Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

April 10:26, 16 maj 2025

vita napisał(a)
]

Przy takiej zimnicy kazdy kwiateczek cieszy

Czy to floksy divaricata? U mnie zanikły, nie wiem czemu. Może za sucho. Podobnie bożykwiaty.

Piękne obrazki, ładne kompozycje i tyle ciekawostek
Z przyjemnością oglądam.
antracyt 10:31, 16 maj 2025

Jola, u mnie tez te floksy w zaniku i wydaje mi się że powodem jest właśnie brak wody
April 10:43, 16 maj 2025

No niestety, mimo podlewania, nie da się mieć wszystkich roślin. Szkoda, bo te floksy śliczne, takie delikatne. I ten unikatowy kolor.
sylwia_slomc... 16:00, 16 maj 2025

vita napisał(a)
Stopowce.

'Spotty Dotty'

Ale czadowa odmiana Wracam delektować się dalej.
sylwia_slomc... 16:06, 16 maj 2025

vita napisał(a)
Ładnie zadarniają u mnie epimedia.

Na pierwszym planie Niveum, wrasta w sangwinarie i runiankę. Nie zakwitło w tym roku, czy to możliwe, że ma zbyt sucho?

Przy takiej zimnicy kazdy kwiateczek cieszy

Cuda U mnie epimedia mają za ciężką ziemię nie chcą przyrastać wcale, przestałam się już przejmować, choć szkoda. Twoimi storczykami się zachwycam, obuwiki wymiatają W takich ilościach nawet ogród botaniczny w Krakowie nie ma
mirkaka 16:58, 16 maj 2025

antracyt napisał(a)
Jola, u mnie tez te floksy w zaniku i wydaje mi się że powodem jest właśnie brak wody

U mnie też zanikły, w tym roku jakoś widzę że nie kwitną
Joku 18:43, 16 maj 2025

Pamiętam Mirka kępkę twoich floksów, zawsze wpadały mi w oko. Nawet się zastanawiałam czy ich nie nabyć.
Bardzo mnie cieszy że nam się Vita rozpisała i rozfotografowała . Tyle ciekawostek i wszystkie takie dorodne.
sierika 19:37, 16 maj 2025

Och i ach, cóż więcej....

Pstryknęłam kilka fotek u siebie /kilka bo czekam na nowe baterie do aparatu/, chyba jednak nie wstawię, żeby nie czerwienić się.
Alija 12:49, 17 maj 2025

vita napisał(a)
Wymęczone przez deszcz drzewiaste piwonie. W zeszłym roku radykalnie je przycięłam, bałam się, że kiepsko będzie z kwiatami, niepotrzebnie Kwiatów jest wprawdzie mniej, i krzew niższy, ale to dobra prognoza na przyszłe lata.

Wiktorio, piękne piwonie, szkoda, że ich kwiaty są takie delikatne, wrażliwe na deszcz, wiatr, słońce. Może właśnie przez to tak zachwycają, bo ich uroda taka ulotna.
Ja nie byłam taka odważna, przycięłam tylko dwa pędy, ładnie wypuściły nowe, ale na nich nie było pąków kwiatowych. Zakwitną za rok? Zastanawiam się .
Wiktorio, masz przepiękny ogród, zachwycający.
Margo2 23:00, 21 maj 2025

vita napisał(a)

Mądrze radzisz Lidka Była u mnie kilka lat temu viva (nie wiem czy znasz jej ogród, nie ma jej teraz na forum) i ona palcem mi pokazywała: tutaj zadarnij mniejszymi roślinami, tutaj zrezygnuj ze zbyt ekspansywnych, a tutaj... U vivy też byłam kilka razy i wgapiałam się w jej rozwiązania i nic z tego nie wyszło. Nie radzę sobie też z korzystaniem z dobrych rad

Dziękuję Lidka

Miałam przyjemność odwiedzić ogród Vivy. Ale i Twój. Nie powinnaś wcale mysleć, że Twój ogród jest gorszy. Jest bardzo rozważnie zaprojektowany, z pięknymi architektonicznymi wstawkami. Rewelacyjny podział na część warzywną i ozdobną.
Uwielbiam te twoje murki.
Ale czytając Twoje słowa pomyślałam o sobie.
Tak mi sie podobają wasze ogrody, a sama nie potrafię czerpać z nauk.
Kupiłam sobie własnie stopowca 'Spotty Dotty', ale pewnie zaniknie jak większość cieniolubnych, które kiedys kupowałam. Przepadły sangwiwarie, trójlisty, tarczownice.
Ale stwierdziłam, że spróbuję. Chciałabym spróbowac jeszcze raz z tamtymi tez.
Chociaz w tych naszych ogrodach to czasem nie można nic zaplanować. W tym roku połowa piwonii, irysów nie zakwitnie. Na dokładkę zanikają mi kamasje.

sierika napisał(a)
Och i ach, cóż więcej....

Pstryknęłam kilka fotek u siebie /kilka bo czekam na nowe baterie do aparatu/, chyba jednak nie wstawię, żeby nie czerwienić się.

Ewa, nie bądź taka. Obiecałaś.
Chciałabym zobaczyć co się zmieniło w Twoim ogrodzie od mojej obecności w nim.
Może bym znowu przyjechała jakbyś zachęciła