Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 23:29, 06 lip 2015

Do góry
Reniu, sama nie wiem, nie mam doświadczenia. Ale był moment, ze pewne tuje zaczęły zmieniać kolor na brąz i wróciły do normalności. Ja poczekam do jesieni. Do września. Te tujki szczególnie polałam gnojówką z pokrzyw. Zaszkodzić nie może, a pomóc tak. Więcej pomóc nie umiem
Ogródek Iwony 23:25, 06 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Moje szmaragdy w różnym stadium zbierania się lub padania. Weryfikacja nasadzeń jesienią
Posadzone w tych samych warunkach: dwa piękne zielone, środkowy wierzchołkiem brązowy, ale igły ma miękkie.

Na innym szmaragdzie takie brązowe igły wyschły i dało się wykruszyć. Mimo tego zbierania, podejrzewam, ze już nie nadrobi strat względem sąsiednich.
Na drugim zdjęciu jeszcze ciekawiej. Dwie odnogi, jedna zielona, druga sucha (igły miękkie, ale brązowe), trzeci do połowy brązowy.

Dziękuję Iwonko
Moja tuja jest taka jak Twoja na trzecim zdjęciu, jej dolna partia
I co myślisz żeby jej dać szansę i poczekać do przyszłego sezonu?
A czy tujki też podlałaś gnojówką?
Do raju daleko - u Ewy 23:20, 06 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, z jakich róż jesteś najbardziej zadowolona. Potrzebuję trzy typy Buziaki

Iwonko, raczej nie pomogę Ci, bo u mnie większość róż bezimienna. Pięknie kwitnie zwłaszcza w tym roku róża, która prawdopodobnie nazywa się Duoble Delight lub Nostalgie. Ładnie mi się rozrosła, sięga na wysokość około 1m. Kwiaty ma cudne.

To ona

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:20, 06 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U mnie rano popadało. Teraz jest pochmurno, a miały być burze
W sobotę podlałam cały ogród gnojówką. A właściwie tyle, na ile mi jej starczyło
Reniu, wstawiłam u mnie fotki moich szmaragdów w różnym stopniu ratowania się ze stanu upadłego
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=786

Dziękuję Iwonko
Biegnę do Ciebie bo mam jakiś problem z linkiem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:51, 06 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

O matko, jak slicznie
Łuki, co masz na obwódce posadzone? Bo nie mogę się rozeznać? Po kolei możesz wymienić dzięki
Ps. Będziesz w sobotę na spotkaniu?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:36, 06 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)

No dobra Ola, wyłaź z basenu. Pierwsza fotka - to mistrzostwo świata, a drugą dawaj na awatar (cudowna)
Cudowne zdjęcia robisz. i ogród masz śliczny i nic już nie zmieniaj, nie przesadzaj. jesteś taka konsekwentna, że mi się bardzo podobuje
Buziak
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:21, 06 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)

Mszyce opanowały wszystkie rośliny, Decis nie działa.

Olu, próbowałaś z pokrzywami?
Dziś o tym opisałam tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=786
Ogródek Iwony 21:52, 06 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka rabata kolorowa bylinowa super
Dzięki za Baronową, fajnie u Ciebie wygląda
Wiesz Iwonko ile masz gatunków roślin w ogrodzie?

Mirelko, za Baronową (fajna nazwa - no nie ? ) będzie ścianka wodna.
Roslinkom muszę zrobić jakiś spis. Pomyślę nad tym Sporo ich
Czyli jestem Kokoszką
Ale dobrze się czuję w kolorowym ogrodzie. Zawsze mogę wybrać zakątek, który pasuje do mojego nastroju:
Rabata
w odcieniach róż - fioletowy- bordowy,
w odcieniach fioletowy - niebieski - żółty
w kolorach czerwieni z domieszką fioletu
Ognista: żółty - pomarańczowy - czerwony
Ogródek Iwony 21:45, 06 lip 2015

Do góry
Mira napisał(a)
... No i podejrzewam,że Ty też byś się nie rozwiodła jak Twój mąż bo gdzie takiego drugiego byś znalazła,szkoda że takich nie klonują
A teraz idę kolacyjkę robić mojemu,jakieś świece trzeba wyciągnąć..coby jutro też tak zabrał się za pracę jak Twój
Miłego wieczoru

Mirko, tak półżartem, gdzie bym taki drugi ogród z takim e-Musiem znalazła
Z tą kolacją przy świecach uważaj, bo się spodoba i codziennie będzie mąż tak chciał.
Mój niedawno się obraził, że sam musi iść spać, bo ja chciałam na forum poodpisywać. Udało się "przeprosić" masażem, ale tak mu się spodobało, ze codziennie się chciał obrażać
Ogródek Iwony 21:40, 06 lip 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Iwonko ale kolorowo u Ciebie a pysznogłówka jak urocza co do hortek to tak jak ze wszystkim zalezy od wielu rzeczy ale u mnie zdecydowanie lepsze I ładniejsze są z urwanych roślinek Patyków wsadziłam dużo I siedziały potem więdły inne rosły I więdły został jeden I jest ha ha Wierzę że Tobie się udały I fajnie ;D Pozdrawiam nareszcie pochmurnie

Halinko, rabata taka kolorowa powstałą po inspiracji Ognistą Rabatą z artykułu Danusi. Nie wszystkie roślinki, które zaplanowałam dały radę, niektóre wschodzą o innym czasie, niż powinny i długo na tą rabatę czekałam. Inne miały być niższe, a są wyższe, popełniłam też drobne błędy przy sadzeniu. Np. bratki posadziłam w środkowym pasie na pustej rabacie. Długo zdobiły, gdy nic innego jeszcze nie było (za rok będą wiosną tulipany), a pysznogłówka posadzona z przodu zasłoniła potem bratki. Lilie dosadzone na miejsce nie wzeszłych pacioreczników są niskie, powinny być bardziej z przodu. Ale było warto. Rabata w kolorach żółty - pomarańczowy - czerwony - bordowy.

A hortki - kiedyś Toszka pisała, ze najlepiej robić z odkładów, jeden odkład zrobiłam wiosną, zakwitnie i jest spory. Na drugim miejscu sadzonki - zbierają się dłużej, a na końcu patyki. Patyczki są wygodne, gdy chcemy komuś podarować. I tak byśmy wyrzucili, a tak jest szansa, ze coś z nich będzie
Ogródek Iwony 21:28, 06 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

słodkie

Ewa, też myślę, ze to wyznanie było

ryska napisał(a)
I tak ogród scementował Wasz związek na zawsze
Dużo prac wymieniłaś, które zamierzacie jeszcze wykonać ale jak sobie pomyślę co zrobiliście do tej pory w tak krótkim czasie to myślę, że jesteś dumna z Was, ja byłabym

Reniu, świetnie podsumowałaś
Te prace już w przyszłym roku. Kiedyś trzeba sobie powiedzieć pass.
Dumni ... to niewłaściwe słowo. Raczej wdzięczni za pomoc innych, za to że człowiek nie musi się zmagać z trudnościami sam.
Mój ogród też by tak nie wyglądał, gdyby nie osoby, które doradziły, czy ofiarowały roślinki.
A praca ... jest domeną człowieka. Daje satysfakcję Tylko nie wszyscy o tym wiedzą

lojalna_ napisał(a)
Iwonko no faceci maja specyficzny sposob okazywania miłosci )) to chyba o to mu chodziło KOFA Cie )))

O tak, tak, właśnie Koffa Buziak Jolu

Lawendowy zawrót głowy 19:39, 06 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, gdzie nabyłaś tyle rodzajów czosnków? Bo ja w tym zielona jestem.

iwka kupowałam w Biedronce i Obi tylko tam
Ogród Mirelli 19:16, 06 lip 2015

Do góry
Mirella, nie musi być wszystko na teraz. Czasami lepiej się z pewnymi sprawami przespać, czasem potrzeba na to więcej czasu. Słuszna decyzja, by poczekać.
Mój M na początku tylko obserwował, a w tym roku z ogrodu go wygonić podczas dni wolnych nie mogłam. Twój też się przekona. Najlepiej, jak "sam" zacznie czuć potrzebę zmian. Na to tylko czas jest lekarstwem.
Mój zażegnywał się, że z przodu nie będzie linii prostych. Ostatnio był w odwiedziny najstarszy syn i głośno wyraził myśl, że przód nie pasuje, ze powinno wszystko iść na prosto. M szybko zareagował, żeby był cicho, bo ja usłyszę. Na co ja ze stoickim spokojem powiedziałam: synku, ja to wiem, tylko tata się nie chce zgodzić, a ja sama do końca nie wiem , jak to zrobić. Następnego dnia mój małżonek wziął kołki i sznurek i tyczył proste linie. Zatem plan na jesień już mam
U ciebie czas pomoże w działaniach
Ogród Mirelli 19:08, 06 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ha, ha
Mirelko, faktycznie zmieniłaś sposób myślenia
Nadal mi leży na sercu twoja rabatka przed domem. na nią też pewnie przyjdzie czas.
Wróciłam na chwilę na początkowe strony twojego wątku.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5276-ogrod-mirelli?page=4&quoted_post_id=1729292
Już jesteś inną osobą, niż tam. Buzia mi się śmieje na tamte wspomnienia Jak czytam moje początki - tak samo Chyba każdy na początku miał inne wyobrażenie o swoim ogrodzie, niż teraz

Iwonko masz rację zupełnie zmieniłam sposób myślenia i postępowania.

Rabata centralna przed domem to trudny temat. Jak powiedziałam mężowi, że będę ją zmieniać to kategorycznie się nie zgodził i wiem, że zdania nie zmieni. Ona nie jest najgorsza, mam już pewną koncepcję na jej upiększanie, ale to jeszcze nie teraz - musi poczekać do następnego roku.

Natomiast bym chciała jeszcze w tym sezonie zrobić drugą rabatę przed domem tam gdzie te okropne kamienie. Tu potrzebuję pomocy męża, albo pracowników, bo tych palisad sama nie ułożę. Tylko nie bardzo teraz mają czas, muszę być cierpliwa

Ogród Mirelli 18:58, 06 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, obejrzałam tamte 3 fotki - odpada taka koncepcja. To dopiero byłby misz - masz
W rzędacjh już lepiej. Czyli druga koncepcja z tych dwóch. Ale ja się zastanawiam , czy koniecznie barony muszą być tu? U Polinki widziałaś barony? tam się zachwyciłam. One same w sobie są piękne i igiełkowa im by urody odebrała. U Polinki one grają pierwsze skrzypce. U ciebie na igiełkowej będzie tyle dobra, ze one będą tylko członkami wielkiej orkiestry. Nikim ważnym
Zastanów się, czy masz może gdzieś w słońcu choćby taki pas na rabatę baronową, pasowałyby do nich ML. Pokażę ci kilka inspiracji i powiedz, co o tym myślisz?
Ja kocham się w tej:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383553063/
Tu z ML w tle i hortensjami:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383339890/
Tuteż cudo, ale nie wiem, czy to jest stipa, czy co innego
https://www.pinterest.com/pin/529876712383552548/
A tu jest jakiś iglak w tle, ale barony robią pierwsze skrzypce - sporo ich razem i mają sporo przestrzeni wkoło:https://www.pinterest.com/pin/529876712385184413/

Iwonko mi też się wydaje, że w rzędach lepiej.

Właśnie rabata Baronowa u Paulinki była dla mnie inspiracją, żeby dać trawy.

Nie bardzo dla red barona widzę obecnie miejsce na innych moich rabatach. Nie mam jeszcze koncepcji na nie.

Fakt na igiełkowej nie będzie ta trawa głównie wiodącą, ale doda koloru, tym bardziej, że tam już nie chcę dać hortek czy żurawek. Z kwitnących będzie tylko azalia japońska

Iwonko inspiracje super

Dokupiłam dzisiaj 4 miskanty ML, mają być po 3 szt przy największym świerku conica
Ranczo Edy 18:53, 06 lip 2015

Do góry
eda napisał(a)
budleje ruszają

U mnie jedna cwaniara schowała się we floksach, tylko wybarwienie liści ją zdradziło, druga ma też pączki kwiatowe, ale jeszcze nie takie wielkie, jak u ciebie.
Buziaki Edytko
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 18:50, 06 lip 2015

Do góry
Witaj Beatko. Widzę, ze działasz zgodnie z planem. Fajnie, jak się wie, gdzie co umieścić w ogrodzie
Do raju daleko - u Ewy 18:49, 06 lip 2015

Do góry
Ewa, z jakich róż jesteś najbardziej zadowolona. Potrzebuję trzy typy Buziaki
Lawendowy zawrót głowy 18:44, 06 lip 2015

Do góry
Jolu, gdzie nabyłaś tyle rodzajów czosnków? Bo ja w tym zielona jestem.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:29, 06 lip 2015

Do góry
Irenko, zakochałam się w twoim szpalerze hortensji. Cudownie kwitną. Czy znasz może ich nazwę? Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies