Jeśli trawnik jest zachwaszczony to przekopanie nie zniszczy chwastów i te z wielkimi korzeniami typu mniszek czy krwawnica mogą wyjść. Jakiego typu to są chwasty, czy wieloletnie czy małe jakieś. Przydałoby się zdjęcie. Ale skoro zdjęcia nie ma to moja rada brzmi-
przekopać widłami, wybrać chwasty i trawę łącznie z korzeniami, nawieźć teren dobrą, żyzną ziemią przekopać i dalej postępować jak z radami o sianiu trawnika (grabienie, równanie, wałowanie itd).
To typowy przykład nieumiejętnego nawożenia trawnika, zapewne wykonane siewnikiem. Tu gdzie leciał nawóz trawnik jest nawieziony i lepszy w wyglądzie, a tu gdzie nawóz nie doleciał - zagłodzony i brązowy.
Kłania się nauka równomiernego nawożenia. Naucz się tego i zrezygnuj z siewnika, albo teraz nawieź w poprzek, będziesz miał szachownicę czyli kratki. Za trzecim razem na ukos - może się wyrówna. To żart oczywiście. Weź sprawy w swoje ręce i patrz jak nawozisz gdy to robisz.
Jeśli nie była nawozona, to oznacza, że ziemia jest pasami żyzna i pasami jałowa.
Nic nie dosiewać, a raczej nawieźć równo i podlac.
Witam. Mam pytanie które trapi mnie już bardzo długo. Mam storczyka który w tej chwili pięknie kwitnie ale posiada od korzenia 3 keiki które mają już ponad pół roku. Proszę mi powiedzieć czy mogę keiki przesadzic teraz ? Tak żeby nie uszkodzić kwiatów a jeśli już to tak żeby nie uszkodzić starej rośliny. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za ewentualną poradę. Z poważaniem Marcin
Moim zdaniem za dużo tego wszystkiego, za dużo gatunków. Jeden lubi kwaśną glebę (cyprysiki), inny dużo wody (wierzba), z kolei co innego by miało się dobrze w suchszym miejscu (jałowce). Jak dla mnie nie do posadzenia to jest.
Dziekuje Pani za odpowiedź! Proszę mi jeszcze powiedzieć czy błędem było sianie trawnika Shadown na stanowisko cieniste przy ekspozycji wschodniej? Mam też drugą działkę o tej ekspozycji i nie wiem czy nie lepsza będzie mieszanka uniwersalna?