozstawie osi kół. Myślę, że pół metra szerokości dla każdego pasa wystarczy. Zastanawiam się tylko czy dawać obrzeża betonowe do kostki czy wybrać inne rozwiązanie, może jakiś pomysł ktoś podsunie...
Na miejscu trzeciej ścieżki chciałbym wykonać pas drzewek ozdobnych, myślałem tutaj o wiśni kulistej, najlepiej jakby była odmiana karłowata do 2,5m max, w rozstawie co 2,0-2,5m. Między nimi chciałbym posadzić jeszcze jakieś małe krzewy ozdobne, a cały pas wysypać drobnym białym grysikiem.
W utworzonych pasach pomiędzy kostką i drzewkami posieję trawę.
W miejscu gdzie obecnie znajdują się tuje chciałbym zbudować domek dla dziecka wraz ze zjeżdżalnią, piaskownicą i dwiema huśtawkami. Celowo wybrałem tamto miejsce z uwagi na uzyskanie większej przestrzeni w środkowej części ogrodu.
Do zagospodarowania zostanie mi obszar 9,0 x 16,0m, niewielki ale coś tutaj można podziałać.
Przede wszystkim chciałbym gdzieś w komponować altankę. Mógłbym wykonać ją sam, a ostatecznie zakupiłbym materiałową z internetu.
Nurtuje mnie ściana hali po lewej stronie. Ciągnie się ona przez długość całego podwórka na wysokość około 6,0-7,0m. Chciałbym jakoś ją zasłonić. Wymyślić ciekawy projekt wzdłuż ściany, kwiatki, krzewy ozdobne, ale maksymalnie 1,0m do 1,5m od ściany sąsiada żeby nie zawężać przestrzeni.
Jeśli ktoś z Państwa miałby jakieś pomysły, proszę pisać. Ja na projektowaniu ogrodów znam się niewiele

przyjmę każdą pomoc.
Pozdrawiam