Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tulipan - Tulipa 16:41, 19 maj 2020

Do góry
W październiku ubiegłego roku, 2 strony wcześniej, próbowałam zidentyfikować pewnego tulipana.
Jedna z hipotez wskazywała na Orange Princess. Kupiłam więc Orange Princess.
No całkiem to jest ładne, ale niepodobne do tulipana, którego miałam wcześniej.
Ale Orange Princess to chyba też nie jest.
I teraz zżera mnie ciekawość co to jest?
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:38, 19 maj 2020

Do góry

metasekwoja, w całości mi w kadr nie wchodzi
sadzona w 2011

duet paulownia i montana

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:32, 19 maj 2020

Do góry
myślę, że udało mi się tu stworzyć fajne miejsce, a było paskudnie
oczywiście ciężkie prace, zasługa męża i technicznie jego pomysły, ja roślinnie poszalałam

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:25, 19 maj 2020

Do góry
Himalaja napisał(a)
Dzień dobry, Forum podglądam od dawna, ale nigdy nie ośmieliłam się brać udziału w dyskusjach z uwagi na brak wiedzy i doświadczenia w tematyce. Prezentowane tutaj ogrody są piękne, mój dopiero w prawdziwych bólach powstaje. Dużo czytam i się inspiruje waszymi pomysłami. Jakimi, że utknęłam przy nowej rabacie, zmęczona już poszukiwaniem pomysłów i brakiem decyzyjności ośmielę się zwrócić po poradę. Moja nowa rabata ma 10 metrów i jest 1,5 metra szeroka. Posadziłam graby Fastigiata i planuje je prowadzić na pniu ok 1 metra (mogę ja jeszcze trochę poszerzyć) Rabata łączy się rabata na której posadziłam za tujami Gracki, za nimi hortensje Lime Light ( po 9 sztuk). Myślałam o podsadzenia piórkową Hameln po całości. Jednak podpatrując Wasza ogrody zapragnęłam ożywienia rabaty i dodania jej koloru. Ogród staram się utrzymać w konwencji nowoczesnej. Jeżeli ktoś mogły podpowiedzieć, byłabym wdzięczna i mogłabym w końcu spokojnie zasnąć W zdjęciach rabata z hortensjami i dalej pusta Grabowa Pozdrawiam Gosia

Poszerzyć to mało powiedziane jak masz miejsce to daj od grabów drugie 1, 5m, między grackiem a hortensjami jest na pewno za mało miejsca
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 16:24, 19 maj 2020

Do góry
SylwiaBe napisał(a)
Cześć, czy może ktoś posiada hortensję bukietową "Wim's Red" i zechciałby się podzielić zdjęciami kwitnącej roślinki, np z tamtego roku? Mam 1 sztukę owej Pani, w tamtym roku wsadzona, ogólnie zapomniałam o niej, a tym samym nie przycięłam, rośnie tak sobie, ale wypuściła listki, może coś z tego będzie

Wpisz w wyszukiwarkę na forum
Wim's Red
i wybierz opcję Pokaż posty
Możesz też spróbować
Wim's Red img
żeby zobaczyć posty ze zdjęciami.
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:24, 19 maj 2020

Do góry

cis pospolity
zdrowiutkie i dobrze rosną
dość często w sezonie skracam końcówki, nożyczkami

hosty zaraz zakryją tulipany
to odmiana z białymi, pachnącymi kwiatami

i cis Brzeg
strasznie mi tu rządzi kret i nornica

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:20, 19 maj 2020

Do góry
mikadusia napisał(a)
Witam ponownie
Posadziłam 3 sztuki trzmieliny na pniu i nadal pustka w głowie co dalej.

Nie mam możliwości sadzić za dużo, bo jest mało miejsca tylko 110cm. Blisko murku też nie mogę nic posadzić, bo tam brama się przesuwa.

Jakimi roślinami to uzupełnić?

Po drugiej stronie wygląda tak, tu też brakuje czegoś aby zapełnić róg i przykryć żółtą skrzynkę. Trochę to ginie na tle siatki, ale mam nadzieję, że kiedyś urosną. Są tam trawy rozplenice z jasną baźką rosną do 80cm. i kulki danica. Tych na pniu nazw nie pamiętam

Proszę jeszcze raz o wskazówki. Tu trzeba koloru dodać, bo jest bardzo zachowawczo

3 trzmieliny nie załatwią sprawy dlaczego nie pociągnąć żywopłotu do końca? Co do rabaty z żółtą skrzynką rozplenice ok danica może być ale ja zamiast maleńkich szczepionych okazów postawiłbym na drzewa ( osobiście wsadziłbym kolumnowe graby ale może być coś innego) żeby zasłonić podwórko sąsiada
A tak nawiasem uwielbiam osoby projektujące nawierzchnie za ich mikroskopijne dziury na rośliny
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:18, 19 maj 2020

Do góry

doszłam do wniosku, że nie lubię tych czosnków katarwarskich

ciekawe jaki będzie, ma 1.30cm wysokości
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:11, 19 maj 2020

Do góry

maj-tulipanowiec

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:08, 19 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Ładna kompozycja
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:04, 19 maj 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Och się pozachwycłam! Masz tego dobra Irenko! Jaka bujność i jak wszystko kwitnie i rosnie! wielkie masz już wszystko pamiętam jak buksy i rodki sadziłaś... heh czas leci!

Całuję!!!

Karola dzięki
Nie naklamoć tyle, co ja.
Najstarsze drzewa, krzewy, hosty od 97r, apotem od 2011 się zaczęło i jest, co jest. Cudownie, jak w raju, tylko roboty od cholery. Dziś mam przerwę od ogrodu siły zbieram.
Dojechał oliwnik.
Rodki w 2012, giganty, tnę je, cmok

mam pełno tych złotych host, miniaturki na słonko

zbiera się do kwitnienia śniegowiec wirginijski
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:56, 19 maj 2020

Do góry
Tak wygląda 5 ciężarówek ziemi... 5x15 ton, jeszcze domówiłam 2 cięzarówki. Dla nas 6, 1 dla sąsiada.
Żeby nie jezdzić ot tak na działkę, bo w koncu luby pracuje, a ja z 2ką dzieci...no i jeszcze ten covid-19.... poprosiłam sąsiada o oszacowanie czy tyle ziemi wystarczy. Miło z jego strony, że nawet zdjęcie mi przysłał.
Wygląda na to, że muszę się z panem od kosiarki znów skontaktować bo na zdjęciu widać jak duża jest trawa i jak małe te 15 tonowe górki się wydają.

Teraz szukam sposobu na wrzucenie drewna po cisach na dół dołu oraz zawalenie tego dołu. Opcja - wynajem koparki z operatorem [idealnie], wynajem narzędzi i osobno pana spychowego [mam chetnego] albo wynajem 2-3 osób i mojego chłopaka robótki ręczne. Grunt, że w koncu ruszyło.

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:53, 19 maj 2020

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Ależ rodendronowe szaleństwo, piękne kolory. Kusiłaś okrutnie pnàca hortensja no i mam Przemek już się ze mnie śmieje.
Miłorzęby podziwiam one nawet jak Wy strzeliste ale ten Z masywniejszy takie drobnostki sà najbardziej urocze miałaś świetny pomysł z tym I drzewami.

Jeszcze ciut i pokaz.
Nie będziesz żałować, moja zaczyna kwitnąć.
Dzięki Kasiu, no lubię te miłorzęby. Marikem też już ładną kulę zbudował, już go nie tnę, idzie w pień.

cały rok w donicy

zaraz bylinówki, na niektórych pąków tak dużo, że trudno zliczyć

Ogród Nebel 15:45, 19 maj 2020

Do góry
W końcu zakończyłam zagospodarowywanie najtrudniejszą części mojego ogrodu. Jeszcze rośliny są małe, ale za rok...
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:37, 19 maj 2020

Do góry
Poppy napisał(a)

Dzieki Irenko, jeszcze nie posialam, troche poczekam, bedzie jak w naturze Wykielkuja do jesieni i okrzepna. Oby.
Koniecznie musze dokupic bialego orlika! W nasionach tym razem, nie z golym korzeniem.
Trawnik masz naprawde iscie angielski,czasem zaluje, ze u mnie taki nigdy nie bedzie Bez stokrotek i zielska trzeba by go ciagle podlewac, a na to nie jestem gotowa.
Hakonki mam wlasnie All Gold i Aureole, i cos jeszcze, chyba Nikolasa. I wydaje mi sie, ze te dwie pierwsze sa za zolte troche, i za wolno przyrastaja. Ale moze dlatego, ze chwilowo rosna w malodopowiednim miejscu. Twoje wydawaly mi sie b zielone, dlatego myslalam, ze masz zwykla, bezodmianowa.No i sa takie bujne, bo moje to na razie kikutki smetne Kupilam w koncu zwykla makre, za kilka tygodni powinna dojechac, niestety w wersji mini, wiec nie bedzie co dzielic.

Budy prezentuja sie wzorcowo!

Trzymam kciuki Ale i tak zbiorę nasiona z 3 wybranych na razie.
Oj tak, trawnik wymagający, nasz ciut dziki, drzewa wodę ciągną, to w upały łysieje, a podlewać stale się po prostu nie chce.
Ja ci radzę, aby na razie dać im podrosnąć, niech się nabudują ze 2 lata, a dopiero potem dzielenie.
Dzięki za budy, na razie ich nie używają

ta szałwia cały rok zielona, mode przyrosty w plamki, kwitnie jasnym błękitem, zimuje w donicy i mam gdzieś na rabacie. Ta na rabacie w tym roku do cna ścięta, bo od dołu się ogołociła, jak krzew.

zbliżenia liści

Anna i Ogród 15:36, 19 maj 2020

Do góry
Mam i ja Wisteria "Blue Moon"
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:30, 19 maj 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Piesy chyba szczęśliwe że takie wypaśne budy dostałyBrawo Wy

Gosia, budy już w tej wersji z 2 lata, jedna miejscówkę zmieniła.
Ale dzięki

stipowo i nie tylko
liście cedrówki chińskiej

głogowniki juz 2 miesiące w kolorze

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:18, 19 maj 2020

Do góry
oliwka napisał(a)

Akcja buda mi się podoba, idealnie pasują do twojego ogrodu! bardzo ładne. Irenko, czy wy je przestawialiście, zamawialiście czy robiliście ? Wyglądają elegancko jak w amerykańskich filmach

Kasiu dzięki.
Kupiliśmy gotowe, ale były brzydkie kolory, zmieniliśmy i dodaliśmy akcent ozdobny

uwielbiam ten złoty cis Brzeg, zwłaszcza jak ma świeże przyrosty

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:43, 19 maj 2020

Do góry
Szukam inspiracji do obsadzenia tych dwóch rabat. W głowie mam mętlik co do czego będzie pasowało. Miejsce bardzo gorące i słoneczne. Byl pomysl na rozchodniki, ale okazały wydaje się dość Wysoki, podobnie hortensja bukietowa, na berberysy, na trzmieline na pniu. Chciałabym, żeby było padnie nie tylko wiązana, ale i w lecie i jesienią. Po sąsiedzku przed domem rosną już róże i lawend
Niby ogródek pszczółki Majki 14:40, 19 maj 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Hej Sylwia.
Pięknie Ci wyszła rabata

Ja mam pytanie w jakiej odległości posadziłas hortensje od tuj?

Hej Megi, fajnie że i Ty wpadłaś do mnie i fajnie, że Ci się podoba, chociaż tu na razie nic za bardzo nie widać
Pewnie tego nie widać, ale od tujek do hortek jest 70-75cm, jakoś tak.
Wracam właśnie z zakupów, udało się kupić derenie, ale odmianę Argenteomarginata - różni się ponoć jedynie tym, że ma bardziej kremowe te obwódki, więc wzięłam, po oczach dawać nie będzie
Kupiłam też miskanty: Zebrinus i Yakushima Dwarf.

Jutro mają mieć dostawę żurawekżurawek, więc jadę znowu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies