Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pszczelarnia 10:27, 26 kwi 2017

Mojewizje napisał(a)
Mam problem z rabatą przed domem (cień i półcień). Proszę o jakąś pomoc w zaprojektowaniu tego fragmentu rabaty.
To co jest tam zasadzone widać na zdjęciu: z przodu 2 stare bukszpany, bardziej z boku forsycja - jak dla mnie te krzewy zasłaniają to co w środku chciałabym posadzić. Co zrobic z tymi krzewami? Z przodu zazwyczaj sadzi się coś niskiego.
Z przodu posadziłam trzmielinę (tymczasowo), tam gdzie białe tabliczki są posadzone funkie a pod forsycją bergenie. W środku posadziłam malutki cis , tawuła i choinkę kanadyjską ( nie widać na zdjęciu) oraz kolcosił.
Może znacznie obciąć bukszpan? aby odsłonic nieco rabate?

najlepiej chyba przesadzic bukszpany na inne rabaty?

Mojewizje,

za dużo gatunków na tej rabacie. Wyrzucić trzeba troszkę (forsycję i te drobiazgi, dołożyć funki i bergeni). Dlaczego ta rabata nie kończy się po lewej do końca tylko ma taki nijaki pasek trawy?
Trzeba ładnie zaaranżować kształtem i roślinami balkon - inny układ rabaty.
Bergenia powinna być obwódką na brzegu rabaty, trzmielina również posadzona jedna przy drugiej razy 5.

Coś ładnego trzeba w szeregu posadzić wzdłuż siatki przy podjeździe, niewysoki żywopłocik najpierw i na jego tle rośliny. Stworzyć jakieś ramy dla układu rabat

marekm 10:29, 26 kwi 2017

ciągle intensywnie myślę,
może coś takiego

pewnie wygląda to lepiej niż to co jest ale nie jestem do końca przekonany. Te rododendrony mają chyba dobre miejsce zaciszne i raczej cieniste, Hortensję będą miały trochę słońca. Miskanty ML będą miały najwięcej światła, a rozplentnice lub turzyce frosted curls powinny dać sobie radę podobnie jak Hakonechloa. Nie wiem co z tym klonem czy poradzi sobie w cieniu i czy wogóle nie będzie za duży w tym miejscu (tak pod domem). nie wiem niestety co to za gatunek ale pewnie atropurpurea. W nogi rododendronów dałbym runiankę-myślę że bedzie pasować. Bardzo proszę o wspomożenie w tym temacie, bo chciałbym na majówkę plany urzeczywistnić. Nie wiem czy nie za łyso będzie wiosną pod oknem, słyszałem że ML późno startują.
Gardenarium 10:49, 26 kwi 2017

Tam potrzebujesz konkretnej formy wyższej (parasol) drzewo na tle ściany, dopiero pod tym buduj małe kompozycje.

Klon palmowy bez sensu, zeżrą go różaneczniki, chyba że posadzisz egz. wielki, ale to za 2.tys zł.

Dla mnie wiąz Camperdownii pasuje lub miłorząb Pendula na tle ściany.
Cała reszta co zaprojektowałeś to tylko małe wypełnienia, brakuje gwiazdy na rabacie.

Te dwa różaneczniki nijak nie pasują w tym układzie, albo 3 albo więcej. Różaneczników się nie sadzi w żwirze a jak jeszcze szmatę położysz (nie daj Boże ) to całkiem masakra i zabijanie różanecznika.

Instagram Ogrodowiska
marekm 11:18, 26 kwi 2017

Czyli Danusiu ta lewa stroną mogłaby być tak jak w moim schemacie? a w tym koncie koło schodów dać jakieś drzewo? A miłorząb Mariken w sród 3 szt. rodendronów mógłby być? tylko zawsze myślałem że miłorząb ma być w słońcu a tam cień. Wiąz zawsze mi się podobał tylko jak czytam o docelowym rozmiarze to boje się trochę sadzić go na 1 m od ściany budynku. Szmaty nie mam nigdzie w ogrodzie za Twoją sugestią, nawet pod żwirem. Jeszcze mi przyszło do głowy żeby zrezygnować z tych różaneczników i dać w runiance buka czerwonego pendule- co o tym myślisz? i czy reszta by mogła zostać czy raczej też jeszcze do zmiany
marekm 11:29, 26 kwi 2017

Czyli tak to powinno wyglądać?

A nie ma się co bać o fundamenty w przypadku sadzenia czy to miłorzęba czy buka tak blisko domu?
Michu87 13:19, 26 kwi 2017

Dzień dobry. Pani Danusiu, głowię się od dłuższego czasu nad układem rabat i możliwością zaaranżowania zieleni przed domem. To co na szaro to układ kostki brukowej. Ma może Pani jakąś wizję jeśli chodzi o układ rabat? Jeśli chodzi o rośliny to mam pomysł i wiem co chcę. Nie mam pojęcia jak zaplanować linię rabat, kostkę mam w kant ale rabaty wolałabym chyba w bardzo delikatną falę lub koło, lecz żeby pozostało nowocześnie. Bardzo proszę o radę.

To taka moja koncepcja jeśli chodzi o sam podjazd.
marekm 08:41, 27 kwi 2017

Danusiu po Twoich uwagach zmiany poniżej. Zamiast
ML pod oknem 3 szt. trzmieliny na pniu żeby coś się na murze odznaczało,
Zamiast 2 szt. RH 3 szt. tak jak sugerowałaś no i wypełnienie jak było.

magda19831 09:44, 27 kwi 2017

Słoneczna rabata żwirowa przed oknem kuchennym o wymiarach 6x1m. Zielone kulki to bukszpany, z przodu lawenda, ale jednak brakuje mi czegoś za bukszpanami. Może coś podpowiecie?
Michu87 10:02, 27 kwi 2017

magda19831 napisał(a)
Słoneczna rabata żwirowa przed oknem kuchennym o wymiarach 6x1m. Zielone kulki to bukszpany, z przodu lawenda, ale jednak brakuje mi czegoś za bukszpanami. Może coś podpowiecie?

Nie wiem jak blisko ściany masz tą rabatę. Ja za kulkami dałabym trawę np. Miskant Morning Light lub Variegatus. Brakuje mi tu jeszcze jakiegoś akcentu na pniu. Może zmień trochę układ roślin, pokombinuj No chyba, że chcesz tak w jednej linii.
Michu87 11:19, 27 kwi 2017

magda19831 napisał(a)

Może coś takiego? Wiesz, rabata nie jest szeroka ale dość długa. Żeby nudno nie było...

Te żółte to trzmielina na pniu (są dwie ale posadź jedną wyższą, drugą niższą), zielone kulki to bukszpan, bordowe kulki to żurawka, duża bordowa kula to Nigra, fioletowe kulki lawenda, no i trawa, o której wspomniałam. Pozdrawiam