Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Iwk4 11:00, 18 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
A ja mam dwwuletnie Ml ktore rosnie w bardzo nieprzyjaznych warunkach i ma juz 1,5m.trzeba przetestowac u siebie.wysokosci ml nie zmienisz ale hortki mozesz ciac wg potrzeb.

Hortki rosną po kilku latach duże. Mimo cięcia. Widziłam u Ewy Bacowej w ogrodzie. I właśnie ta masa obsypana kwieciem zrobiła na mnie piorunujące wrażenie. U Any art miskanty posadzone są obok. Nie razem. Ale to twój ogród. Nie musi być u wszystkich tak samo. Tym bardziej, że po kilku latach miskanty powinno się rozsadzić, nawieźć. Są żarłoczne te piękności. Czy zatem nie pożrą wody i pokarmu hortkom?
Posadziłam szpaler hortensji wiosną. Te, co rosły na wolnej przestrzeni, szybko urosły i miałe duże kwiaty. Ale dwie posadziłam przy dorodnej tuji. Były mniejsze i kwiaty drobniejsze. Wszystkie z tego samego źródła kupione... Tak samo wyglądały przy sadzeniu.
Iwk4 11:09, 18 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
...
Jeszcze co do ostatniej propozycji, masz za dużo Gracillimus, zrób co drugą hortensję, one powalą się na hortensje, bo wiem coś o tym, właśnie taki zestaw miałam nad stawem.

I to było piękne. Tylko po latach zaledwie kilku się strasznie rozrosło i coś z tym trzeba było zrobić.
leon60 11:20, 18 sty 2016

ML przed hortkami bym nie posadziła wizualnie taki układ mi nie pasuje, za hortkami raczej nie ma sensu bo po trzech sezonach nie będzie ich widać...wyższe miskanty jedynie ale muszą być w sporej odległości bo tak jak pisze Danusia powalą się na hortki.
Jeśli nie mamy na coś miejsca warto odpuścić i wymyślić inne rozwiązanie niż pchać rośliny na siłę, takie jest moje zdanie
ren133 15:14, 18 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Reniu nie wycofuj sie.Danusia ocenila rysunki a tu przeciez kilometry slow padly o kolorach rozmiarach,ukladach, upodobaniach.to Twoj ogrod i posadz jak czujesz. Wszyscy moga tylko radzic ale jak widac kazdy ma swoje zdanie i kazdy odmienne doswiadczenia i gusta-co widac np po opiniach gdzie powinien rosnac nieszczesny ML ostatnie rysunki byly juz widac dla Ciebie satysfakcjonujace i to jest najwazniejsze!

Asiu
Zastanawiam się czy sobie nie darować powiększania tej rabaty skoro nie znalazłyśmy ciekawego rozwiązania Może poczekam aż rośliny podrosną ... czyli w tym sezonie zajmę się tylko pielęgnacją
Dziękuję za słowa pocieszenia
kasia_w 15:23, 18 sty 2016

Reniu, nie poddawaj się! Ta rabata wyjdzie piękna, bo to dobre zestawienie roślin. Jak napisała Danusia- nudny- nie znaczy zły. A co znaczy w tym przypadku nudny?- przecież motyw nieco ograny na ogrodowisku (mam takich co najmniej kilka w u siebie) wciąż jest piękny i niespotykany w porównaniu z ogrodami Twoich sąsiadów. I nadal się podoba (mnie przynajmniej). A ostateczny układ przecież i tak wyklaruje się po ustawieniu roślin. Kulki berberysowe i sesleria to nie jest nuda
ren133 15:27, 18 sty 2016

Danucha napisał(a)
Gracek rosnie wysoki, rozstawa hortek musi być większa i powinien być posadzony z tyłu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=17
Gracek z vanilką:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=22
LM należy sadzić przed hortkami, jest niższy. To info ze strony o miskantach

Limki posadziłam co 70cm (Ana mi doradziła). Widziałam w ogrodach ML posadzone za limkami i ... zrobiłam podobnie Teraz będę musiała przesadzić gdzieś ML i dokupić gracki bo pomiędzy limkami chyba nie zmieszczą się ML a nawet gdyby to za kilka lat nie będzie ich widać ML przed hortkami mi nie pasuje ...

jankosia 15:28, 18 sty 2016

kasia_w napisał(a)
Reniu, nie poddawaj się! Ta rabata wyjdzie piękna, bo to dobre zestawienie roślin. Jak napisała Danusia- nudny- nie znaczy zły. A co znaczy w tym przypadku nudny?- przecież motyw nieco ograny na ogrodowisku (mam takich co najmniej kilka w u siebie) wciąż jest piękny i niespotykany w porównaniu z ogrodami Twoich sąsiadów. I nadal się podoba (mnie przynajmniej). A ostateczny układ przecież i tak wyklaruje się po ustawieniu roślin. Kulki berberysowe i sesleria to nie jest nuda

O to to! Dobrze napisałaś. Chwała temu forum za dobre wzorce, ale Renia, czy u któregoś z sąsiadów widziałaś kulki w trawach? Nie przypuszczam Dobre wzorce, ale przecież nie jedyne
Dawaj kobieto
Kasya 15:29, 18 sty 2016

ren133 napisał(a)

Asiu
Zastanawiam się czy sobie nie darować powiększania tej rabaty skoro nie znalazłyśmy ciekawego rozwiązania Może poczekam aż rośliny podrosną ... czyli w tym sezonie zajmę się tylko pielęgnacją
Dziękuję za słowa pocieszenia

tyle planowania i dyskusji a teraz sie tak latwo zniechecasz ? no nie... ja sie nie zgadzam
ren133 15:30, 18 sty 2016

Danucha napisał(a)

Jestem tego samego zdania. Po jakimś czasie spojrzysz "świeżym" okiem i jeszcze coś Ci wpadnie do głowy. Ja przerabiam wszystko bez końca, przy czym zawsze w przekonaniu, że lepiej być nie może. Liczę na Twoją pomoc, bo wiosną wiele do zrobienia.

Ja chętnie bym Ci pomogła tylko czy ja potrafię?
W sumie to ja niemal każdą (poza tą z kosodrzewiną i evergoldami) rabatę jesienią poprawiałam Więc nie wiem czy taki pomocnik Ci potrzebny?
Juzia 15:31, 18 sty 2016

ren133 napisał(a)

Limki posadziłam co 70cm (Ana mi doradziła). Widziałam w ogrodach ML posadzone za limkami i ... zrobiłam podobnie Teraz będę musiała przesadzić gdzieś ML i dokupić gracki bo pomiędzy limkami chyba nie zmieszczą się ML a nawet gdyby to za kilka lat nie będzie ich widać ML przed hortkami mi nie pasuje ...

No to zrób jak Ci pisałam.... wysadź co drugą hortensję i pomiędzy daj ML.
W nogi rozchodników masa...i zasłonią puste miejsca na początku.
A później to już będzie gąszcz