Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 10:09, 25 lip 2012

Do góry
Ja w temacie tego orania plackarni, co - jak się okazało - nie jest oraniem

Musisz rozważyć, czy teraz jest dobry czas na załozenie trawnika.
Oczywiście mam na myśli pogodę (upały idą podobno, słońce też będzie wysuszać, a Ty masz samą plackarnię) Oczywiście, ten problem da się łatwo rozwiązać - mieszkasz na miejscu, podlewanie nie problem, dużo i systematycznie i trawa wzejdzie
Ale oprócz działań maszyny - glebogryzarki - potrzeba jeszcze dużego wkłądu pracy ludzi, czyli pewnieTwojej. Trzeba dobrze, starannie przygotować glebę: wyrównać wszystkie dołki i górki, jeśli takowe są, a to już ręczna robota raczej. No i walec potrzebny - ma sąsiad walec?

No więc - czy masz czas teraz? Jak masz, to ja bym siała
Może lepszej okazji nie będzie Lepsza byłaby jesień, ale jeśli zadbasz dostatecznie o posianą trawę, to powinno się udać.
Moja rada - tam, gdzie na pewno wiesz, że będą rabatki - nie siej, zostaw przygotowaną (zglebogryzarkowaną - rany, co za dziwne słowo mi wyszło glebę, po potem będziesz musiała darń usuwać, a to straszna robota Jesli nie planujesz nasadzeń w tym roku, to mozesz te gołe placki przykryć włókniną.

Tak myślę, i tak pewnie bym zrobiła, ale pamiętaj - ja się nie znam
W Gąszczu u Tess 09:37, 25 lip 2012

Do góry
Tess jestem pod wielkim wrażeniem, teraz to naprawdę tajemniczy ogród, fajnie że z tych zakamrków widać roślinki ŁAŁ citronelki świetnie tam wyglądają a na Rh się nie znam
A mi właśnie o fakt posiadania glebozgryzarki chodziło
W Gąszczu u Tess 09:27, 25 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)

1. widać pnie. Nie jest to szczególnie ładny widok. Chciałabym je czymś zasłonić, ale jednocześnie nie chcę zasłaniać widoku na odleglejsze zakątki ogrodu. Ogród dzieki tym prześwitom uzyskał głębię - tak mi się wydaje. Co można z tym zrobić?

2. widać wszystko, co się dzieje u sąsiada, znaczy to, że u sąsiada widac wszystko, co się dzieje u mnie. Mam na myśli tego sąsiada, gdzie przed garażem stoi niebieski samochód, bo drugi sąsiad, widzi wszystko od zawsze Drugi sąsiad - za tym niskim płotkiem metalowym zielonym. Jak się odgrodzić od sąsiada/sąsiadów?

Teresko, kawał dobrej roboty-gratki

ad. 1. może na pnie jakiś bluszcz czy cuś ?

ad. 2. ledwo się połapałam z tymi sąsiadami, ale może taż jakieś pnącze?

i powtórzę jeszcze raz- pięknie się zrobiło u Ciebie,
jeśli mogę wyrazić opinię -to żurawki zielone
Ogródek Hanusi po zimie 09:22, 25 lip 2012

Do góry
Dzień dobry, Haniu Miłego dzionka życzę
Super tę niespodziankę nam wczoraj sprawiłyście obie z Anulą
Ogród Leny. 09:22, 25 lip 2012

Do góry
Tess,Martek,Konstancjo,Irenko,Agato,Aniu szczerze dziękuję za przyczynienie się do takiego jubileuszu

Aniu , hortensja z 10-tej strony,to rewelacyjna "Vanille-Fraise" - właśnie zaczyna powoli kwitnąć .Będę robić fotki z rozwoju na bieżąco - jej przemiana oszałamia!

Karolina dziękuję

Przypuszczam że wujaszek mega zadowolony - ja barrrdzo !
Już planuję tam wrócić jeszcze w sierpniu.

Sylwia dziękuję za 100
Jesteś przed,w trakcie wakacji?
Zaraz idę do Ciebie - jak zawsze wyjdę chora
Ale tak pozytywnie.

Moja Eden Rose85

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 09:20, 25 lip 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)

Rany, Wandziu, jakie Ty masz cudne róże!
Wszystkie piękne, a ja jestem własnie na etapie wybierania róż do mojego ogrodu.

Myśłałam, że już wybrałam, a teraz takie inne piękności widzę

A znakowaniem/podpisywaniem roślin mnie rozwaliłaś na łopatki! Jak ja bym chciała być taka uporządkowana i zorganizowana

Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 09:11, 25 lip 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)

Te trawy to rozplenice? Cudowna będzie ta rabatka. Tylko stożki posadź w pewnej odległości, żeby trawy się na nie nie położyły, bo będą łysiały bukszpany. (stożki).

No właśnie nie wiem co to za trawka być powinna, ale chyba rozplenica. Nie wiem też co za drzewko posadzić w rogu??
Natomiast przyszła mi do głowy myśl aby ten mini żywopłocie zrobić z trzmieliny.

Dobry pomysł Tylko wówczas chyba trawa nie powinna być z tych bardziej niebieskich, tylko w ciepłej tonacji. Ale ja się nie znam, tak tylko mi się intuicyjnie wydaje
Mój kawałek raju 09:07, 25 lip 2012

Do góry
Aniu, nieśmiało poproszę:

czy mogłabyś dla takich laików jak ja podawać przy zdjęciach nazwę kfiatka?
W wielu (za wielu) przypadkach pojęcia nie ma, co pokazujesz, a piękne kwiaty pokazujesz
W Gąszczu u Tess 09:01, 25 lip 2012

Do góry
Madziu, Haniu - dziękuję, mnie też się podoba, to co zobaczyłam.
No, teraz trzeba tylko umiejętnie podkreślić urodę tych zakątków

Danusiu, jak miło, że zajrzałaś Mnie też się bardzo podobają citronelki w tym miejscu. I cień tam jest, więc chyba wytrzymają. Choć może coś innego jeszcze przyjdzie mi do głowy, a może ktoś jakiś fajny pomysł podrzuci?

Ewo, wiedziałam, że się dopatrzysz i zganisz Tylko dwie malutkie gałązki wycięłam, i tylko z jednej strony, bo:

- tego nie widać na poprzednich zdjęciach (przed), bo niebieska tuja zasłaniała, ale z tej niewidocznej strony nie miał dołu, więc bardzo niesymetryczny był, a po podkrzesaniu tuj to było bardzo widoczne;

- przez usunięcie tych gałązek otworzyłam widok na tamten zakątek z murem.

Na zdjeciach to usunięcie bardzo widać, bo dałam zdjęcie przed i po, ale naprawdę nie wygląda źle.
I jak jeszcze coś dołem podsadzę (nie wiem jeszcze, co) to będzie naprawdę dobrze.

A jakie trawki uważasz, ze byłyby najlepsze pod pendulę?
Kubusiowo 08:42, 25 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gosia przewiduje co by było i przezornie nie bierze kasy ze sobą

, O to jest sposób Rozsądna dziewczyna
Rododendronowy ogród II. 07:39, 25 lip 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

O j tam,oj,tam! Wszystkie ogrody mają w sobie to coś,chociaż wg właścicieli tego czegoś im brakuje.....
O tym rozmawiałyśmy dziś z Anulą.
Tam gdzie czujemy się jak w domu, tam nasze serce.Jak mówili templariusze: Tam skarb Twój,gdzie serce Twoje"
Ja osobiście z każdym ogrodem forumowym mogłabym się identyfikować,ale rządzić, to tylko u siebie i po swojemu.
Bożenki ogród jest jedyny w swoim rodzaju,Tess ma znów inne walory do pokazywania w swoim ogrodzie,ale takich cynii jak u Marty,to nigdzie nie widziałam.
I tak można bez końca po kolei wyliczać.
Przy okazji....pozdrawiam wszystkie panie i nielicznych panów.

Masz rację Haniu w każdym ogrodzie jest coś ciekawego, pięknego co takich jak my zainteresuje, ale tylko nasz ogród daje nam mozliwośc tworzenia wg swojego gustu. I to jest fajne.To ja też pozdrawiam wszystkie panie i nielicznych panów.

