Kochani kupiłam dwa miskanty gracillimus , czy sadzić je jeden przy drugim żeby uzyskać kępy które widuję m. in. na zdjęciach ogrodów z ogrodowisko czy jedna sadzonka tak się rozrośnie ?
Ja też przymierzam sie do gracillimusa, i zastanawiam sie na jaką szerokość on sie rozrasta ? W jakich odległosciach sadzić kolejne rosliny - niekoniecznie trawy ??? Czy trzeba go ograniczać czy jest nieinwazyjny ???
Ja mam kwicistego/kwietnego czyli olbrzyma, czytałam wcześniej o jego ekspansywności, znowu ktoś mnie przestrzega i myślę że chyba te informacje zlekceważyłam i żałuje że go posadziłam, myślę żeby go zastąpić goliathem, zależy mi na wysokiej trawie - czy będzie mniej ekspansywny ?
On również jest wielki, ale oba miskanty mimo, że są ogromne to trzymają zwarty pokrój - jednak jeśli nie masz dużo miejsca to w ogóle nie sadziłbym takich traw.
Nie jest ani inwazyjny, ani ekspansywny, po prosu osiąga znaczne rozmiary, ale jest bardzo delikatny w "odbiorze" Miałam go tyle lat w końcu. Bardzo jest ładny i wartościowy.
Może się zestarzeć w środku kępy i wyłysieć, wtedy go odmładzasz po paru latach.
Poglądowe zdjęcie, właśnie inspirowałam się powyższym nasadzeniem Danusi. Zdjęcie zrobione z tyłu, od strony budynku,
i Kleine Silberspinne, zaczyna kwitnąć, bardzo mi się podoba cieńkie, delikatnie przewieszające się liście.
One są do przesadzenia, ale wiosną nie zdążyłam.
Witam serdecznie.
Jestem w trakcie zamawiania miskantów na działkę które stanowiły by żywopłot od strony sąsiadów bądź tło dla innych niższych odmian. Mam serdeczną prosbę o odpowiedź od Was jaka jest odmiana miskanta który osiągnie najwyższe rozmiary (nie licząc kwiatostanu)? Wiem, że jest to na pewno Giganteus i jego pododmiany jak Jubilaris, Floridulus i reszta, ale z innych co jeszcze rosnie najwyżej?
Dzięki i pozdrawiam gorąco.