Powoli czosnki startują.
Ten jeden to Gladiator sprzed kilku lat. Pozostałe to Purple Sensation kupowane jesienią. Posadzone w donicy zimowały zadołowane w kompoście.
Z drzewami jest tak, że się sadzi a potem zajmują pół ogrodu i wylatuje część.
Mam sporo drzew.
Z liściastych oprócz owocowych mam buka, trzy klony Drummondii, Crimson i Red Sansed, jarząba szwedzkiego, jarzębiny płaczące dwie, tulipanowca, katalpe, magnolie jedną jako drzewo, dwa różne wiązy, trzy brzozy, wisnie Kiku ( i jak to u mnie każda inna), dwa perukowce, lilaki, część drzew są bardziej jak krzaki, a niektóre krzaki jak drzewa np tamaryszek .
Na pewno coś zapomniałam
Brzoza Dorenboss
Magnolia Yelow River
Klony i jarząb i najmłodszy jarząbek tez z aparatem.. przy okazji wypatrzyłam wierzbę ...... zajmuje dużo miejsca a ja o niej zapomniałam
Hej.
Policzyłeś straty a nie podałeś jakie masz ciśnienie statyczne.
Odnosnie rozmieszczenia zraszaczy to zobacz dwa posty wyżej tgrzebien-ia. On ma problem z brakiem zasięgu wody w niektórych miejscach (czerwone kółka) U ciebie na rysunku widze takie miejsca:
czarnymi (i jedno duże owalne czerwone ) kółkami zaznaczyłem tam gdzie mogą być braki w nawadnianiu.
Czerwonymi małymi kółkami sugestia aby dodać tam zraszacze (linia żółta).
teraz odnośnie Twoich wyliczeń.
Straty liczysz dla jednej sekcji i je sumujesz. Pamiętaj ze straty są na elektrozaworze, kolanku, trójniku redukcji itp.
Odnosnie średnicy rur - moja sugestia rób wszystko na 1 calu. Przepływ zredukuje Ci stratę Ciśnienia na żółtej i fioletowej linii.
Odnosnie zastosowania dysz statycznych - one nie będą miały takiego zasięgu jak MP3000 - musiałbyś zwiększyć ilość sekcji i ilość zraszaczy...
Statyczne możesz dać na linii fioletowej.
Odnosnie linii kroplujących - jak dasz przewód z kompensacją ciśnienia to przy tej długości linii może być na jednej sekcji.
Ten kompostownik w rogu zapełniłam.. w sumie w 3 dni
Warzywnik nie idealny ale jest.. wnuki posiały Pilnują podlewania i rośnie .. ze mną było różnie, bo nie miałam tej systematyczności .
Muszę kadrować w poziomie bo ucięte kikuty katalpy mnie denerwują.
Witam Wszystkich !!
Kochani mam pytanie - czy stosowaliście kiedykolwiek żelazo w płynie aby uzyskać ciemniejsze wybarwienie trawnika ??
Jeśli tak, to proszę podzielcie się informacją w jakiej dawce go stosowaliście na 10l wody.
A to z 4 maja..
Drzewka owocowe przekwitły.. basenu chyba w tym roku nie będzie, bo jak dzieci pojadą do przedszkola to z powodu wirusa będzie izolacja. Nawet o tym myśleć nie chcę.. i nie komentuję. Jestem wściekła.. ale nie ma na to wpływu.
Jedne z nielicznych tulipanów.
CW jak zwykle kwitnie słabo, bo dzieli kwiaty na jesień i wiosnę.
Weekend majowy spędziłam 2 dni na robieniu porządków w ogrodzie, kawałek ogrodu wypielony i pseudo kanty na 1/4 zrobione, zawaliłam całą komorę kompostownika..jak dojdę do końca to miejsca braknie.
Zobacz u mnie na stronie 794 wstawiłam zdjęcie swojej, zdecydowanie jaśniejsza. W zeszłym roku wycinałam wielką gałąź z zielonymi liśćmi i białymi kwiatostanami, teraz znowu wyłamywałam dziki wybijające z miejsca szczepienia. Ciekawe kiedy czerwień przepadnie całkiem