Nieliczny pan bardzo dziękuje i również pozdrawia.
W Gąszczu u Tess 00:50, 25 lip 2012

Do góry
No to pierwsze pytania już padły
To teraz następne:

czy citronelki tu pasują?

czy może lepiej wyglądają bordowe:

Czy różaneczniki mogą być w tym miejscu, nad oczkiem wodnym, przy placyku z milinem:

Oczko jest za tym podkrzesanym świerkiem gniazdowym. A rh to są Cunningham withe

inne ujęcie:

To jest bardzo słoneczne miejsce Ale słyszałam, że ta odmiana może być na słońcu, a tu dodatkowo byłyby nad wodą, co podobno bardzo lubią

W Gąszczu u Tess 00:25, 25 lip 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
O.. Ładnie! A o co chodzi z magnolią? chyba nie chcesz jej wycinać??????

No właśnie chcę. Wiem, że większość z nas ma sentyment do magnolii, ale moja całkowicie wymknęła się spod kontroli
Jest bardzo duża, zacienia całą tą odzyskaną powierzchnię. Nic mi tam nie urośnie, a chciałabym, żeby był też kawałek trawnika

Nie ma też efektu dekoracyjnego - kwitnie, owszem, ale kwiaty z lotu ptaka trzeba oglądać

Zobacz, jak wyglądała - była w samym środku tego gąszcza:

A tak jest teraz (ten podwójny pień po lewej):

Tu tego tak wyraźnie nie widać., bo nieco zmieniłam kąt, ale przy wejściu do ogrodu pień magnolii zasłania pendulę:

W Gąszczu u Tess 00:07, 25 lip 2012

Do góry
To na razie tyle, jeśli chodzi o podkrzesanie.
Uff, ale to ciężka robota, takie wklejanie dużej ilości i tematycznie, zdjęć

Co powiecie?

W Gąszczu u Tess 23:56, 24 lip 2012

Do góry
Widok od strony sąsiada:

przed: uwaga! zdjęcie było zrobione z ogródka sąsiada!!!

Po (zdjecia robione z placyku pod pergolą):

powyżej widać, jak dużo miejsca odzyskałam

i poniżej też:

Ogródek Hanusi po zimie 23:49, 24 lip 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Hania !
oprowadziła mnie po swoim królestwie, pokazała cuda i cudeńka i zaprosiła na kawkę i ciacho!

są kwiaty, są owoce i warzywa ! prawdziwy raj

Haniu, kwitniesz Pięknie ci w tym kapeluszu To zdjęcie w sam raz na awatarek

A ogród? Słów mi brak, żeby opisać, co czuję. Malwy mnie urzekły, ale wszystkie zakątki piękne Widać, że kochasz ten ogród

Anula - zazdroszczę Ci spotkania z Hanią

Nic Polkom nie brakuje ,ale tu Hania ,niech będzie,że po angielsku
Relacja słowno-obrazkowa naprawdę na wysokim poziomie .
Ja też zazdroszczę możliwości spotkania

Haniu jaka ty elegancka jesteś ,,fiu ,fiu .Miły dzień miałaś,, taka laseczka cię odwiedziła ze ho,ho!! Troszkę wam zazdroszczę tych spotkań ale tylko troszkę Serdecznie pozdrawiam śliczne panie !
W Gąszczu u Tess 23:49, 24 lip 2012

Do góry
Widok spod białego muru (to tam, gdzie rośnie conica i winobluszcz trójklapowy) na placyk pod pergolą z milinem (po przekątnej):

Przed - nie ma, bo placyku z tego miejsca nie było widać

Po:

W Gąszczu u Tess 23:35, 24 lip 2012

Do góry
Widok zplacyku pod pergolą (z milinem) na tył ogrodu, czyli ścinę z cegły:

Przed:

Po:

W Gąszczu u Tess 23:28, 24 lip 2012

Do góry
Ewo, Gosiu, to jeszcze nie koniec Liczę na Wasze opinie, jak zobaczycie wszystko

Ale cieszę się, że się Wam podoba. Bo mnie też
W Gąszczu u Tess 23:26, 24 lip 2012

Do góry
Widok z placyku spod pergoli (z milinem) po przekątnej:
przed:

po:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies