Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 00:34, 13 maj 2020

Do góry
Niezapominajki opanowały mój ogród..., przez jakiś czas pozwalam im na to.Potem zostawiam tylko kilka krzaczaków do ponownego wysiania się, by kolejne wiosny znów cieszyły oczy i zadarniały puste miejsca ,gdy jeszcze buliny i trawy są malutkie.

Przerwa na kawę... 00:28, 13 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Muszę więcej emotek uśmiechniętych wstawiać )

Rabata ma 3,8 x 1,8. Wbrew pozorom miejsca jest sporo. Ja dobieram mniejsze odmiany i piętra robię. Nie wiem czy na zdjęciu cokolwiek zobaczysz roślinki małe, tylko ciemierniki spore

Metasekwoja ma 2 przyrosty więc żyje. Pytanie czy ruszy bardziej czy tak zostanie bo tam jest dla niej za sucho. Na razie kombinuję na kartce a właściwie kartkach

E tam, nie trzeba. Tych emotek znaczy sie

Jak zwykle na zdjeciu rabata wyglada na mniejsza, dzieki za wymiary. Cos tam widac, jakby co Tez wybieram niby mniejsze, a pozniej rosnie wszystko inaczej. Ale tez mam problem z kupieniem czegos szczepionego wysoko w normalnej cenie. Dochodze do wniosku, ze powinnas mi osobiscie (nie na kartce) upchac to i owo, jestes w tym mistrzem! Latem juz pewnie bedzie fajnie.
Za Mete trzymam, na pewno wykobinujesz cos, i gdzies zmiescisz te dodatkowa fastigiate, nie mam watpliwosci.

Podmiejski ogródek 00:17, 13 maj 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

wreszcie jest szansa na zadarnienie terenu

dwie sosenki z rabaty przesadziłam pod świerka, zobaczymy czy im nie będzie za ciemno. pomiędzy nimi mam nadzieję, że irga się ukorzeni, bo trzymałam ją dwa dni w wodzie i sadziłam z gołym korzeniem.

chwilę po tym, jak zrobiłam to zdjęcie, wrócił mąż i przesadziliśmy tego biednego rodka w dziurę, którą widać na zdjęciu. Wsadziłam pod niego jeszcze epimedia, które cały dzień czekały, a jak skończyłam, to już deszcz lał i zdjęć nie było jak zrobić.

Asia, ale czad. To juz wyglada dobrze, jakby bylo od dawna. Jak z laweczka

A co nazwy, czyli ew katafalkow/grobow, to idealnie wpisuja sie w Wasz ogrod, skoro jest juz szubienica a schrony swiecily swojego czasu triumfy.
Astrantia major - jarzmianka większa 00:11, 13 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mocny kolorek burgundowy np. odmiany 'Venice', 'Moulin Rouge', 'Ruby Cloud' lub 'Claret'

Powiedzcie proszę, która z ciemnych jarzmianek kwitnie najdłużej/najpewniej/bezproblemowo? Jakie macie doświadczenia? Czytałam na forum, że niektóre kwitną zdecydowanie krótej niż jasne jarzmianki.
Ogród Basi 00:07, 13 maj 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Do tych wiader zlewamy "szarą wodę" zebraną z całego dnia. Trzecie wiadro stoi w spiżarce. Jesteśmy zadowoleni, zbieramy dziennie 3 wiadra po 20 litrów.

Basiu w jaki sposób zbieracie tą szarą wodę macie zamatowaną jakąś instalacje do jej odzyskiwania?
Szkoda, że nie będzie obwódek żurawkowych.Ładnie było U mnie też ich sporo na obwódkach, ciekawe kiedy ja podejmę taką decyzję
A coroczne cięcie cisowego żywopłocika i pewnie jakieś opryski...oj, bez pracy się nie obejdzie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:03, 13 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Z mal=uszkiem na drugi dzień było jeszcze ciekawiej bo mama sobie gdzieś poszła bo ludzi za dużo, sąsiad u siebie kosił w polach ciągniki, a maluch został i beczał. Jak szłam do góry ogrodu to nagle się okazało, że on idzie do mnie, nie czuł zapachu bo niosło od niego do mnie, ale widział ruch i myślał chyba, że mama, a ja się modliłam by nie przelazł przez siatkę bo co wtedy? Trzeba by go odnieść za płot, a to zapach człowieka zostanie i mama może nie karmić, co wtedy
Ale fotki mu zrobiłam superowe

Ale Ci sie trafila gratka, nie pierwszy raz zreszta
Slicznosci.

Oczko tez fajne w nowej odslonie, nie wspominajac o nowej rabacie we wzorki.
Jest na co czekac
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:46, 12 maj 2020

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ja tylko na momencik, bo zobaczyłam takie cos i po prostu musiałam wstawić

oooo to tak jak bym widziała siebie

Kasiu piękna wiosna u Ciebie w ogrodzie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:39, 12 maj 2020

Do góry
I dolana woda

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:37, 12 maj 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:35, 12 maj 2020

Do góry
No tak to wyszłoJeszcze będzie kawałek do podjazdu w kierunku trawy, ale to może znowu w sobotę lub w wolnym czasie

Żurawka - Heuchera 23:35, 12 maj 2020

Do góry
SylwiaBe napisał(a)
A taka żurawka? Co to za odmiana? Bo niedawno ją widziałam w pobliskiej szkółce.

Trudno zgadnąć, bo żurawki mają mnóstwo odmian. Ale popularna Palace Purple przychodzi mi do głowy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:32, 12 maj 2020

Do góry
i prawie gotowe, bo jeszcze pomalować trzeba, rodzi się pytanie na jaki kolor, chatki i pergoli czy koła

od razu próba była

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:29, 12 maj 2020

Do góry
Jeszcze przed dolaniem wody

w końcu dogadaliśmy się jak to ma wyglądać o co mi chodzi

my się kręcimy, a tu przyleciały już ważki

i musicie mi uwierzyć na słowo, że to nie ta sama
Moja "przyziemna" :) pasja 23:29, 12 maj 2020

Do góry
Ok, pokazuje. Prace aktualnie skupiają się tu:

Za lawendą chce coś posadzić, żeby zakryć podmurowke, która musiała być zrobiona, po równaniu terenu, możliwe, ze posadze seslerie jesienna. Myślałam też o trzcinniku, ale tam ma być żywopłot z bukszpanu jesienią, więc jakoś trzcinnik mi nie bardzo pasuje. Poza tym coś musi być, bo to poletko jest jakieś płaskie, już wsadzilam wczoraj pomylonego gracka. Powinno być z nim fajnie przy placyku.
Chwasty w trawniku 23:23, 12 maj 2020

Do góry
adam_bleble napisał(a)
Witam
Jestem po wiosennej renowacji trawnika, wertykulacja, dosiewka etc.
Niestety w tym roku mam wysyp tego chwastu!? - jak na zdjęciu. Pokrywa ona już z 50% powierzchni trawnika. Czytając wpisy poprzedników nie jestem w stanie stwierdzić czy to jest chwastnica czy też kostrzewa trzcinowa.
Będę wdzięczny za wsparcie. Czy da się uratować jeszcze w tym sezonie trawnik?

Niestety też mam i walczę. Kupkowka pospolita, od kilku lat jest tego mnóstwo. Ja wyrywam i dosiewam nową trawę.
Chwasty w trawniku 23:21, 12 maj 2020

Do góry
NiBiL napisał(a)
Witam,

Czy ktoś mi podpowie co to jest (kupkówka? ) oraz czy wszystkie 4 zdjęcia przedstawiają jedno i to samo ?

Tak to jest kupkowka pospolita. Ma wszystkich zdjęciach.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:16, 12 maj 2020

Do góry
Ale czego się nie robi dla żony

Młody nóżki pomoczył

i wypróbował

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:11, 12 maj 2020

Do góry
W sobotę postanowiliśmy zakończyć etap oczka

przymiarka, docinka

i Emus myślał, że to koniec

No ja miałam inne wyobrażenia
Jego mina mówi wszystko ha ha ha
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:04, 12 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ale wielgachna, ale fajna oj dzieje się u Ciebie
Muszę przenieść rozplenice, ale żeby to zrobić muszę wykopać coś innego, aż mi się nie chce za to zabierać, bo będzie jak u Ciebie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:03, 12 maj 2020

Do góry

jeszcze tutaj myślę sypnąć albo piasku, albo trocin by grabom rozluźnić ten muł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies