Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:15, 29 maj 2017

Do góry
Polecam także ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

oraz ten wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5692-zakladanie-trawnika-na-zachwaszczonej-zaniedbanej-dzialce
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:12, 29 maj 2017

Do góry
Agi napisał(a)
Od niedawna mieszkamy w nowym domu. Dopiero teraz mamy chwilę żeby zająć się trawnikiem, który okazuje się być w opłakanym stanie. Nierówna nawierzchnia , zachwaszczony. Nigdy wcześniej nie miałam doczynienia z zakładaniem trawnika i jego pielęgnacją, a im więcej czytam tym wydaje mi się, że coraz mniej wiem na ten temat. Proszę o poradę jakie prace można wykonać jeszcze w tym roku.

Najważniejsze prace w tym roku to:

- oczyszczenie działki i wywiezienie śmieci
- kilkakrotne odchwaszczenie wraz z usunięciem korzeni chwastów wieloletnich
- wyrównanie terenu
- ewentualne dosypanie ziemi dla wyrównania poziomu
- równanie
- sianie we wrześniu (najlepszy miesiąc) albo sianie po wykonaniu prac powyższych
Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 10:35, 28 maj 2017

Do góry
Luka napisał(a)

Witam! Mój problem polega na tym iż zaczynaja mi obsychać igly! Sadzonki sadzone okolo 14 kwietnia tego roku okolo 700 sztuk z czego 10% tak wyglada! Zalozylem taka mała plantacje przy domu ziemia raczej piaski! Nie znam sie jestem poczatkujacy, szukam w internecie ale za duzo tego i nie wiem sam co myśleć. Proszę o pomoc jak ratowac choinki! Z gory dziękuję!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:16, 25 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak kochana, mam zamówienie od dwóch wydawnictw, od dwóch lat, na dwie książki... ale żeby je złożyć w całość trzeba pokotem siedzieć przed komputerem, potem 3 miesiące zdjęcia dobierać. Wszystko można by było zrobić, ale są sprawy ważne i ważniejsze.. na razie wybieram te najważniejsze. Tez bym chciała. Ale czas trzeba mieć.

Odpowiedź bardzo mnie cieszy. Skoro myśl o kolejnych książkach kiełkuje to wiem że jak będą sprzyjające okoliczności ujrzy światło dzienne. Niech w takim razie wszystko to co najważniejsze czyli pewnie zdrówko dopisuje, a reszta z czasem się ułoży.
Z pozdrowieniami Ubóstwiam Twój ogród Jak miliony ludzi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:34, 24 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Odrzucono projekt stary, ma się robić nowy, wycięto wielką topolę. Mamy syf, brud i kurz i bałagan nie z tej ziemi Kawałki gruzu, asfaltu rozesłane gdzieniegdzie.

A budżet obywatelski? Może pod to by podpiął Waszą drogę?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:37, 23 maj 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Widoki jak zwykle przecudne. Danusiu a jak się zakończyły perypetie z chodnikiem bo coś chyba nie w temacie jestem....

Odrzucono projekt stary, ma się robić nowy, wycięto wielką topolę. Mamy syf, brud i kurz i bałagan nie z tej ziemi Kawałki gruzu, asfaltu rozesłane gdzieniegdzie.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 20:34, 23 maj 2017

Do góry
Pierwszą.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:34, 23 maj 2017

Do góry
Skosić niżej, mniej podlewać, przez chwilę będzie brzydki, potem na skutek prawidłowej pielęgnacji i prawidłowej wysokości koszenia (nie za nisko) odzyska świetność.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:24, 23 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przetrzymałeś trawnik zbyt długim odstępem w koszeniu (1 przypuszczenie)

2 przypuszczenie - trawnik "wybiegł" wskutek przenawożenia.

3 Przypuszczenie - oba powody naraz. Trawa się kładzie, za dużo nawozu.
Jeśli żadna z tych przyczyn - to nie wiem. No może 4 - za mokro jest.

Dziękuję za sugestie

Ad.1 Fakt. 8 dni bez kosiarki
Ad.2 Nawoziłem dwa razy wg wytycznych. Pierwszy raz samym potasem. Drugi raz Florovit Mistrzowski Trawnik.
Ad.3 Chyba nie.
Ad.4 Może tak być, bo wody nie żałowałem a i kilka razy oberwanie chmury było.

Tylko co teraz? Skosić niżej? Czekać aż wyschnie ziemia? Wygrabiać filc? Areacja? Czy pozostaje się modlić?
Kurczę, tyle wysiłku w niego włożyłem, że chciałbym się dalej nim cieszyć.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:05, 23 maj 2017

Do góry
Przetrzymałeś trawnik zbyt długim odstępem w koszeniu (1 przypuszczenie)

2 przypuszczenie - trawnik "wybiegł" wskutek przenawożenia.

3 Przypuszczenie - oba powody naraz. Trawa się kładzie, za dużo nawozu.
Jeśli żadna z tych przyczyn - to nie wiem. No może 4 - za mokro jest.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:42, 23 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za krótko koszony, koszenie do bani jest nieładne. Podlewanie nierównomierne, gdzieniegdzie trawa wysuszona jest. Podlewać, kosić wyżej. Kosić co cztery dni.

A tak na marginesie to po co tam jest trawnik skoro krzewy w nim rosną, lampy stoją, koszenie jest znacznie utrudnione i dużo ręcznego podkaszania.

Pani Danusiu będę kosił wyżej tą część gdzie jest położony trawnik z rolki ale kiedy będę mógł kosić na taką wysokość jak pozostały trawnik ? Tamten skosiłem niżej i jest wręcz idelalny.
Sypać jakiś nawóz czy tylko podlewać ? Ile czasu minie do momentu osoągnięcia trawnika taki jak był zaraz po położeniu ?

Ps. do koszenia lapmy wyciągam z ziemi a wkokół tych krzewód nie kosi się tak tragicznie znowu.
Trzmielina - Euonymus 09:29, 23 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzmieliny japońskie są bardziej wrażliwe na mróz. Mam u Babci Jasi i tam jak przemarznie, to opadają jej wiosną wszystkie liście i odbija z gałązek.

Oto ona

Witam,

Mam takie pytanie...jak odróżnić t. japońską od t. Fortunea?
Mam 3 okazy na pniu, dotąd myślałem, że jest to Emerald Gaiety, jednak faktycznie, gubi liście zimą/wiosną, a co więcej, zawiązuje kwiaty i owoce.
Po cenach (kosztowały ok. 45 zł/szt.) bardziej pasuje do nich E. Gaiety, ponieważ japońskie są dwa razy droższe....Nie wiem jak je odróżnić.
Wkrótce wstawię zdjęcia, póki co nie mam takiej możliwości.
Chwasty w trawniku 07:17, 23 maj 2017

Do góry
Nie musisz czekać, to twój trawnik i możesz na kawałku zrobić eksperyment. Zrób coś dla nauki
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:16, 23 maj 2017

Do góry
Kosić a nawozić jak wygląda mizernie, jeśli wygląda dobrze to nie nawozić a tylko podlewać i kosić.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:14, 23 maj 2017

Do góry
Szaba napisał(a)

Witam,
Od tygodnia coś złego dzieje się z moim trawnikiem. Nie był ani przelany, ani przesuszony. Zastosowaliśmy po zimie wertykulacje, aeracje i po dwóch tygodniach pojawił się problem. Na początku pojawiła się duża żółta plama, o średnicy 1,5m. Z czasem trawa zaczęła po woli usychać i zmieniać kolor na ciemniejszy, aż w końcu zrobiła się ciemnoczerwona. Na dodatek zauważyłam dość dużą kolonię mrówek w tym miejscu. Czy to one mogą tak szkodzić? Załączam dodatkowo zdjęcia. Poradźcie coś, bardzo proszę.

Wygląda na zasuszoną totalnie, gleba bardzo sucha i zbita, jak skała. Możliwe, że ktoś coś chlusnął z wiadra (np płyn z mycia tarasu z jakimś chemicznym specyfikiem) na trawnik i spaliło. Skoro mówisz że nie było nawożone, to albo zasuszone albo ktoś coś wylał na trawnik.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:48, 22 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za krótko koszony, koszenie do bani jest nieładne. Podlewanie nierównomierne, gdzieniegdzie trawa wysuszona jest. Podlewać, kosić wyżej. Kosić co cztery dni.

A tak na marginesie to po co tam jest trawnik skoro krzewy w nim rosną, lampy stoją, koszenie jest znacznie utrudnione i dużo ręcznego podkaszania.

Pani Danusiu będę kosił wyżej tą część gdzie jest położony trawnik z rolki ale kiedy będę mógł kosić na taką wysokość jak pozostały trawnik ? Tamten skosiłem niżej i jest wręcz idelalny.
Sypać jakiś nawóz czy tylko podlewać ? Ile czasu minie do momentu osoągnięcia trawnika taki jak był zaraz po położeniu ?

Ps. do koszenia lapmy wyciągam z ziemi a wkokół tych krzewód nie kosi się tak tragicznie znowu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:55, 22 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W ogrodzie ponownie

Piękny ten tulipan ma kolor, taka brzoskwinka... cudnie wszystko wygląda! A rzeźba zwłaszcza, z jakiego drutu jest zrobiona??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:06, 22 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu
Jaka glęboka jest ta rabata ze stożkiem?
Chwasty w trawniku 08:36, 22 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wolno stosować dla młodej trawy, jednak są tacy co stosują słabsze stężenie, ale je do takich nie należę.

Zatem poczekam jeszcze rok.... Póki co chodzę i wyrywam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:03, 22 maj 2017

Do góry
W maju, jak w raju - polubcie maj https://www.facebook.com/ogrodowisko/posts/1937811312911615
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies