Reniu nie wycofuj sie.Danusia ocenila rysunki a tu przeciez kilometry slow padly o kolorach rozmiarach,ukladach, upodobaniach.to Twoj ogrod i posadz jak czujesz. Wszyscy moga tylko radzic ale jak widac kazdy ma swoje zdanie i kazdy odmienne doswiadczenia i gusta-co widac np po opiniach gdzie powinien rosnac nieszczesny ML ostatnie rysunki byly juz widac dla Ciebie satysfakcjonujace i to jest najwazniejsze!
Jestem tego samego zdania. Po jakimś czasie spojrzysz "świeżym" okiem i jeszcze coś Ci wpadnie do głowy. Ja przerabiam wszystko bez końca, przy czym zawsze w przekonaniu, że lepiej być nie może. Liczę na Twoją pomoc, bo wiosną wiele do zrobienia.
ja miałam w tym roku ML za Vanilkami, fakt że sadzonki obu roślin były małe jak sadziłam, to ML stanowczo więcej podrósł niż hortki jak one będą w takim tempie rosły to zanim przerosną trawy upłynie parę lat
Samopoczucie pewnie siadło, ale... Renia, ty strasznie dużo pytasz, o każdy szczegół, dyskusja się toczy, każdy ma inne pomysły bo i każdy co innego lubi... Kobieto moja kochana, ja wiem że ty jesteś perfekcjonistką, ale weź najpierw posłuchaj serca. Wiesz już co lubisz. Zrób tak jak ci się wydaje. Nie planujesz wydać tysięcy złotych na stuletnie lipy przecież, małe roślinki zawsze możesz przenieść.
Ja mam wrażenie że ty oparłaś wszystko na tej inspiracji berberysy w jakiś trawkach. Mi się to nie podoba, ale ciebie chwyciło za serce, może trzeba iść tym tropem? A że kulki w trawach nudne? Zobacz jaka nuda: http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/private-gardens/norfolk-garden
Miłego wieczoru Renia.
Zależy jak przycinane. Ja tnę nisko, nad 3-4 oczkiem, po 2-3 latach dorastają do ok. 1,5 m. Są zwarte i masywne, wyprostowane, więc wydaje mi się, że ML jak najbardziej przed nimi. Wyżej cięte, mogą być jeszcze wyższe, zobaczcie w bukszpanowym
A ja mam dwwuletnie Ml ktore rosnie w bardzo nieprzyjaznych warunkach i ma juz 1,5m.trzeba przetestowac u siebie.wysokosci ml nie zmienisz ale hortki mozesz ciac wg potrzeb.
Właśnie z tymi hortkami jest tak, że na wiosnę tniesz i rosną, czyn starsze, to wyżej. Podpowiedz mi proszę, ml po dwóch latach wysoki, ale ażurowy?? Bardzo kępa się rozrosła? Źródła piszą, że rośnie do 1,6 m i przewiesza się. Hortensje niższe nie będą, jakkolwiek cięte i do tego są gęste i zwarte. Obawiam się zatem, że zza hortek ML nie będzie widać, przed nimi nada im lekkości i tajemniczości. Mam rację?