Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

anuska2507 11:18, 15 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzięki. Co dokupić mojej sąsiadce do tego rododendrona? Magiczną siłę dedykowaną czy coś innego? Sama nie mam jeszcze ani jednego RH i niezorientowana jestem.

Magiczna siła będzie ok możesz też kupić siarczan potasu do nawożenia po kwitnieniu.
pestka56 11:41, 15 maj 2025

Te RH trochę niedożywiony wydaje mi się, bo widzę że liście ciut żółte.
ajka 12:35, 16 maj 2025

Mój jeden z rododendronów, wciąż jakiś niedożywiony. Nie zliczę ile mu już chemii wlałam włącznie z ogrodowiskowa recepturą. A on wciąż ma te liście takie pożółkłe.
ajka 12:39, 16 maj 2025

Finalnie zdecydowałam się zakupić klona tatarskiego Ginnala. Obdzwoniłam wczoraj koło 7 szkółek z okolicy, znalazłam w jednej w trakcie ukorzeniania niskie (100-120 cm) i w kolejnej takie w trzech rożnych wielkościach.

Oprócz klona (na gotce związany do transportu) wrócił do domu ze mną buk Dawyck Purple oraz perukowiec Golden Spirit ‚Ancot’ PBR. Z Rohan Obelisk zrezygnowałam na poczet Dawcyka.

Ale ładne okazy kupiłaś. Do klona ginnala kiedyś wzdychałam, ale mój umarł dość szybko i się zniechęciłam. Poza tym się nie wybarwiał, więc w sumie nie wiem czy to nie była jakaś pomyłka. Może jeszcze kiedyś zaryzykuję.
pestka56 16:15, 16 maj 2025

ajka napisał(a)
Mój jeden z rododendronów, wciąż jakiś niedożywiony. Nie zliczę ile mu już chemii wlałam włącznie z ogrodowiskowa recepturą. A on wciąż ma te liście takie pożółkłe.

Sprawdź PH gleby. Jak nie ma kwaśno, to żebyś nie wiem co robiła będzie żółkł i powoli umierał. RH nie pobierają nic z gleby jeśli nie zakwaszona jak trzeba. A to co przez liście, nie wystarcza, więc mikstura Bogdzi też nie działa wtedy.
Miskantowo 16:22, 16 maj 2025

Dzięki. Co dokupić mojej sąsiadce do tego rododendrona? Magiczną siłę dedykowaną czy coś innego? Sama nie mam jeszcze ani jednego RH i niezorientowana jestem.

Ja bym chyba dokupiła spory worek ziemi do rododendronów…
Patrycja_KG_Lu 11:33, 17 maj 2025

Miskantowo napisał(a)

Ja bym chyba dokupiła spory worek ziemi do rododendronów…

Właśnie mówiłam jej, że dokupię jej ziemii, żeby jeszcze nie sadziła. Chyba też siarkę dołożę do koszyka, bo coś o tym czytałam i jej odsypię w wiadereczko, a sobie zostawię resztę do borówek.
Polon 11:37, 17 maj 2025

Siarka pylista dobry pomysł. Przed sadzeniem do dołka trzeba dać siarkę, żeby dłużej niskie ph utrzymać. Gdzieś w tych radach Bogdzi tak było.
Patrycja_KG_Lu 12:40, 18 maj 2025

Przymiarki. Doniczki stoją od 3 dni. To rabata dla której nie mam rozrysowanego planu nasadzeń na kartce w kratkę jak zwykle to czyniłam.

Z pozycji leżącej przez okno sypialni widzę tego perukowca, przez okno salonu jest w centrum, przez okno w jadalni jest też trochę widoczny.

Patrycja_KG_Lu 12:42, 18 maj 2025

Urodzaj szpinaku

Lipka chyba będzie miała większy przyrost roczny niż zakłada e-katalog.

Kostrzewy miedzianobrody w narożniku brzozowym.

Six Hills Giant ma rozkładający się środek. W przyszłym roku przeniosę ją ma rabatę piwoniową w jej tyły (i podzielę) a tu dam coś niższego.