Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 22:30, 15 maj 2025

Wymęczone przez deszcz drzewiaste piwonie. W zeszłym roku radykalnie je przycięłam, bałam się, że kiepsko będzie z kwiatami, niepotrzebnie Kwiatów jest wprawdzie mniej, i krzew niższy, ale to dobra prognoza na przyszłe lata.

vita 22:32, 15 maj 2025

Kasya napisał(a)
Adiantum jest sliczne
CZY jest tak delikatne jak wyglada ?

Jest, zwłaszcza venustum, ale jeszcze nie na tym etapie
Magara 22:49, 15 maj 2025

vita napisał(a)

Vita, cudny widok
Też miałam pomysł na połączenie na jednej rabacie pomarańczowego z białym i niebieskim - wyszła porażka, łykam tą żabę U Ciebie super
vita 22:58, 15 maj 2025

Piwonia rockii nigdy nie była cięta. Muszę o nią zadbać, bo ma objawy chorobowe.

Po lewej na dole, drzewiasta i silnie cięta w zaszłym roku 'Xiang Yu'.

Nie wiem kiedy tak porosły mi kaliny japońskie. Będzie masa kwiecia

Na koniec takie kwiatki:

Cypripedium formosanum. Dziesięć lat temu kupiłam je od Świętej Pamięci Emila, dzięki Marcie
Dwupędową sadzonkę, pomimo wrażliwości gatunku, trwa u mnie i rozrasta się.
ajka 00:19, 16 maj 2025

vita napisał(a)

Dereń Cloud Nine ciągle piękny, a jeszcze w zeszłym roku żałowałam, że go kupiłam.
Jak brzydkie kaczątko

Piękny, takiego jeszcze nie widziałam. Do tej pory kojarzyłam, ze derenie mają więcej liści niż "kwiatków". A tu odwrotnie. Moje jeszcze nie kwitną.
Wafel 06:11, 16 maj 2025

Cyprypidemium jak nie z tego świata. Kamasja i z piwonią i z marchewnikiem pięknie się komponuje dzięki tym powcinanym liściom. Ogród botaniczny Vity... choć przez te cudne zestawienia, kompozycje to byłaby obraza... Zaczarowany Ogród Vity! Miłego dnia, pomimo zalewu deszczem... ech.
mirkaka 09:52, 16 maj 2025

Tyle zdjęć, mam szybsze bicie serca, i prawie łzy w oczach. Muszę jeszcze kiedyś przyjechać do Ciebie właśnie wiosną, w maju, jest najpiękniej
Co mam zacytować? Jagodowiec, magnolia Lemon Chiffon, Bożykwiat- u mnie liście leżą, dlaczego?
Te placyki, dla konwalii i hortensji, ukwiecony dereń, kalina która zaraz zakwitnie, kompozycje azalii i cebulicy hiszpańskiej, epimedia, iryski, piwonia, którą przycięłaś odważnie, Vita, cudnie, cudnie, cudnie
Patrycja_KG_Lu 10:09, 16 maj 2025

Jak tam pomidory Twoje? Posadziłaś już do szklarni?
Roocika 10:22, 16 maj 2025

Dereń wydaje się niewielki a jak mocno ukwiecony.
Podoba mi się połączenie fioletu, bieli i pomarańczu, efektowne połączenie.
antracyt 10:23, 16 maj 2025

vita napisał(a)
Wymęczone przez deszcz drzewiaste piwonie. W zeszłym roku radykalnie je przycięłam, bałam się, że kiepsko będzie z kwiatami, niepotrzebnie Kwiatów jest wprawdzie mniej, i krzew niższy, ale to dobra prognoza na przyszłe lata.

Wymęczone czy nie, wyglądają cudnie Towarzystwo derenia podbija ich urodę
Mój zwyklak cousa oberwał w tym roku mrozem, liście się przebarwiły jak jesienią(to akurat wygląda nawet ładnie ), a kwiaty raczej już się nie rozwiną dalej.