Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 10:43, 12 maj 2020

Gosiu, no to jest takie coś optymalnego, już przy dobrym kombinowaniu wielkościami odmian 3 piętra się zmieszczą swobodnie. Ja chcę aby od strony domu powstało coś na kształt nieformalnej ściany, aby zarosło trochę tę przestrzeń, nawet kosztem wejścia na ścieżkę. Rośliny też tak sadziłam aby jak podrosną zakrywały krawędzie kostki. Powiem ci, że sama jestem bardzo ciekawa jak to finalnie wyjdzie po ich podrośnięciu.
sarenka 10:52, 12 maj 2020

inka74 napisał(a)
nie, nawet przymrozku nie było. Na plusie cały czas.

Nigrę mam na ok 2 metrach i moja nie jest szczepiona a wyprowadzona na tę wysokość, inaczej gałęzie rosną, bardziej na razie w pionie a nie na szerokość.

Ty chcesz pod tymi drzewami mieć wysokie rośliny z tego co pamiętam a nisko szczepione drzewo po latach będzie dziwnie wyglądać jak jedna masa

A pokażesz jak wygląda? Jak zrobić żeby tak wyprowadzić drzewko? Bo może udałoby się znaleźć chociaż takie drzewka??
inka74 18:49, 12 maj 2020

Proszę bardzo

Podwiązujesz przewodnik a boczne gałęzie stopniowo od dołu wycinasz.
sarenka 19:55, 12 maj 2020

Dzięki,to muszę eposzukac bo w Af mieli takie na wysokości 140 cm. Ogólnie tam uzsykac informacje to graniczy z cudem. Po dzisiejszym dniu zniechecilam się do tego miejsca:/
inka74 20:28, 12 maj 2020

Bo tam trzeba pojechać. Wysokie Pissardi są w Warszawie na Głębockiej z tego co pamiętam
makadamia 21:13, 12 maj 2020

ależ fantastycznie wyszła ta pergola. drewno ma słuszne przekroje i efekt imponujący.

inka74 00:02, 13 maj 2020

Widziałaś w wersji czystej a teraz częściowo złożonej ) belki można było odchudzić o 1 cm ale 12 też do przeżycia, mocniejsze będzie. Teraz czekam na belki poprzeczne a ławka już jest w połowie zrobiona. Niestety z sosny, jak się sprawdzi to za kilka lat wymieniona będzie na dębinę.
Poppy 00:28, 13 maj 2020

inka74 napisał(a)
Muszę więcej emotek uśmiechniętych wstawiać )

Rabata ma 3,8 x 1,8. Wbrew pozorom miejsca jest sporo. Ja dobieram mniejsze odmiany i piętra robię. Nie wiem czy na zdjęciu cokolwiek zobaczysz roślinki małe, tylko ciemierniki spore

Metasekwoja ma 2 przyrosty więc żyje. Pytanie czy ruszy bardziej czy tak zostanie bo tam jest dla niej za sucho. Na razie kombinuję na kartce a właściwie kartkach

E tam, nie trzeba. Tych emotek znaczy sie

Jak zwykle na zdjeciu rabata wyglada na mniejsza, dzieki za wymiary. Cos tam widac, jakby co Tez wybieram niby mniejsze, a pozniej rosnie wszystko inaczej. Ale tez mam problem z kupieniem czegos szczepionego wysoko w normalnej cenie. Dochodze do wniosku, ze powinnas mi osobiscie (nie na kartce) upchac to i owo, jestes w tym mistrzem! Latem juz pewnie bedzie fajnie.
Za Mete trzymam, na pewno wykobinujesz cos, i gdzies zmiescisz te dodatkowa fastigiate, nie mam watpliwosci.

inka74 06:52, 13 maj 2020

Dzięki Maczku. Na razie już trochę ręce mam do ziemi i językiem się podpieram. Na razie przystopuję z działaniami ogrodowymi.
Milka 07:10, 13 maj 2020

inka74 napisał(a)
Helen nie ma co jeszcze pokazać. Burdello?
Donice kupione tylko pokażę. I trawkę Carex Magic Green. Cena mnie zwaliła z nóg ale jest świetna. Młode przyrosty jasne avstarsze i końce w ciemnej zieleni.

Iwonko, gdzie kupiłaś te donice, drogie? Świetne, w moim guście