Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:27, 23 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Od trzech dni przeglądam forum. Ogród jak marzenie, chyba bym z niego nie wyszła.
Bardzo podoba mi się ta donica na ostatnich dwóch zdjęciach. Można wiedzieć co jest w niej posadzone? Dziękuję, pozdrawiam i gratuluję
Kiedyś będzie kolorowo... 11:03, 23 kwi 2017

Do góry
KLAUDIA napisał(a)

Dziękuje ,że jesteś i mi doradzasz to jest zdjęcie z tamtego roku słaba jakość ale tylko tyle mam.7-to ta ławeczka,a 10 -to ta część z uschniętym żółtym cisem
a między 1 a 5 jest ten pas małych kwadratowych tuj.

Przytniesz to co masz i już będzie lepiej, poszerz rabatę.
Dosadź tui jako tło aby było równo i gęsto. Z takim tłem jak masz, jest nie halo.

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 10:52, 23 kwi 2017

Do góry
Skosić nisko, przegrabić, pokazać zdjęcia jak wygląda. Kupić worki z ziemią ogrodową, warzywniczą itp. Posypać, przegrabić plastikowym wachlarzem, posiać nasionami, przegrabić opdwrotną stroną grabi, podlewać. Poczekać aż trawa zacznie rosnąć, pokazać jak rośnie.

Nie nawozić skoro jest ryzyko że była przenawożona.
Kiedyś będzie kolorowo... 10:47, 23 kwi 2017

Do góry
KLAUDIA napisał(a)
A jeszcze jedno Moniko to żółte drzewko na planie to jak sie nazywa..

Może być miłorząb, przebarwia się na żółto.

Ta propozycja Moniki jest świetna. Kulki można zrobić w wszystkiego, nawet z jaśminowca. Kwestia aby każdą roślinę (krzew mam na mysli) przycinać. Nawet w sześcian. Niekoniecznie w kulkę.

MonikA napisał(a)
Nie wiem jak jaka to strona, tak na szybko wrzucam

Wysunęłabym ławkę do przodu

Ale może inni się wypowiedzą, może ktoś ma lepszy pomysł
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:41, 23 kwi 2017

Do góry
Kondzio napisał(a)
Cieszę się że jesteś buziam was bardzo bardzo

Ja też Was buziam
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 09:17, 23 kwi 2017

Do góry
A wiesz, że ostatnio myślałam o Was? Przepięknie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:16, 23 kwi 2017

Do góry
Ewa- no pięknie, pięknie i jeszcze piękniej Widzę w tym swój udział Przepięknie.
Nasze sposoby na rozmnażanie roślin 09:11, 23 kwi 2017

Do góry
Gałazka, dolne listki obrywasz

Moja plantacja

Nasze sposoby na rozmnażanie roślin 09:11, 23 kwi 2017

Do góry
Oberwać dolną część gałązek z liści i wkładać po kilka szt do doniczek. Podlewać, ustawić w cieple (jeśli masz namiot foliowy - to w namiocie).

Zobacz - 27 marca 2016 - już puszczają listki (są w namiocie)

Nawożenie tui 08:53, 23 kwi 2017

Do góry
Podstawą jest dobre, żyzne podłoże. Ale jeśli już rosną (np. w piachu) i źle przyrastają - można nawozić, od maja. Muszą rozpocząć wegetację. Kompostem jak najbardziej wtedy ściółkować.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 08:48, 23 kwi 2017

Do góry
Apple_b napisał(a)
Witam, czy jest mi ktoś w stanie pomóc? Chciałbym sie dowiedzieć jaka to odmiana sosny. Zdjęcia poniżej.
Z góry dziękuję.

Ile igieł jest w pęczku? 2 czy 3?

3 ma sosna żółta, 2 sosna czarna. I to jest gatunek, nie odmiana.
Cis - Taxus 08:46, 23 kwi 2017

Do góry
Igan napisał(a)
Z tego, co czytam na Ogrodowisku, do najpopularniejszych cisów należy Hicksii i Hilli. Ostatnio zakupiłam kilka sztuk Green Mountain. Może nie do końca przemyślałam ten zakup (chociaż zazwyczaj analizuję zakupy aż za bardzo), bo teraz wydaje mi się, że Hicksii byłaby odpowiedniejszą odmianą.
Ale stało się, mam Green Mountain, czy ktoś ma może tę odmianę? Przeczytałam, że jest drzewiasta i że bardzo się rozkrzewia. Czy regularne cięcie będzie trzymać roślinę w ryzach? Zależałoby mi żeby z czasem roślina nie ogołociła się od spodu? Czy przy tej odmianie jest to możliwe?

Wg mnie nie jest drzewiasta raczej krzewiasta bo nie ma konkretnego przewodnika, nadaje się na kostkę lub kulę.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:41, 23 kwi 2017

Do góry
adkawi napisał(a)
Mam zamiar w tym roku posiać trawę,ale to będzie dopiero w czerwcu.Podpowiedzcie czy to dobry termin?

Każdy termin jest dobry jeśli masz automatyczne nawadnianie. Bo można ustawić zraszanie krótkie ale kilkakrotne. A jeśli pracujesz i nie będzie komu zraszać - to jak Kokesz napisała - będzie przesychać.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 08:38, 23 kwi 2017

Do góry
Jestem za nawiezieniem ziemi z pola, normalnej spod kartofli a nie czarnoziemu. Czarnoziem i kompost używaj do zaprawianie dołków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:36, 23 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Kreseczka trzymaj się - będzie dobrze

Kreseczka lezy sobie z ulubionym różowym prosiaczkiem i nawet nie spodziewa się, co ją czeka Nie wiem czy będzie zadowolona.

Jeśli chodzi o zabawki to kaczorka pogryzła w drobiagi, a prosiaczek się trzyma dzielnie i piszczy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:35, 23 kwi 2017

Do góry
Ewik napisał(a)

Danusiu trzymam kciuki za Kreskę. Jeśli wypada jej że stawu kolanowego to ma zwichniecie rzepki , jeśli z stawu biodrowego to dysplazja.U małych ras występuje częściej problem z rzepką.leczenie zależy od stopnia zwichnięcia ale przeważnie po zabiegu psiak wraca do sprawności. Będzie dobrze ☺

Ja się nie znam, ale raczej ze stawu kolanowego.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 08:18, 23 kwi 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Witam serdecznie, jesienią zeszłego roku zerwałem darń z całego trawnika, następnie wyrównałem teren i wyrównałem przy użyciu palety drewnianej, następnie zasiałem trawę wembley graminex. Przed zimą trawnik już wyglądał dosyć fajnie - posypałem go nawozem "agzekol nawóz do trawników" - wykorzystałem jedno całe opakowanie po czym podlewałem trawnik około 20 minut. Okazało się że trawnik po kilku tygodniach miał różne kolory ale bnie do końca zdawałem sobie sprawę dlaczego - teraz wiem że go spaliłem, no i oczywiście chciałbym odratować.

W międzyczasie wykopałem kilka korzeni i wyrzuciłem trochę dekoracji (wiosna 2017) po czym dosiałem trawnik na całej powierzchni działki - w miejscach przepalonych i z brakiem trawnika posypałem więcej - efekt jakiś tam jest. Z daleka trawnik wygląda ok - na zdjęciach też, ale jak się na nim stoi to jest rzadki i brzydki - i dużo wyrywania chwastów

Proszę o pomoc jak uratowac mój trawnik i sprawić aby nabrał soczystej zieleni na całej powierzchni, bardzo zależy mi aby utworzyć z niego dywan - aby był gęsty w maksymalnym stopniu. Za wszelkie rady szczerze dziękuję.

Czy dobrym pomysłem będzie teraz go nawieźć. Rozpuścić w konewce z wodą granulki nawozu i delikatnie podlać całość trawnika.

Poniżej zdjęcia
Z góry dziękuję za pomoc.

fotki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:18, 22 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sprawy jelitowo-żółądkowe się ustabilizowały, wykluczyliśmy tasiemce i inne robactwo poprzez badania mikroskopowe. Jest tak żywa, radosna i ciągle "uśmiechnięta" - jak iskra.

Ale ma wadę genet. (chorobę?) - wylatują jej nóżki z tyłu ze stawu (zwichnięcie rzepki??). I się nastawiają i od nowa...Na razie proponują operację na kolejne nóżki, ale my na razie czytamy o tym czy to się może udać. Prawdopodobnie dlatego została porzucona. Że kulała. Pójdzie na prześwietlenie i lekarze zdecydują co jest i jak leczyć.

A tak poza tym, świetnie, radosna i wdzięczna. Kocha bardziej Witka, nie mnie. Ale na mnie leży jak oglądam tv

Danusiu trzymam kciuki za Kreskę. Jeśli wypada jej że stawu kolanowego to ma zwichniecie rzepki , jeśli z stawu biodrowego to dysplazja.U małych ras występuje częściej problem z rzepką.leczenie zależy od stopnia zwichnięcia ale przeważnie po zabiegu psiak wraca do sprawności. Będzie dobrze ☺
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:13, 22 kwi 2017

Do góry
Dzisiaj klepnęłam w kolana siedząc przed kompem i Kreska wskoczyła na kolana przy biurku moim Patrzy w monitor. Mówię: "piszę o tobie, zobacz"
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies