Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 12:54, 03 maj 2017

Do góry
Wykopać dołek i zobaczyć jak głęboko jest poziom wód gruntowych.

Pokazać jak to wygląda, pokazać źdźbło.

Na tak posiane trawniki nie ma rady i nie ma lekarstwa, odwodnić teren, użyźnić glebę, zrobić drenaż terenu, zrobić nawadnianie na zdrenowanym terenie. Odpowiednio przygotować żyzne podłoże, podlewać i kosić trawnik co tydzień.
Stawy i przydomowe oczka wodne 12:13, 03 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję za wyjaśnienie pojęcia "nabyć".

"Nabądź" sama, chodząc po podmokłych łąkach, no trudno żeby ktoś wyjawił miejsce swoich spacerów i napisał, że na ulicy Spacerowej obok mnie albo łące takiej to a takiej, przy drodze rowie czy stawie widział zielone żabki

Jak dla mnie to nie ma problemu z "nabyciem" - poszukaj a znajdziesz. Tylko czy wolno przenosić żabki z ich naturalnego stanowiska? Tego nie jestem pewna.

Od początku marca do końca maja nie wolno ich przenosić bo są pod ochroną https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBaba_jeziorkowa

Przykro jest mi, że w twoim wpisie jest tyle sarkazmu.

Naturalne środowisko życia i rozmnażania się płazów drastycznie się kurczy.
Osuszane są mokradła, zasypywane bajorka leśne i polne.
Mniejsze zbiorniki wodne w czasie czerwcowego upału, w których jest złożony skrzek, wysycha.
W związku z tym, wszelkie inicjatywy podejmowane w kierunku zwiększenia populacji są godne podziwu a nie karania.

Gdyby nie inicjatywa człowieka w ochronie np. żubrów, to dzisiaj tylko na zdjęciach oglądalibyśmy te piękne, dostojne zwierzęta.
Los tego gatunku zależał od kilkudziesięciu osobników, które ocalały w zoo i prywatnych zwierzyńcach.

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 12:04, 03 maj 2017

Do góry
Wersja dla blondynki, z rysunkami https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 12:01, 03 maj 2017

Do góry
AgaCzek napisał(a)
Dzisiaj poszliśmy z mężem po hortensje i zobaczyć jakieś drzewka na "kwadracik" a skończyło się na tym, że kupiliśmy dużą wiśnię umbraculifere. Wisienka jest duża. Korona zaczyna się gdzieś na 210cm, i średnica korony to 1,5-2 m. Drzewko jest duże. Zasadzona jest w ogromnej donicy i tak stała podobno od zeszłej wiosny.

A teraz pytanie, na które nie znalazłam odpowiedzi w całym wątku.

Napiszcie proszę jak to to posadzić - taka wersja dla blondynki

Wisienka będzie w tzw kwadraciku na środku. Ziemia w nim - kiepska. Tzn jakieś pół metra dobrej ale poniżej może być wszystko np piach z polbruku czy ziemia z wykopu - tak na prawdę to nie wiemy.
To tzw "kwadracik"

Jeśli nie wiesz co tam jest głębiej, nie pozostaje nic innego jak wybrać cały środek i nasypać na metr wgłąb ziemi polnej czy ogrodowej z ogrodu, a wokół bryły lepszej, zaprawionej kompostem.

A jak głębiej jest ok, to tylko dołek, żeby wokół bryły było co najmniej 10-15 cm wolnej przestrzeni do dosypania.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 11:59, 03 maj 2017

Do góry
kristi napisał(a)
Witam miłosników wiśni umbra Przed domem mam taki nieciekawy klomb, który nie daje mi spokoju. Rośnie tam jedna wysoka wiśnia umbra, szczepiona na 2,2 m. Pod nia trawy, ale jeszcze nie wyszły z ziemi. Przy samym płocie niskie laurowisnie. No i jest tam pusto, bez pomysłu. Rozważam dosadzenie jeszcze 2 wisni umbra, ale ponieważ będa rosły w trójkącie, czyli te dwie nowe bliżej płotu, to dałabym niższe, na 1,8 m. Czy ktoś ma zmysł projektanta i pomoże mi ocenic taka aranżację?

Nie, odpada, z jedną zdecydowanie lepiej.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 11:58, 03 maj 2017

Do góry
Ta zmarznięta laurowiśnia. Jeśli do tej pory nie ruszyła (nie widać zielonych pączków liściowych blisko ziemi) - to wyrzucić i posadzić coś innego.
Żywopłot strzyżony liściasty 11:57, 03 maj 2017

Do góry
To wierzba, a wierzba = krótkotrwały chwast. Bez możliwości jakiejkolwiek.
Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 11:49, 03 maj 2017

Do góry
lucky napisał(a)

13 linii? Co masz na myśli przez wyrażenie "linii" ? Ale połączonych z sobą w jedną sekcję? 13 pasków skąd dokąd, bo rysunek jest dość mylący. Linia powinna być jednym ciągiem a nie 13 paskami otwartymi na końcach.

Linii przez dwa "i" na końcu się pisze. Nie mam możliwości poprawić błędu ort. na rysunku, może popraw?

Czy teren narysowany to jest rabata z roślinami? Jaka jest jej szerokość i jak rośliny są rozmieszczone?
Stawy i przydomowe oczka wodne 11:45, 03 maj 2017

Do góry
Okropne to jest, od razu rezygnuj. Przypomina wnętrzności smoka i przyprawia o odruch nie powiem jaki
Zdjęcie Twoje czy z netu?
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 11:43, 03 maj 2017

Do góry
Niestety nie jest to ziemia zasobna, tak wygląda. To coś z głębszych warstw. Zapewne ubogie.

Przydałby się kompost lub spróchniały obornik. Organiczne coś.

Torf sam z sobie nie jest zasobny, poprawi jedynie właściwości fizyko-chemiczne podłoża, ale nie sprawi, że stanie się ono zasobniejsze.

Cofam poprzednią poradę i zalecam zaprawienie kompostem w dużej ilości. Plus torf.
Rozsypać, przekopać płytko, przegrabić, wymieszać glebogryzarką.
Stawy i przydomowe oczka wodne 10:36, 03 maj 2017

Do góry
Dziękuję za wyjaśnienie pojęcia "nabyć".

"Nabądź" sama, chodząc po podmokłych łąkach, no trudno żeby ktoś wyjawił miejsce swoich spacerów i napisał, że na ulicy Spacerowej obok mnie albo łące takiej to a takiej, przy drodze rowie czy stawie widział zielone żabki

Jak dla mnie to nie ma problemu z "nabyciem" - poszukaj a znajdziesz. Tylko czy wolno przenosić żabki z ich naturalnego stanowiska? Tego nie jestem pewna.

Od początku marca do końca maja nie wolno ich przenosić bo są pod ochroną https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBaba_jeziorkowa

Żywopłot strzyżony liściasty 10:32, 03 maj 2017

Do góry
Badziew bym powiedziała. Brzydactwo. Zdecydowanie sądzę o takim pomyśle negatywnie.
Codzienne przejeżdżam obok takiego pola obsadzonego taką wierzbą. Paskudztwo. Dobre na ogień.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:31, 03 maj 2017

Do góry
Koniczyna musi być w fazie wegetacji czyli wzrostu. Robić to w słoneczną pogodę. Widać już koniczynę? Rośnie? Jeśli tak - to można pryskać.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:28, 03 maj 2017

Do góry
RadekM napisał(a)
Witam

Mam pytanie co powinienem zrobić żeby poprawić wygląd trawnika.

Ziemię mam ph 8 w związku z tym 2 kwietnia areowałem trawnik z filcu i nawiozłem siarczanem amonu i podlałem. Po miesiącu ukazuje mi się taki oto obraz...

Gdzie popełniłem błąd?,

czy to wina pogody że tak nierównomiernie się zazielenił ?
bo zały miałem o takim wyglądzie jak te pasy

Czy mam w tych miejscach jeszcze raz areować czy nawieźć nawozem pro complex. ???. Jakie lekarstwo ?

1. Przejechać siewnikiem bo bladych pasach, tu trawnik jest zagłodzony, a tam gdzie zielony - spadł nawóz
2. Błąd popełniłeś podczas nawożenia, naucz się nawozić tak, aby nawóz spadł równomiernie a nie w pasy.
3. Nie to nie wina pogody, to wyłącznie twoja wina
4. Nie robić aeracji, zrobić nawożenie wyłącznie w bladych miejscach.
5. Lekarstwo - nauka nawożenia.

Przykład zdjęciowy powyżej -nawożenie w "koła" - u ciebie "w pasy".
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 10:24, 03 maj 2017

Do góry
To zapewne "tłusta" ziemia, nie powinna tak pękać. Może zmień nieco jej strukturę poprzez rozluźnienie torfem?
Chwasty w trawniku 10:21, 03 maj 2017

Do góry
To jeden "rzep". Plus mech.

Przekop widłami i wybieraj to, albo opryskaj. Pozbądź się, opryskanie herbicydem selektywnym nic nie da, bo trawnika tutaj nie ma już.
Zakładanie nowego trawnika na starym 10:19, 03 maj 2017

Do góry
Z opisu wynika, że deweloper, jak to deweloperzy - zrobił trawnik po najmniejszej linii oporu, czyli na "odwal". Nasypał, posiał i z głowy. Niech się Pan Przechol martwi . To bardzo częste postępowanie. Komu by się chciało właściwie przygotować glebę? Przekopać, odchwaścić, wyrównać? A potem dopiero siać.

Poziom trawnika przy płytach jest zbyt nisko, za mało ziemi, można się przewrócić.
Widoczny gruz, zapewne ziemia pobudowlana z innego miejsca zgarnięta, bo akurat brakowało.

Jak chcesz być bardziej dociekliwym to daj próbkę do zbadania, powiedzą czy to martwica czy coś odżywczego zawiera. A jak ci się nie chce, to nawieź kompostu,czy próchnicy, ukorzeniacza czy czegoś innego żyznego podłoża, przekop jeszcze raz wszystko i dopiero od nowa siej.

Całkiem sympatyczny ogródek, warto o niego zadbać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:13, 03 maj 2017

Do góry
Zła? Ależ skąd.

Można było ewentualnie zrobić wątek w Ogrodach świata pt. 'Holandia wiosna 2017" ale jestem wdzięczna
Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 10:11, 03 maj 2017

Do góry
lucky napisał(a)
Witam muszę stworzyć projekt nawadniania. Mam problem. Jeśli zastosuję redukcje ciśnienia w lini kroplującej takiej jak na zdjęciu to ciśnienie na każdej z nich będzie takie same? Mogę oczywiście zmienić dane, zamiast 25m dać 50,100m. Czy takie połączenie będzie dobre. Skąd mogę wziąć tabelkę albo wykres ze spadkami ciśnienia? Czy każda rura ma inne spadki?

Brak zdjęcia. Załącz zdjęcie, o którym wspominasz.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 10:02, 03 maj 2017

Do góry
Luqe napisał(a)
Witam jako nowy uzytkownik i od razu mam pytanie.

Musialem podniesc pare cm teren podworka wiec

Zamowilem ziemie zebyzrobic trawnik. Okazalo sie podczaz jej rozkladania ze robi sie duzo zbitych duzych granulek ziemia jest lepka i ciezko sie ja rozgrabia. Po zwalowaniu zrobila sie zbita powierzchnia prawie nie mozliwa do rozgrabienia. Jakos udalo mi sie ja grabiami rozluznic i posiac trawe. Po paru dniach mimo ze bylo mokro od deszczu i ziemia byla podlewana powstaly na niej pekniecia. Szczeliny maja szerokosc kilku milimetrow i jest ich naprawde sporo.

I teraz pytanie czy to jest normalne? Pierwszy raz widze taka pekajaca ziemie. Czy na takiej ziemi wyrosnie w ogole trawa czy to go...no nie ziemia pod trawnik?

Bede wdzieczny za pomoc bo nie wiem czy wolac sprzedacxe zeby zabieral ta ziemie czy spokojnie czekac az trawa zakielkuje i bedzie wszystko ok.
Pozdrawiam

Nie, to nie jest normalne. Aby poradzić z sensem pokaż proszę jak wygląda ta ziemia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies