Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:58, 18 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie pytaj nikogo, bo ile radzącycnie tyle propozycji. Ja się odniosłam do tego, jak to widzę moimi oczami, ale ja się nie liczę tutaj. To Twój ogród i nikt nie wymaga od ciebie, żebyś projektowała jak zawodowiec. Ja mam za mało czasu żeby nad każdym wariantem się pochylić i analizować godzinami

Prosiłaś o wybranie wariantu, mnie żaden nie pasuje więc nie będę strzelać że ten czy ten. Napisałam jak czuję. Raczej nie tędy droga. Dziewczyny mają rację, rób jak czujesz i koniec. Musisz jeszcze raz przeanalizować miejsce.

Już takie narady i zwoływanie na wątek się odbywały i raczej decyzji nie podejmowano

Rozumiem, że nie wyszło mi z tą rabatą ... może poczekam ... i nie będę jej zmieniać w tym sezonie ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:50, 18 sty 2016

Do góry
inag napisał(a)
A ja wiem, że i tak co byś nie postanowiła to na pewno w Twoim wykonaniu będzie to przemyślane i ciekawe nasadzenie. Wiesz, czego chcesz i to najważniejsze. Wybierz jeden projekt i już nie rozmyślaj bo dylematy i rozterki będziesz miała ciągle (wiem po sobie) Mniejszych lub większych korekt i tak nie unikniesz To normalne na Ogrodowisku Głowa do góry!

Dzięki wielkie za miłe słowa
Obiecuję nie rozpisywać się już więcej na ten temat; )
Po prostu wiosną muszę przystąpić do działania ... a potem będę poprawiać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:39, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Nie martw się Renia, każdemu podoba się co innego, zresetuj się trochę i zrób tak jak Tobie w duszy gra, właściwie większość z tych propozycji miała w sobie coś fajnego, zaczniesz sadzić, rostawiać na rabacie rośliny i wszystko się poukłada właściwie.

Dzięki Edytko
Tak jak mówisz dam sobie na luz ... może nie będę na razie zmieniać tej rabaty?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:57, 18 sty 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Ren....ja się zawsze pytam o opinie ludziów na forum, a i tak robię po swojemu
Fakt... ktoś coś podpowie i czasem łapię pomysł i coś dodaję.... ale mój ogród ma się podobać mi!!! Też kiedyś tyle analizowałam....teraz trochę złuzowałam i co ma być to będzie....najwyżej zmienię
Rób jak Ci się podoba! Zawsze możesz przesadzić. Widziałaś moje srylion wersji jednej rabaty?

Tylko zastanów się na kształtem żwirków, bo przesuwanie kamyczków gorsze niż przesadzanie roślin

Justyś
Ja już w ubiegłym sezonie wydałam sporo na ogród więc w tym zamierzałam lepiej wszystko zaplanować żeby już nie przesadzać tyle i ... nie wydawać roślin ... ale już widzę, że się nie da

PS W żwirku też już przesadzałam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:57, 18 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

ML przed hortkami nie widzą mi się ... z boku już tak ... ale z tyłu chyba tylko gracki dadzą radę być wyższe

jesli musisz kupowac to moze malepartusy ?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:53, 18 sty 2016

Do góry
Danucha napisał(a)

Właśnie z tymi hortkami jest tak, że na wiosnę tniesz i rosną, czyn starsze, to wyżej. Podpowiedz mi proszę, ml po dwóch latach wysoki, ale ażurowy?? Bardzo kępa się rozrosła? Źródła piszą, że rośnie do 1,6 m i przewiesza się. Hortensje niższe nie będą, jakkolwiek cięte i do tego są gęste i zwarte. Obawiam się zatem, że zza hortek ML nie będzie widać, przed nimi nada im lekkości i tajemniczości. Mam rację?

ML przed hortkami nie widzą mi się ... z boku już tak ... ale z tyłu chyba tylko gracki dadzą radę być wyższe
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:52, 18 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A ja mam dwwuletnie Ml ktore rosnie w bardzo nieprzyjaznych warunkach i ma juz 1,5m.trzeba przetestowac u siebie.wysokosci ml nie zmienisz ale hortki mozesz ciac wg potrzeb.

Mimo wszystko jednak będę musiała wysadzić ML i zastąpić grackami
Czyli będę miała 7ML do zagospodarowania
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:48, 18 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Samopoczucie pewnie siadło, ale... Renia, ty strasznie dużo pytasz, o każdy szczegół, dyskusja się toczy, każdy ma inne pomysły bo i każdy co innego lubi... Kobieto moja kochana, ja wiem że ty jesteś perfekcjonistką, ale weź najpierw posłuchaj serca. Wiesz już co lubisz. Zrób tak jak ci się wydaje. Nie planujesz wydać tysięcy złotych na stuletnie lipy przecież, małe roślinki zawsze możesz przenieść.
Ja mam wrażenie że ty oparłaś wszystko na tej inspiracji berberysy w jakiś trawkach. Mi się to nie podoba, ale ciebie chwyciło za serce, może trzeba iść tym tropem? A że kulki w trawach nudne? Zobacz jaka nuda: http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/private-gardens/norfolk-garden

Miłego wieczoru Renia.

Chyba wczoraj miałam ten gorszy dzień ... no niestety jestem perfekcjonistką ... chociaż masz rację tysięcy nie zamierzałam wydać na tą rabatę ... ale którąś setkę już tak ... a te poprawki, które planuję wiążą się też ze zmianą nawadniania czyli przesunięciem zraszaczy, zmianą zasięgu sąsiednich zraszaczy i dołożeniem linii kroplującej na powiększonej rabacie ... trochę tego jest ... więc jak mam coś poprawić to tak żeby za dwa miesiące znowu czegoś nie zmieniać
Kulki w trawach dla mnie nie są nudne To właśnie bukszpany w ogrodzie Danusi mnie zachwyciły ... dlatego rok temu się zalogowałam żeby z Waszą pomocą przenieść trochę z tego czym się zachłysnęłam do swojego ogrodu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:32, 18 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)
ja miałam w tym roku ML za Vanilkami, fakt że sadzonki obu roślin były małe jak sadziłam, to ML stanowczo więcej podrósł niż hortki jak one będą w takim tempie rosły to zanim przerosną trawy upłynie parę lat

U mnie też hortki malutkie za to ML rosną jak głupie
Niestety myślę, że dziewczyny mają rację i ... za dwa lata proporcje się zmienią
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:31, 18 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Limki posadziłam co 70cm (Ana mi doradziła). Widziałam w ogrodach ML posadzone za limkami i ... zrobiłam podobnie Teraz będę musiała przesadzić gdzieś ML i dokupić gracki bo pomiędzy limkami chyba nie zmieszczą się ML a nawet gdyby to za kilka lat nie będzie ich widać ML przed hortkami mi nie pasuje ...

No to zrób jak Ci pisałam.... wysadź co drugą hortensję i pomiędzy daj ML.
W nogi rozchodników masa...i zasłonią puste miejsca na początku.
A później to już będzie gąszcz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:30, 18 sty 2016

Do góry
Danucha napisał(a)

Jestem tego samego zdania. Po jakimś czasie spojrzysz "świeżym" okiem i jeszcze coś Ci wpadnie do głowy. Ja przerabiam wszystko bez końca, przy czym zawsze w przekonaniu, że lepiej być nie może. Liczę na Twoją pomoc, bo wiosną wiele do zrobienia.

Ja chętnie bym Ci pomogła tylko czy ja potrafię?
W sumie to ja niemal każdą (poza tą z kosodrzewiną i evergoldami) rabatę jesienią poprawiałam Więc nie wiem czy taki pomocnik Ci potrzebny?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:29, 18 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Asiu
Zastanawiam się czy sobie nie darować powiększania tej rabaty skoro nie znalazłyśmy ciekawego rozwiązania Może poczekam aż rośliny podrosną ... czyli w tym sezonie zajmę się tylko pielęgnacją
Dziękuję za słowa pocieszenia

tyle planowania i dyskusji a teraz sie tak latwo zniechecasz ? no nie... ja sie nie zgadzam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:27, 18 sty 2016

Do góry
Danucha napisał(a)
Gracek rosnie wysoki, rozstawa hortek musi być większa i powinien być posadzony z tyłu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=17
Gracek z vanilką:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=22
LM należy sadzić przed hortkami, jest niższy. To info ze strony o miskantach

Limki posadziłam co 70cm (Ana mi doradziła). Widziałam w ogrodach ML posadzone za limkami i ... zrobiłam podobnie Teraz będę musiała przesadzić gdzieś ML i dokupić gracki bo pomiędzy limkami chyba nie zmieszczą się ML a nawet gdyby to za kilka lat nie będzie ich widać ML przed hortkami mi nie pasuje ...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:14, 18 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Reniu nie wycofuj sie.Danusia ocenila rysunki a tu przeciez kilometry slow padly o kolorach rozmiarach,ukladach, upodobaniach.to Twoj ogrod i posadz jak czujesz. Wszyscy moga tylko radzic ale jak widac kazdy ma swoje zdanie i kazdy odmienne doswiadczenia i gusta-co widac np po opiniach gdzie powinien rosnac nieszczesny ML ostatnie rysunki byly juz widac dla Ciebie satysfakcjonujace i to jest najwazniejsze!

Asiu
Zastanawiam się czy sobie nie darować powiększania tej rabaty skoro nie znalazłyśmy ciekawego rozwiązania Może poczekam aż rośliny podrosną ... czyli w tym sezonie zajmę się tylko pielęgnacją
Dziękuję za słowa pocieszenia
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:06, 18 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Justyna dzięki za jeszcze jedną propozycję
Asiu mamy już 6 wersji ... po przeanalizowaniu wszystkich zdecydowałam się na coś takiego

No i rób to Trawki z kulami nudne, bo wszyscy to już mają, to więc nudne, nic nowego nie wymyśliłaś i to prawda, że nudne. Co znaczy nudny?

mało oryginalny, monotematyczny, opatrzony, oklepany, opatrzony, co nie znaczy że zły.
Dla mnie nudne, bo mi się już "moje" projekty przejadły od tego ogrodowiska
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:30, 17 sty 2016

Do góry
Danucha napisał(a)

Nadajesz się nadajesz. Można się o tym przekonać oglądając metamorfozę Twojego ogrodu w jednym sezonie!. Myślę, że i tak dokonuje się korekt w stosunku do projektu, po ustawieniu roślin na rabacie. Faktycznie trochę za dużo tych kulek w trawie, ale można pomyśleć nad inną rozstawą roślin nie zmieniając ich rodzaju. Może to wystarczy?. Coś się wymyśli. Do wiosny trochę czasu.

Danusiu
Chyba dam sobie na razie spokój z tym wszystkim
Ale dziękuję Ci bardzo za pomoc i pocieszenie
Buziaczki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:26, 17 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Jakby ci się przypomniało to daj linka
Będziesz tak sadzić ?

Kasiu,
Przyznam Ci się szczerze, że teraz to już nie wiem co dalej ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:09, 17 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
No i widzicie jak można szybko człowieka na ziemię sprowadzić
A już miałam sadzić ...
Dziękuję Wam za pomoc i wsparcie
Ja się chyba do tego nie nadaję

Nadajesz się nadajesz. Można się o tym przekonać oglądając metamorfozę Twojego ogrodu w jednym sezonie!. Myślę, że i tak dokonuje się korekt w stosunku do projektu, po ustawieniu roślin na rabacie. Faktycznie trochę za dużo tych kulek w trawie, ale można pomyśleć nad inną rozstawą roślin nie zmieniając ich rodzaju. Może to wystarczy?. Coś się wymyśli. Do wiosny trochę czasu.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:09, 17 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Kasiu
Chyba gdzieś widziałam ML posadzone z boku hortensji

Jakby ci się przypomniało to daj linka
Będziesz tak sadzić ?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:54, 17 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
ML przed hortensjami ?? Można gdzieś zobaczyć jak to wyglada ?

Kasiu
Chyba gdzieś widziałam ML posadzone z boku hortensji
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies