Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Co z tym ogródeczkiem począć 20:08, 05 mar 2015

Do góry
Ojoj już jesteśmy 900 stron razem Gratulejszyn !
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:05, 05 mar 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Marzenka by moją teściową została
Rany, ale jazda

Zostanę, pod warunkiem Jazzy, że będziesz zmywać, prać a przede wszystkim gotować..... U mnie
Lawendowy zawrót głowy 20:01, 05 mar 2015

Do góry
Nie bedę w sobitę pokazywać moch cebulowych coby Was nie drażnić

Kup sobie bratki purpurowe to polubisz ja tez lubie miniaturki bladoniebieskie
Tez dawniej nie kupowałam bo mi sie z cmentarzem kojarzyły... Ciocia zawsze na grób w listopadzie kupowała...... A taraz mam purpurowe bratki z różowymi prymulkami i kocham to połaczenie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:58, 05 mar 2015

Do góry
Jeśli kupisz wypasione duże sadzonki gracków to za rok będą piekne. Najszybciej rosną silberfeder i grosse fontaine, są wielkie 2-2,5
Ogród na glinie 19:52, 05 mar 2015

Do góry
Gosiu pomysł Wieloszki aby obsadzić studnie. Sprzeda wg mnie to strzał w 10. Nie musza byc hosty, maga byc fajne carexy a wtedy studnia nie byłaby na takim pierwszym planie. Wyżwirować sobie możesz z tyłu studni aby nie było to widoczne na pierwszy rzut oka.

Ps. Ja tez miałam kiedyś brązowy taras.... I go przolejowalam... I wreszcie mnie nie drażni, konweniuje z resztą. Warto ograniczyć liczbe kolorów na elwacji, drewnie do jednej tonacji w róznych odcieniach. Skoro masz szarosci na elewacji to ja bym stopniowo zminiła kolor tarasu i ławeczki i tak będziesz musiała za 1-2 lata je odnowić .
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:32, 05 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jak się zacznie łuszczyć to zerwiesz wierzchnią warstwę, rzekomo brzozy lubią jak im się te łuszczące oberwie
Mają za dużo wilgoci wiec zielenieją. U mnie pień jest odkryty wiec jest biały... no i nie podlewam tam.

O widzisz wszystkie drzewa maja u mnie po zimie zielone pnie....u mnie bagno a kora się jak na złość nie łuszczy ! Wręcz chyba od tej wilgoci trzyma sie pnia, że musiałabym ją zeskrobywać.... Eh juz jedna zeskrobalam... Już sie nie odbudowała...

Dla Agi info - dooorenbosy wypuszczaja wiosna pózniej liscie niz pospolite, pózniej je też gubią, ale najważniejsza róznica, że maja wielkie ciemnozielone liście.

Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:31, 05 mar 2015

Do góry
A ja myślałam Gosiu, żeś dyskobol
Buziaki śle a Ty mi podeślij wodę
Ogród Mirelli 19:15, 05 mar 2015

Do góry
Z czego planujesz te kule na pniu?
Miskanty zasłonią Ci okno więc to nie jest dobry pomysł. Byłas u Any Art i widziałaś jej szpaler hortensji pod domem?
Doradzilabyś raczej rozplenice np hammeln , moundry, medium boy, ktore nie będą wyższe niż 0,8-1 M. W nogi możesz wsadzić naprzemiennie kule bukszpanowe , cisowe (juz nie na pniu) i inne niskie trawki np carex frosted curls, amazon mist, ice dance, montana, beatles , evergold.

Wykuszy zdecydowanie coś wysokiego o wąskim pokroju: buk rohan obelisk, ambrowiec slender shilouette , grujecznik, buk dawyck gold.
Raczkujący ogród Iwony 19:11, 05 mar 2015

Do góry
Wysłałam Ci namiary. Nie radze jednka w tym wąskim pasku sadzic grabów, zdecydowanie polecam Karla
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 19:09, 05 mar 2015

Do góry
Nie płacz nad Hakuro, kup sobie ładne drzewko
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 19:06, 05 mar 2015

Do góry
Poczytałam porady pomidorowe, bardzo przydatne !
Tworzę mój skromny ogród 19:04, 05 mar 2015

Do góry
Ha jeszcze Cie M z tymi sadzonkami z domu nie wygonił ?
Bedzie sie wiosna działo
Z miłości do bukszpanów... 19:00, 05 mar 2015

Do góry
Karny jeżyk się należy za rzadką bytność na forum
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:58, 05 mar 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie nadal walka zimy z wiosną Wygrywa zima ale podobno tylko do jutra Do ogrodu jednak jeszcze nie wejdę z dwa tygodnie bo błoto straszne.

Ojoj błoto? A ja musze wlaczyć nawadnianie bo u mnie susza....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:55, 05 mar 2015

Do góry
Kamasje, Lilia, Siakowa, Selly witajcie, zaglądajcie, pytajcie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:53, 05 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A czy areator elektryczny faktycznie nakłuwa ziemię...darń?
Bo mój to raczej ją kroi tak jak wertykulator.
To tak ma być? Czy coś źle robię?

to wszystko zalezy od nakładki jaka masz. Zrob zdjecie w sobotę - czy ma kolce Twoj areator czy raczej noże.

Ps na buty z kolcami szkoda czasu. Bardziej przydatny będzie walec, wyrówna podłoze po zimie i dobrze nakłuje trawnik, pędraki i larwy komarnic...... Czyli ekologiczne urządzenie........
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:50, 05 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witam Madżenko. Często oglądam Twój ogród i bardzo mi się podoba ☺. Chciałam Cię prosić, żebyś zajrzała do mojego wątku i pomogła przy rabacie z hortensjami, którą zacznę obsadzać jako pierwszą. Zdjęcia tej rabaty i pomysły to strony 18,19,20,21,29.
U Ciebie też są kulki na pniu i trawa, więc może poradzisz☺
Planuje kulki wys.ok 1,5 i między nie trawę miskant morning light. Czy ta trawa wysokością nie przerośnie kulek? A jeżeli przerośnie to czy będzie to ładnie wyglądało?
I kolejne pytanie może poradzisz czy w załamaniu wykuszu też posadzić dwie kulki na pniu, a może jedną, czy np. wąski wysoki cis lub berberys tak, żeby nie zasłoniło okna.
Im bliżej do obsadzani tej rabaty tym więcej wątpliwości.
Jeżeli znajdziesz chwilę to zajrzyj i proszę podpowiedz☺

Wpadnę na rekonensans
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:49, 05 mar 2015

Do góry
Sonka napisał(a)
Madżenko, jakiej mocy masz wertykulator? Ja kupiłam właśnie 1300 wat i tak porównując do suszarki, to wydaje się słaby.

Nie wiem.... Sprawdzę w sobotę...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:48, 05 mar 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Piszecie o piwoniach ... muszę sobie coś wykopać od mojej babci bo jakieś peonie ma... tylko że one tak krótko kwitną .... to chyba jedyny powód dla którego nawet o nich nie myślałam bo kwiaty maja owszem piękne ale zbyt krótkotrwałe...

A Madżen chciałam dopytać , ty w twoich donicach tych wysokich betonowych to masz wsypaną ziemię bezpośrednio do donic, czy wstawiasz do środka donice ??
Bo się zastanawiam czy te moje donice zasypać ziemią i wsadzić kulasy bukszpanowe ?? Czy lepiej wsadzać doniczki do środka??

Asiu z powodu krótkiej urody piwoni mam je posadzone na drugim planie za niskimi rożami. Gdy piwonie przekwitną zaczyna sie królestwo róż

W donicach mam długa osłonkę platikową - skrzynkę bakoniwą postawioną na palecie dewnianej..... Ziemi, wody i mrozu te donice by nie wytrzymały. Nie radzę wsypywać ziemi bezpośrednio do donic, od zawsze traktuję duże donice jak osłonki ozdobne. Łatwiej wymieniać w ten sposób rośliny, przestawiać donice, etc.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:44, 05 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Aerator napowietrza trawnik, wertykulator nacina darń rozluźniając korzenie, co powoduje jej rozkrzewianie się i usuwa ( w większości) filc, czyli suchą trawę. Tzn. mój usuwa filc, zbiera do kosza - nie wiem, czy wszystkie to robią. Tak w skrócie
Spalinowe dobre chyba ok.1,5-2tys.

U mnie wertykulator raczej tylko nacina darń. Do usuwania filcu używam areatora, bo zamiast nakłuwać trawnik wyczesuje go z filcu. Wszystko zalezy od narzędzi. Aga zróbmy w sobotę zdjęcia sprzecioru aby wytłumaczyć dziewczyny działanie tego sprzetu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies