Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 21:14, 14 maj 2020

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:13, 14 maj 2020

Do góry
Donia72 napisał(a)
Dorotko, ten bez na pierwszym zdjęciu to jaka odmiana? czy on bardzo mocno pachnie? i ma większe kwiaty niż ten tradycyjny?
Nie znam odmiany, dostałam go jako nastolatka. Pachnie pięknie, kwiatuszki pojedyncze są znacznie większe i ciemniejsze niż u tych tradycyjnych bzów. Cała kwiatostan jest 2 do 3 razy większy niż u tych starodawnych bzów.

Wzgórze chaosu 21:12, 14 maj 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Glediczją też jestem oczarowana,ale na nią też już miejsca brak...

U mnie na wzgórzu jest gigantką do kwadratu W płaskim terenie sprawiałaby nieco mniejsze wrażenie... kuszę prawda
Wzgórze chaosu 21:09, 14 maj 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)
o rety! faktycznie ogromniasta ta glediczja! ale przepiękna!

Będziesz ją u mnie oglądać Albo gdzieś dalej od tarasu znajdziesz miejsce i posadzisz. U mnie ma korę w nogach dlatego nie zauważyłam, że śmieci i brudzi. Dobrze, że Anitka wypatrzyła ten fakt i cię uprzedziła.
Ogród bez reguł 21:05, 14 maj 2020

Do góry
Ufff… Nie ma muru rozebraliśmy go na czynniki pierwsze. Dziś ja też targałam te bloczki, bo na właściwej wysokości dałam radę je ruszyć. Więc czuję, że żyję...

Wygląda to tak:

Ten niby - płotek jest po drugiej stronie siatki. Teraz trzeba rozłupać ten murek po lewej po skosie, uprzątnąć teren, pomierzyć dokładnie i udać się na zakupy.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:05, 14 maj 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Kasiulku Ty jak zawsze ..na tyłku nie usiedzisz znowu projekty, zmiany ,remonty Lubię to

Ogród zachwyca, dopieszczony fajnie... kolorowy busz się robi

Zdjęcia z niedawnych czasów obejrzałam piękna kobitka z Ciebie i wtedy i teraz

Pozdrawiam, Cmok

jak ja kocham zmiany
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 21:05, 14 maj 2020

Do góry
Witam serdecznie. W dniu dzisiejszym zauważyłem na mojej magnolii yellow bird przywiędłe liście. Na jednej z gałązek, była ona czarna od pewnego miejsca wszystkie liście były zwiędłe. Końcówki liści - nasada przylegająca do gałązki również była czarna. Wszystko widać na zdjęciach. Proszę o Waszą opinię, co może być przyczyną takich objawów. Gałązkę wraz z liśćmi wyciąłem. Z góry dziękuję za pomoc.

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 21:03, 14 maj 2020

Do góry
Witam!

jak myślicie, co się dzieje z jodłami?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:03, 14 maj 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Pięknie, Kasiu. Mówię o ogrodzie i domu

Dzieki Agus - zakwitła moja kolejna perełka głóg Paul Scarlett
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:02, 14 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kasiu tą wierzbę z wielkością pilnuj od początku mocno bo one raz dwa rosną i w dwa trzy sezony to będzie sporych rozmiarów drzewo, moja ta w podwórku ma teraz dopiero 7 lat, a sadzona wielkości jednej czwartej Twojej. Z obserwacji własnej ma tendencję do ogałacania gałęzi od dołu i ich zamierania jak światło do środka nie dociera i przez cały sezon sypie tymi listkami od spodu, do tego bardzo lubią do jej kwiatów przylatywać osy, a mrówki wędrują po całym drzewie. Przechodzisz dotkniesz się i już jesteś w mrówkach. Do tego w sezonie latem pojawiają się takie małe gąsieniczki, które mogą ogołocić całe gałęzie z liści, a nie łatwo je zauważyć w tych listkach, więc często okazuje się, że na rano gałąź łysa. I ciąć trzeba kilka razy w sezonie jeśli się chce określoną formę zachować. Drobne gałązki od spodu tez lecą z niej po każdym większym wietrze, no i robi miejsce niezwykle suche w ziemi i cieniste, bardzo dużo wody wypija i słońca zabiera. W późniejszym czasie nie łatwo korzenie usunąć z drzewem, a po obcięciu natychmiast odrasta.
Nie wiem czy to dobry wybór nad oczko i do małego ogrodu, zwłaszcza tak pełnego jak u Ciebie W obrębie korony nawet trawa nie ma siły rosnąć nie mówiąc już o bylinach. I o ile koronę możesz ograniczyć cięciem to korzeni nie da rady.

Tak Sylwus, masz rację, ja też zaczełam mieć watpliwosci - juz przesadziłąm
A takie coś mi rośnie co roku na jałowcu, pryskam i iglak żyje bez szwanku

Wzgórze chaosu 21:01, 14 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Bukowy spam jest super letnie słońce nie przypala Ci buków?
Witaj w bukowym fan clubie U buków nie zauważyłam przypalania. To duże drzewka więc nawet gdyby było to zginie w masie liści. Przypala mi czubki wiąza holenderskiego Wredei, dlatego najbardziej lubię go wiosną. Potem żółknie i w suche, upalne lato nieco brązowieje.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:00, 14 maj 2020

Do góry
abiko napisał(a)
Ślicznie bzy Ci kwitną, jak co roku masz ogród zapachów
Tak Agnieszko lilaki to piękne i pachnące krzewy, a w takiej ilości jak u mnie pachną na potęgę.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:00, 14 maj 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Jasny murek będzie rewelacyjny w tym miejscu, jakoś tak optycznie przybliży salonik do domu, niemal go połączy. Super pomysł

I jest, jestem zachwycona
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:59, 14 maj 2020

Do góry

A w domu pachnie waniliowo zakwitła sanseweria
Moja glebo terapia 20:58, 14 maj 2020

Do góry
Klonik Orange Dream w końcu znalazł swoje miejsce,

drugi nadal czeka

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:57, 14 maj 2020

Do góry
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:56, 14 maj 2020

Do góry

Jest
Wzgórze chaosu 20:55, 14 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Tak, tak, dzięki Tobie NIE kupiłam ani Dawycka, ani Tricolora, zrezygnowałam nawet z Glediczji. No jakoś nie mogę nie myśleć o ich przyszłych rozmiarach, nawet jeśli to będzie za 20 czy 30 lat, wciąż mam szansę tego dożyć a nie chcę. I nie chcę świadomie decydować się na cięcie ograniczające drzewa.

Szczęściara Z takę wiedzą jaką masz teraz też rozważniej decydowałabym się na te gatunki. Strasznie boję się wiatru i dużych drzew w pobliżu domu. Dlatego moje nie puszczę wyżej niż ogarniemy. Na razie wszystkie pod kontrolą Glediczji pozwoliłam na rozbuchanie, niech potańczy jeszcze trochę Jedynie dół podcięłam aby można było swobodnie przechodzić.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:52, 14 maj 2020

Do góry

Tak było
Mój ogrodowy pamiętnik 20:46, 14 maj 2020

Do góry
Miało u mnie w nocy lać jak z cebra zgodnie z alertem pogodowym to powystawiałam wiadra, miski co miałam a tu 5 cm nalało .

Ach te hortki ogrodowe. Nic dodać, nic ująć .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies