Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

biola_dj 12:47, 18 kwi 2017

Kochani ratunku, do niedawna u mnie w domu nie było nawet jednego kwiatka a tu teraz własny dom, las choinek i kilka drzew co z tym zrobić pomóżcie.
Teraz konkrety na prostokącie o wymiarach 30 metrów na 10 metrów zasiana jest trawa a pośrodku od ogrodzenia czyli gdzieś między 10 a 20 metrem posadzonych zostało przez poprzedników 5 drzewek naprzemiennie wierzba hakuro (3 sztuki) i wierzba Iwa 2 sztuki i koniec co mam z tym zrobić jak to wykończyć nie mam kompletnie pomysłu co i jak do tego dołożyć chciałabym trochę żwirku lub kolorowej kory podobają mi się i hortensje, magnolie i różne trawy ozdobne i lawenda i wiele innych ale kompletnie się już w tym pogubiłam jak to mogę zestawić i zrobić coś ciekawego.
Proszę pomóżcie
KLAUDIA 16:10, 18 kwi 2017

Dziękuje bardzo za pomoc-Radziowi ,wskazówki-każda jest cenna i juz wiem ,że z tego skorzystam
a teraz tak jak pisałam wysyłam nowe zdjęcia ze stanu obecnego,jak ktoś ma propozycję to czekam.
jak już wiem,bo bywałam tu często,są tu bardzo mądrzy ludzie z wielka wiedzą i wizją.
ustawie je tak patrząc od lewej do prawej

tu chce posadzic trzy kule bukszpanowe -róznej wielkości i może trawy ozdobne -takie nie za duże

i tu własnie chce ten zakatek zagospodarować-ten ławeczkowy i żeby stanowiło całośc z tym następnym fragmentem,tak jak wspomniałam wcześniej ten żółty usechł i moze tą sosne inversa? na to miejsce,a to w tym białym to magnolia

dziękuje już z góry za każdy pomysły
KLAUDIA 18:48, 18 kwi 2017

coś się tu gubię już dostałam burę.
pozdrawiam wszystkich
atena13 22:04, 18 kwi 2017

MonikA i frezja dziekuję za odp.,trzmieliny na pniu odpadają,bo się tam nie zmieszczą pas pomiędzy płotem a chodnikiem ma ok.40 cm szer.,podwyższyć rabaty też nie da rady. Przyznam,że przez chwilę też pomyślałam o berberysach jakichś miniaturowych ale nie wiem czy podsikiwanie psa też im nie zaszkodzi jak tujom.
Nie wiem już czy przesadzić na podwórko te pozostałe jeszcze przy życiu kulki aby całkiem nie zmarniały,czy w miejsce tych uschniętych posadzić nowe i znów się wkurzać jak zobaczę,że znowu to psisko na nie sika!
kargai 09:20, 19 kwi 2017

Drogie forumowiczki, doradźcie proszę jak zaaranżować tą słoneczną, południową rabatę, bo probuję coś wykombinować ale łatwo nie jest. Miejsce jest wietrzne, od południa, ziemia to glina ze stojącą wodą po deszczach. A i Przedgórze Sudeckie.
Generalnie mało co chce tam rosnąć a ja chciałabym mieć 'zielony zagajnik na granicy z sąsiadem'.

Rośliny jakie do tej pory tam wytrzymały to od prawej:

- wrzosy przy kamieniach x 7
- pięciornik różowy x 1
- thuja danica, przed nią goździki
- pod siatką 4 x Thuja Sunkist
- przed thujami sezonowe lilie, żonkile, krokusy, liatra kłosowa biała i fioletowa
- 1 trzmielina fortune'a
- 1 x wierzba płożąca Argentea
- przed wierzbą berberysy:4 x Admiration, 2 x Kobold
- na lewym końcu rabaty cyprysik Lavsona Ivonne, a przed nim
- 3 x jałowiec chiński Stricta
- przed jałowcami trzmielina Fortunate'a i thuja Danica

W planie mam posadzenie kwiatów: jeżówek, złocieni, rudbekii aby ożywić kolorystycznie rabatę.

W tej rabacie coś ciągle jest nie tak, czegoś brakuje, sama nie wiem. Może coś podpowiecie?

Z góry dziękuję za rady.
Gardenarium 10:18, 21 kwi 2017

Zielony zagajnik jest za mały i wyrwany z ogrodu, nie ma ciągłości w dodatku jest obok zabawka więc nie ma szans na rozbudowanie. Sama jedna rabata nie załatwi tutaj sprawy. Potrzebne są drzewa liściaste a nie tuje pod płotem. Rabata jest za wąska.

Pokaż ujęcie szersze. A najlepiej zrób plan ogrodu rzut z góry.

Instagram Ogrodowiska
Mojewizje 19:59, 22 kwi 2017

Mam problem z rabatą przed domem (cień i półcień). Proszę o jakąś pomoc w zaprojektowaniu tego fragmentu rabaty.
To co jest tam zasadzone widać na zdjęciu: z przodu 2 stare bukszpany, bardziej z boku forsycja - jak dla mnie te krzewy zasłaniają to co w środku chciałabym posadzić. Co zrobic z tymi krzewami? Z przodu zazwyczaj sadzi się coś niskiego.
Z przodu posadziłam trzmielinę (tymczasowo), tam gdzie białe tabliczki są posadzone funkie a pod forsycją bergenie. W środku posadziłam malutki cis , tawuła i choinkę kanadyjską ( nie widać na zdjęciu) oraz kolcosił.
Może znacznie obciąć bukszpan? aby odsłonic nieco rabate?

najlepiej chyba przesadzic bukszpany na inne rabaty?

marekm 15:05, 23 kwi 2017

witam wszystkich bardzo serdecznie,
Mam problem z rabatą frontowa przed oknem kuchennym (panuje tam chaos) i nie wiem jak to uporządkować

rabata ma około 6 mb
co mi się podoba
-myślę że mogą zostać te dwie kule bukszpanowe ze stożkiem (kupione były 3 w cenie jednego dlatego mało kształtne, ale myślę ze za 1-2 lata będzie ok) a pod nimi runianka
-3 szt. hortensji w drugiej linii za bukszpanami (wydaje mi się że jest ok) do nich jestem przekonany ale do trzmielin pod nimi już nie
-i na końcu w drugiej linii jest klonik i on też mógłby zostać.
co mi się nie podoba
-cała przednia linia czyli sosny pumillo i cyprysiki nana.
Pomóżcie bo już długi czas nad tym myślę i nie mam pomysłu. Najbardziej naturalne wydaje mi się posadzenie w pierwszej linii zamiast cyprysów i sosenek kul bukszpanowych jako kontynuacja 2 szt. kul wraz ze stożkiem (w tym momencie są takim obcym elementem) i nawiązanie do żywopłociku na przeciwko ale jakoś nie umiem ich sobie wyobrazić i nie za bardzo wiem jak je ustawić i co ewentualnie pod nimi. Reasumując druga linia ma moje wyczycie jest ok (stożek bukszpanowy z kulami wraz z runianką, hortensję 3 szt. i klonik palmowy) ale co przed nimi i co jako dalsze wypełnienie, też runianka?
Mam nadzieję że coś doradzicie.
Gardenarium 15:16, 24 kwi 2017

Rozrysuj to, zrób kolory i numery, co gdzie jest. Chaos bo wszystko podobne w kolorze i wszystko małe. To musisz przede wszystkim poprawić.

Instagram Ogrodowiska
skarabeusz 15:53, 24 kwi 2017

Zdecydowałam się dać między bukszpany seslerię jesienną i może wiecie w jakiej odległości maksymalnie sadzić, żeby nie było łyso.