To ja Ci powiem jak ją rozmnożyć
Wstaw przycięte patyki do wody, jak ruszę zielone listki a potem pędy, delikatnie te młode pędy oderwij od patyka, zanurz końcówkę w ukorzeniaczu i posadź do ziemi do rozsad. Podlej i
przykryj folią czy przezroczystym pudełeczkiem po warzywach, powinny się ukorzenić Możesz w ten sposób mieć mnóstwo sadzonek, jeśli ukorzenisz dużo młodych pędów.
Z patyka brdzo trudno rozmnożyć bo ciężko wyrastają z nich korzonki.
Inny sposób to latem czerwiec-lipiec oderwij niezdrewniałe pędy które nie mają kwiatów i zanurz w ukorzeniaczu i możesz posadzić przy roślinie matecznej, ważne żeby była wilgoć i cień.
Pod ziemią powinno się znaleźć przynajmniej jedno oczko. Powodzenia
Monika, Asia - no masakra. Inne słowa tego lepiej nie oddają. Zastosowałabym zabójcze tabsy, które poleca Lidka, ale boję się, że wykończę tym również jeże i wiejskie koty, które do mnie przychodzą, a tego bym sobie nie darowała .
W czwartek miałam np. takie towarzystwo:
Naprawdę chciałabym użyć tego środka, ale boję się, że skrzywdzę też inne zwierzęta...
Gdy kompostownik się zapełnia pierwszy raz przerzucam materiał w całości.
Teraz przerzucam po raz drugi, przez sito i tak to teraz wygląda.
A tak wyglądają odrzuty
Mam też nową ogrodową zabawkę.
Jesienią małżonek zrobił mi sito do przerzucania kompostu dopasowane do moich kompostowników.
Oczka są dość duże, bo chcę to szybko przerzucić i oddzielić tylko największe kawałki.
Sito
Sito po zamontowaniu na kompostowniku blokuje się na uchwytach