Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:32, 08 maj 2020

Do góry
Kochani podpowiedzcie mi proszę
Mam trawnik z rolki zakładany w zeszłym roku. Ładnie się prowadził ale bliżej jesieni zalęgły się komarnice i cześć trawy została przez nie zniszczona. Larwy udało się wybić ale teraz na wiosnę kawałek trawy jest w złej kondycji. Wszystko jest nawożone yara mila complex i trawa jest gęsta i soczysta a jeden kawałek jakby zamarł.

To jest też miejsce gdzie niestety najwiecej się chodzi

Można to jakoś odratować czy lepiej kupić jedną rolke trawy i wymienić?

Ostatnie zdjęcie to podgląd na zdrową cześć

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:29, 08 maj 2020

Do góry
Dzień dobry. Od niedawna obserwuję forum i jestem pod mega wrażeniem wiedzy i umiejętności osób, które udzialeją na nim porad.
Dlatego i ja poproszę o radę, jak urządzić przedogródek. Rabata frontowa ma 12 m długości. Od strony drogi przy płocie rośnie ligustr. Po ,,naszej " stronie - 3 klony. I co dalej ? Wstępnie zaplanowałam dosadzić tam pas lawendy, wysypać jasnym granitem. Po bokach, zamiast klonów, może coś kolumnowego?? Czy coś jeszcze dodać między te klony np. hortenje, jakieś trawy?? Czy szerokość rabaty 1,2 m jest ok?
Druga część pytania dotyczy odcinka bocznego. Ma 9 m długości i 70 cm szerokości. Planowałam wsadzić szpaler tui szmaragd. Jednak mam możliwość poszerzenia tej rabaty i nie wiem, co robić... Przedogródek od strony wschodnio-zachodniej. Dosyć mocno tutaj wieje . Załączam zdjęcia robione o 16.00. Widać na nich, dokąd sięga cień .Na jednym ze zdjęć widać fragment rabaty, w której rosną azalie i rododendrony.
Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki
Ogród Moniki z nutą czerwieni 17:23, 08 maj 2020

Do góry
A takie mam widoki z okna i altanki
Ogród Moniki z nutą czerwieni 17:21, 08 maj 2020

Do góry
Ogród Moniki z nutą czerwieni 17:09, 08 maj 2020

Do góry
Świerk serbski - Picea omorika 17:08, 08 maj 2020

Do góry
Witajcie, mam problem z posadzonymi jesienią świerkami serbskimi. Część z nich traci kolor, matowieje a igły zaczynają brązowieć i schnąć. Świerki schną od dołu. Czy to jakaś choroba? Obok siebie w szpalerze rosną zarówno zdrowe, zielone jak i te podsychające.
Sezon 2017 u Hanusi 17:06, 08 maj 2020

Do góry
Jeszcze nie wiem, ale cisza w eterze. Pozostanie chyba spacer z psem, ha,ha.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:49, 08 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

gęsto się robi w ogrodzie, tak jak lubię

Sylwuś nie tylko jest gęsto, ale zielono i kolorowo
Zieleń, drewno i antracyt 16:33, 08 maj 2020

Do góry
Asia galgAsia, to wszystko przez Ciebie...
Był w moim notesie na liście chciejstw dla których miejsca brak w ogrodzie. Ale kilka dni temu znalazłam takiego małego, samotnego, schowanego w kącie, normalnie mrugał do mnie... A kiedy się okazało, że właściwie za grosze to przygarnęłam biedaka.

Zieleń, drewno i antracyt 16:24, 08 maj 2020

Do góry
Ostatecznie zawędrowałam też na te słoneczne rabaty
Maleństwo z Gardenii. Do oglądania z lupą
Drugi zakupiony na targach rósł pięknie do ostatnich przymrozków...potem padł.

Irysowych pąków coraz więcej

Jedyna obudzona funkcja, reszta się nie spieszy. Za to wyjątkowo szybko pokazał zawiązki kwiatów kasztan jadalny. Ciekawe czy najbliższe zimne noce nie popsują kwitnienia.

