Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 20:26, 17 sty 2016

Kasya napisał(a)

Jakby ci się przypomniało to daj linka
Będziesz tak sadzić ?

Kasiu,
Przyznam Ci się szczerze, że teraz to już nie wiem co dalej ...
ren133 20:30, 17 sty 2016

Danucha napisał(a)

Nadajesz się nadajesz. Można się o tym przekonać oglądając metamorfozę Twojego ogrodu w jednym sezonie!. Myślę, że i tak dokonuje się korekt w stosunku do projektu, po ustawieniu roślin na rabacie. Faktycznie trochę za dużo tych kulek w trawie, ale można pomyśleć nad inną rozstawą roślin nie zmieniając ich rodzaju. Może to wystarczy?. Coś się wymyśli. Do wiosny trochę czasu.

Danusiu
Chyba dam sobie na razie spokój z tym wszystkim
Ale dziękuję Ci bardzo za pomoc i pocieszenie
Buziaczki
nawigatorka 20:49, 17 sty 2016

Reniu nie wycofuj sie.Danusia ocenila rysunki a tu przeciez kilometry slow padly o kolorach rozmiarach,ukladach, upodobaniach.to Twoj ogrod i posadz jak czujesz. Wszyscy moga tylko radzic ale jak widac kazdy ma swoje zdanie i kazdy odmienne doswiadczenia i gusta-co widac np po opiniach gdzie powinien rosnac nieszczesny ML ostatnie rysunki byly juz widac dla Ciebie satysfakcjonujace i to jest najwazniejsze!
Danucha 20:57, 17 sty 2016

Gracek rosnie wysoki, rozstawa hortek musi być większa i powinien być posadzony z tyłu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=17
Gracek z vanilką:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=22
LM należy sadzić przed hortkami, jest niższy. To info ze strony o miskantach

Danucha 21:03, 17 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Reniu nie wycofuj sie.Danusia ocenila rysunki a tu przeciez kilometry slow padly o kolorach rozmiarach,ukladach, upodobaniach.to Twoj ogrod i posadz jak czujesz. Wszyscy moga tylko radzic ale jak widac kazdy ma swoje zdanie i kazdy odmienne doswiadczenia i gusta-co widac np po opiniach gdzie powinien rosnac nieszczesny ML ostatnie rysunki byly juz widac dla Ciebie satysfakcjonujace i to jest najwazniejsze!

Jestem tego samego zdania. Po jakimś czasie spojrzysz "świeżym" okiem i jeszcze coś Ci wpadnie do głowy. Ja przerabiam wszystko bez końca, przy czym zawsze w przekonaniu, że lepiej być nie może. Liczę na Twoją pomoc, bo wiosną wiele do zrobienia.
iwka 21:09, 17 sty 2016

ja miałam w tym roku ML za Vanilkami, fakt że sadzonki obu roślin były małe jak sadziłam, to ML stanowczo więcej podrósł niż hortki jak one będą w takim tempie rosły to zanim przerosną trawy upłynie parę lat
jankosia 21:12, 17 sty 2016

Samopoczucie pewnie siadło, ale... Renia, ty strasznie dużo pytasz, o każdy szczegół, dyskusja się toczy, każdy ma inne pomysły bo i każdy co innego lubi... Kobieto moja kochana, ja wiem że ty jesteś perfekcjonistką, ale weź najpierw posłuchaj serca. Wiesz już co lubisz. Zrób tak jak ci się wydaje. Nie planujesz wydać tysięcy złotych na stuletnie lipy przecież, małe roślinki zawsze możesz przenieść.
Ja mam wrażenie że ty oparłaś wszystko na tej inspiracji berberysy w jakiś trawkach. Mi się to nie podoba, ale ciebie chwyciło za serce, może trzeba iść tym tropem? A że kulki w trawach nudne? Zobacz jaka nuda: http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/private-gardens/norfolk-garden

Miłego wieczoru Renia.
Danucha 21:22, 17 sty 2016

iwka napisał(a)
ja miałam w tym roku ML za Vanilkami, fakt że sadzonki obu roślin były małe jak sadziłam, to ML stanowczo więcej podrósł niż hortki jak one będą w takim tempie rosły to zanim przerosną trawy upłynie parę lat

Zależy jak przycinane. Ja tnę nisko, nad 3-4 oczkiem, po 2-3 latach dorastają do ok. 1,5 m. Są zwarte i masywne, wyprostowane, więc wydaje mi się, że ML jak najbardziej przed nimi. Wyżej cięte, mogą być jeszcze wyższe, zobaczcie w bukszpanowym
nawigatorka 21:34, 17 sty 2016

A ja mam dwwuletnie Ml ktore rosnie w bardzo nieprzyjaznych warunkach i ma juz 1,5m.trzeba przetestowac u siebie.wysokosci ml nie zmienisz ale hortki mozesz ciac wg potrzeb.
Danucha 21:51, 17 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
A ja mam dwwuletnie Ml ktore rosnie w bardzo nieprzyjaznych warunkach i ma juz 1,5m.trzeba przetestowac u siebie.wysokosci ml nie zmienisz ale hortki mozesz ciac wg potrzeb.

Właśnie z tymi hortkami jest tak, że na wiosnę tniesz i rosną, czyn starsze, to wyżej. Podpowiedz mi proszę, ml po dwóch latach wysoki, ale ażurowy?? Bardzo kępa się rozrosła? Źródła piszą, że rośnie do 1,6 m i przewiesza się. Hortensje niższe nie będą, jakkolwiek cięte i do tego są gęste i zwarte. Obawiam się zatem, że zza hortek ML nie będzie widać, przed nimi nada im lekkości i tajemniczości. Mam rację?