Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

System automatycznego nawadniania 11:34, 23 mar 2020

Do góry
Dzięki. Poprzerabiałem trochę, z grubsza uwzględniłem obrzeża i teraz chyba powinno być ok.

Sezon 2017 u Hanusi 11:20, 23 mar 2020

Do góry
Pewnie tak, Halinko. A i zima niesprzyjająca siedzeniu przed ekranem.

Tak, tego mi było trzeba, od razu inny duch, i natychmiast po przyjeździe wysiałam do skiełkowania pomidory, . pojemnik stoi na grzejniku, jak już będą korzonki przy nasionach, od razu pójdą do doniczek, na razie takich w 12-to pakach. a potem przepikuję w szklarni na właściwe miejsce. Milego dnia

Ogród bez reguł 11:18, 23 mar 2020

Do góry
I jeszcze jeden

Ogród bez reguł 11:17, 23 mar 2020

Do góry
A teraz cukiereczek kolorowy dla poprawienia nastroju

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:42, 23 mar 2020

Do góry
Różankę należy "ubrać" w topiary i obwódkę, najlepiej pasuje z bukszpanu, ale...ćma.
Jako dodatki turzyce zimozielone, ciemierniki, bergenie, żurawki itp. aby gdy przytnie się róże, coś między nimi było.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 10:20, 23 mar 2020

Do góry
Witam,

Miłe ogrodniczki i ogrodnicy no wiosna tuż..tuż a ja mam ogromną nadzieję że wszyscy dajecie odpór termu COVID-19. Mimo powagi zagrożenia i skali problemu jaki ON ze sobą niesie dla nas ludzi to osobiście muszę przyznać że mi ten patogen to trochę odpowiada (jeśli mogę to tak ująć)... bo ON nie lubi mydła i alkoholu - więc trzeba się myć i (pić ) yyy... tj, DEZYNFEKOWAĆ - no oczywiście zewnętrznie !

A tak na poważnie to dbajcie o siebie nie dajcie się bo - ja chcę jeszcze długo długo oglądać na forum WASZE WSPANIAŁE OGRODY !!!

wiosennie i gorąco
pozdrawiam
Jan
Ogród z łezką II 09:54, 23 mar 2020

Do góry
zszywka napisał(a)
Super że jesteś

Przykro mi z powodu babci

Krokusy super, z utęsknieniem zawsze na nie czekam Tak gdzie sadziłam wczesnej to fajne spore kępki a te z zeszłego roku prawie niewidoczne :/ Ale rok dwa i będzie gęsto

Chciałam się skusić na obcinanie róż, ale jak zobaczyłam ze ma być nawrót zimy to poczekam na te forsycje haha

Tak myślę, że lepiej, że tej pandemii nie dożyła...

Tak, na krokusy bardzo czekamy po zimie. To pierwszy porządny kolor w ogrodzie po zimowej szarówce. Krokuski ładnie się rozrastają, będzie szał u Ciebie
U nas forsycje kwitną, ale ja cięłam jak jeszcze żółtego nie było widać. Moim nic nie będzie.

Zimę widać na wsi

Wzgórze chaosu 09:32, 23 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Ale Cie wzieło Nie wiem co Ty chcesz od tej pergoli, jet taka ładna
Faktycznie nasze altanki są bardzo podobne, juz widzę że pomaluje u siebie boazerie na jasno bo Twoja bardzo mi się podoba

Kasiu wzięło mnie i to bardzo Tak sobie myślę, że skoro od trzech lat stoi pusta to na prawdę nie mam na nią pomysłu.

Powstała wieki temu, gdy na ogrodzie wszystko było niewielkie.

Róża była tu gwiazdą, na prawdę pięknie mi rosła.

Niestety rosła bardziej wszerz niż wzwyż.

Kilka lat temu ścięły ją przymrozki i zaczęła się kombinacja czym wypełnić lukę. W międzyczasie rośliny wokół mocno porosły i chyba ładniejszy widok będę miała bez tej pergoli.
Mam plan aby wykorzystać ją na winogrono na drugiej działce. Jest tylko problem z rozmontowaniem u podstawy.
Droga do spełnienia 08:11, 23 mar 2020

Do góry
Dzisiaj zimą
Nasypało więcej niż w zimie...
Dereń w ziemi bo już nie chciałam żeby się męczył w donicy. Rabaty dalej się robią teraz trzeba czekać do piątku na jakieś ciepło. Ale jest nadzieja że część będzie skończona.
Roślinki pomału przychodzą by bylinki których nie miałam.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:07, 23 mar 2020

Do góry
Wiecie co zauważyłam - polar Bear ukorzenienia sie w wodzie duuuuuzo szybciej niż vanilla fraise. Nie ma tez problemu z podgniwaniem wody.

Wszystkie badyle ścięte były tego samego dnia i rozłożone do różnych pojemników.
Polar Bear maja juz ładne zaczątki korzeni

Vanilla fraise podgniwa i muszę wymieniać wodę w pojemnikach - na szczęście niektóre powili zaczynaja korzonkowac. Kilkanaście patyczków zwiędło wiec wyrzuciłam

W ziemi te same patyczki na razie w 100% rosną.

Może sie okaże ze Vanille jednak lepiej w ziemi rozmnażać?
Dwa ogrody 07:38, 23 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Izo, te wiosenne kwitnące uwielbiam i co roku ich przybywa Akurat tymi anemonami zaraziłam się od Andy
widać pierwszy pączek

taka zaraza mi sie nawet podoba
cudowne widoki mam nadzieje, ze tulipanom mroz nie zaszkodzi, wygldaja swietnie
System automatycznego nawadniania 07:14, 23 mar 2020

Do góry
Brzydal napisał(a)
Czy mógłby ktoś rzucić na to okiem i doradzić jak poprawić nawadnianie w zaznaczonym miejscu? Może dać dysze o mniejszym zasięgu ale gęściej wtedy ta narożna z zasięgiem 5,5 mogłaby zejść na 3,7 z kątem 180 to by dolewała do tego miejsca. Wszelkie sugestie mile widziane.

Hej.
Dokładnie zrób jak napisałeś.
Pozdrawiam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:15, 23 mar 2020

Do góry
I niezawodne ciemierniki
niektóre kwitły pojedynczymi kwiatami nieprzerwanie już od grudnia

ilość pąków dopiero wychodzących z ziemi wróżyło obfite kwitnienie

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:06, 23 mar 2020

Do góry
pierwszy przebiśnieg

jak zwykle obsypane drobniutkim kwieciem wrzośce

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:03, 23 mar 2020

Do góry
I niezawodne "kapustki" rozchodników

piwonie

Floksy

wiciokrzewy
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:59, 23 mar 2020

Do góry
Czosnki

i czosnki główkowate - niby takie rachityczne a od jesieni stoją a baczność
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:55, 23 mar 2020

Do góry
Szafirki swoje długie zielone liście utrzymywały już od jesieni

Obcięłam je dość krótko, bo w casie gdy kitną te liście nie dodają im uroku.

Tulipany też nie zostawały zbyt w tyle
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:52, 23 mar 2020

Do góry
Końcem lutego w ogrodzie również pojawiły się kiełki

Krokusy mocno pchały się ku słońcu
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:37, 23 mar 2020

Do góry
Od dwóch dni kalendarzowa wiosna. Kalendarzowa... bo za oknem od 21.03 biało i zimnica większa niż w styczniu. W nocy temperatura spadła do -7 stopni Wczoraj na szybko starałam się okryć to co możliwe. W ruch poszły duże donice, wiadra, jakieś resztki stroisza z dekoracji świąteczno-zimowych wrzuconych do worka na bioodpady. Czy to coś da? Nie wiem
To, że przyszło ochłodzenie (szkoda, że aż tak duże i tak nagle) to może i dobrze bo za szybko i za wcześnie wszystko w ogrodzie ruszyło i zaczęło pędzić jak oszalałe. Ja też niestety zbyt szybko i zbyt intensywnie rzuciłam się w wir porządków wiosennych, wycinania, przycinania, plewienia i skończyło się przymusowym przyjęciem pozycji horyzontalnej na kilka dni

Będzie zatem kilka dni na uzupełnienie fotek

LUTY
Zniknęły dekoracje świąteczne a niektóre przeszły niewielki lifting

Z tęsknoty do sadzenia, siania... i zieleniny systematycznie "uprawiałam" domową produkcję kiełków
Pszczelarnia 00:33, 23 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dziś przed wieczorem najpierw zrobiłam bukiet

Bukietem już się pozachwycałam na fb, ale teraz dostrzegłam chyba wilczomlecz. Czy ścięłaś go tylko w celach aranżacyjnych, czy trzeba ścinać czubki,w celu rozkrzewienia?

A taką piękną szklarenkę zafunduję sobie na emeryturze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies