Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Miskantowo 09:10, 16 maj 2025

Megaro kiedy czytam ile problemów przysparza ta szklarnia to tak sobie myślę, że powinien być tu na forum wątek o nazwie „Nie polecam”…

Mąż złota rączka zapewne sobie z ta szklarnią poradzi znakomicie ale zdrowia to kosztuje sporo.
MartaCho 09:22, 16 maj 2025

Magara napisał(a)
Asia-Rojo - skrzynie robiliśmy z deski elewacyjnej, takiej jak chałupka.
Takie zdjęcie znalazłam, 2019:

Bardzo ładne te Wasze skrzynie. Były ustawione na kostkach brukowych?
Myślisz, że poza impregnacją drewna będziecie zabezpieczać jakąś grubszą folią od środka? Tylko jaką? Kubełkową fundamentową? Ciekawa jestem, co Twój DT by tutaj polecił, bo też mamy temat na tapecie.
Rojodziejowa 09:36, 16 maj 2025

Magara napisał(a)
Asia-Rojo - skrzynie robiliśmy z deski elewacyjnej, takiej jak chałupka.
Takie zdjęcie znalazłam, 2019:

Jak sobie powiększysz to zobaczysz, że tam są narożniki. Błąd. Mrówki się w nich panoszyły, naniosły wszystkiego, skrzynie się "rozsadzały". Teraz jak będziemy robić nowe, to raczej będzie decha do dechy.
I cały czas myślę o impregnacji drewna. Patrząc na kompostownik, który stoi i ma się dobrze kolejny rok, wydaje mi się, że pójdę w kierunku pokostu. Być może po uprzednim opaleniu. No i dechy grubsze.

Bardzo ładne te Wasze ale nic nowego. Pan Idealny innych mieć nie mógł
Czyli na razie chyba zrobiliśmy dobrze Kantówki 4,5x9,5. Opalone, zaolejowane olejem lnianym. Z zewnątrz pomalowane. Decha do dechy, bez narożników. Od spodu siatka na krety.
TAR 09:45, 16 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Bardzo ładne te Wasze ale nic nowego. Pan Idealny innych mieć nie mógł
Czyli na razie chyba zrobiliśmy dobrze Kantówki 4,5x9,5. Opalone, zaolejowane olejem lnianym. Z zewnątrz pomalowane. Decha do dechy, bez narożników. Od spodu siatka na krety.

Asia, my tak samo mielismy, dodatkowo mąz ocynkowane "L" przykrecil na naroznikach, bo wiadomo drewno pracuje. Oprocz impregnacji i siatki na krety w srodku przymocowalismy folie budowlana czarna z wywinietym kołnierzem na zewnątrz. Załowalismy ze nie dalismy siatki na kreta rowniez pomiedzy skrzyniami,po całosci. Niestety kopce robiły od razu przy desce od zewnętrznej strony skrzyni. Zastanow sie nad tym jak masz jeszcze mozliwosc.
W przyszłej szklarni zrobie grzadki z nadstawek paletowych, tez sie sprawdza na kilka lat jak je zabezpiecze i dam folie.
antracyt 10:03, 16 maj 2025

Tak, ocynkowane "L" w narożnikach dobrze się sprawdza. Widać to szczególnie w kolejnych latach użytkowania.
W obecnych skrzyniach też mam wewnątrz folię budowlaną. W nowych raczej nie dam - wszechogarniający plastik mnie przeraża. Z drugiej strony siatka na krety tez z czegoś przecież jest... Dylematy
TAR 10:06, 16 maj 2025

antracyt napisał(a)
Tak, ocynkowane "L" w narożnikach dobrze się sprawdza. Widać to szczególnie w kolejnych latach użytkowania.
W obecnych skrzyniach też mam wewnątrz folię budowlaną. W nowych raczej nie dam - wszechogarniający plastik mnie przeraża. Z drugiej strony siatka na krety tez z czegoś przecież jest... Dylematy

Tylko, ze twoj plastik nie bedzie zasmiecal lasow czy byl szkoda dla zwierzat. Czy tak bardzo szkodliwy w tym wypadku? Nie bardziej a mniej niz opryskiwane chemia warzywa i owoce w sklepach.
antracyt 10:16, 16 maj 2025

Nie zaśmieca w typowym znaczeniu, ale mnie zastanawia raczej czy jako mikroplastik nie trafia z warzywami do organizmu. Kiedyś nie miałam takich dylematów, ostatnio mam. To samo mam z paprykami uprawianymi w kastrach budowlanych - wcześniej mi to nie przeszkadzało, a teraz zastanawia.
Rojodziejowa 10:44, 16 maj 2025

TARciu, o tej siatce na zewnątrz nie pomyślałam.

Zobaczymy, jak na tam to wszystko z tymi różnicami w terenie wyjdzie, czy się uda tam ją też dać.

Zuza, mam podobne dylematy z folią. Dlatego ryzykuję i jest samo opalanie plus olej.
TAR 10:46, 16 maj 2025

antracyt napisał(a)
Nie zaśmieca w typowym znaczeniu, ale mnie zastanawia raczej czy jako mikroplastik nie trafia z warzywami do organizmu. Kiedyś nie miałam takich dylematów, ostatnio mam. To samo mam z paprykami uprawianymi w kastrach budowlanych - wcześniej mi to nie przeszkadzało, a teraz zastanawia.

Przestalam juz to rozstrzasac i dzielic wlos na czworo. Mikroplastiku we wszystkim innym jest tak duzo, ze ta ilosc w naszych domowych uprawach to nawet nie ulamki promili. Te nasze warzywa i owoce sa i tak o wiele zdrowsze. Ale oczywiscie nie chcesz nie uzywaj. Szanuje to.
Ja na przyklad nie mam innej mozliwosci jak nadstawki i grzadki podniesione a nie chce zmieniac co 2 lata skrzynek. U Dagi jest ideal, nie kazdy ma taka mozliwosc i do tego taki DT.
TAR 10:49, 16 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)
TARciu, o tej siatce na zewnątrz nie pomyślałam.

Zobaczymy, jak na tam to wszystko z tymi różnicami w terenie wyjdzie, czy się uda tam ją też dać.

Zuza, mam podobne dylematy z folią. Dlatego ryzykuję i jest samo opalanie plus olej.

Mam karmniki zaolejowane i opalane, niestety wytrzymaja moze jeszcze rok. A co dopiero takie skrzynie wypelnione ziemia, podlewane, uzywane. Beda butwialy, nie ma opcji. W takich wypadkach moj realizm jest nie do przegadania