Na koniec znalazłam niespodziankę. Mieczyki abisyńskie. Nie chciało mi się ich wykonywać i myślałam, że się już nie pojawią

Jeżówkowe-Love 16:14, 08 maj 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
A tą pamiętacie?
Jak nic idzie na gnojówkę.. Skończyły się sentymenty parzy jak wściekła.. wyhodowałam potwora

Pamiętam, pamiętam
Zieleń, drewno i antracyt 16:04, 08 maj 2020

Do góry
Miałam sadzic resztę pomidorów i papryki, ale mi za gorąco. Poczekam jeszcze godzinkę
Leśna w większości w cieniu o tej porze, to można zdjęcia przynajmniej porobić.
Kokoryczkę mam i ja A w tle Zajączkowska hortensja pnąca.

Jeden jedyny zawilec gajowy, ale kępka powolutku się rozrasta.

Powojnik już przybrał "prawidłową" barwę.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:03, 08 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
[img
brzegi rowu fajnie zarastają

Czy to są floksy szydlaste?
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 15:58, 08 maj 2020

Do góry
Dziewczyny, ja bm tam wstawiła 2 razy więcej, ale na balkonie przy salonie eM zastrzegł, że ma mieć swobodny dostęp do barierki, czyli nic pod nogami ani nad głową ...

U mnie wiosną jest napchane, później wsadzam na działce, albo po prostu eliminacja przez naturę.
Cieszy mnie obserwacja wzrostu, zawsze muszę codziennie popatrzeć, powąchać.
No i obsesja pobierania sadzonek ukradkiem .... mój bodziszek na balkonie przywieziony z wakacji właśnie kwitnie.

Na drugim balkonie muszę jeszcze mieć miejsce na pranie i czasem się tam bawi córcia.

Renia mam 2 małe balkony od strony wschodniej, rano tylko 3-4 h słońca z boku.
Za to po południu chłodno. Po upałach z zeszłego roku już nie chciałabym mieć balkonu w słońcu.

Marzy mi się udział w takim programie, żeby ktoś mi to porządnie urządził, a nie takie zapchaj dziury donice, bo szkoda wyrzucić ...

Na razie jeden ale zapach cudny ..
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 15:56, 08 maj 2020

Do góry
bartosz napisał(a)
witam,
może ktoś z Państwa będzie w stanie powiedzieć co dolega moim świerkom serbskim? z pięciu drzew dwa mają takie przebarwienia na igłach

Masz coś podobnego jak ja, podejrzewam u siebie osutkę lub rdzę.

Dużo szukałem i czytałem, po ponad tygodniu czasu postanowiłem się zapisać na to forum bo nie mogłem do końca zdiagnozować problemu. Ogrodnik ze mnie marny, pierwszy rok we własnym (i jakimkolwiek) ogródku. Jednak to nie to samo co rośliny doniczkowe w domu, a mam ich pełno .

Dwa tygodnie temu opryskałem świerka Topsinem na osutkę, bez poprawy, a raczej jest coraz gorzej, czyżby to jednak rdza? Zaopatrzyłem się już w Amistar i planuję dziś zrobić oprysk. Boję się że trafiłem ślepy zaułek i że może być to całkiem coś innego ale z wyczytanych tysięcy postów nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Poprzednie zdjęcia są na poprzedniej - 34 stronie.

Dziś wygląda tak, zdecydowanie gorzej, z daleka świerk jest brązawy, z bliska to jak mozaika, pół bladozielony a pół żółto-pomarańczowo-brązowy.

Jeżówkowe-Love 15:47, 08 maj 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Achhhh jeszcze Tiarella cudna

Też ją mam, ale moja taka trochę mizerna, może ma złe miejsce, jest w półcieniu, mam trochę ciężką zbitą ziemię, przesadzić?
Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 15:45, 08 maj 2020

Do góry
Wczorajsza robota ścianka z cisa,żeby uzyskać trochę intymności w altanie ojciec chrzestny to Sebek...nadał mi miejsce cisowe..choć jak.widac..za mało ich..za mało..

Paprocie sprawiają mi mase6 radości ale będzie szał jak urosną

Mój mini zagajnik brzozowy , który ma łączyć ogród z lasem...

Wreszcie przygotowane prawie na top top miejsce pod huśtawkę typu kokon...

Ogród w mieście-ogrodzie 15:43, 08 maj 2020

Do góry
Andrzej_ napisał(a)

a co to za ładniutki kwiatuszek taki urokliwy?

Judaszowce boskie, cegła tez. I w ogole pysznie, teren po calosci moje klimaty
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:25, 08 maj 2020

Do góry
dzisiejsza wiosna

Migawki z ogródka 14:59, 08 maj 2020

Do góry
Razowy ze śliwką okazał się być banalnie prosty...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies