Dziękuję Ci Tomku bardzo. Uspokoiłeś mnie. Bardzo podoba mi się ta lawenda, nawet zimą jest ozdobna. Ma dłuższe kwiaty niż np Hidcote, ale nie wydawały mi się większe niż u zwykłej- porównam w sezonie.
O dziwo dobrze zimuje- poprzedniej zimy miałam już jej kilka sadzonek i przezimowały całkiem nieźle.
Jeszcze raz dzięki.
...ogrodowych dokonań ciąg dalszy...przesadzone dzisiaj trzy tuje szmaragdy... ale wcześniej wykopana
wielka wierzba mandżurska... wszystko samodzielna robota Żona bo ja niestety w pracy do 19.30 na ogród trzeba zarabiac....
...rano podczas spaceru z psem porobiła trochę zdjęć na " wieczną pamiątkę"...
...pokaże raczej te z serii Pączek nie kojarzyć z pysznymi kalorycznymi ciastkami...szukałam prawdziwych oznak wiosny na nowo przesadzanych drzewach...
W Polsce lawendzie 1,5 m nie grozi
Na zdjęciach wygląda jak Grappenhall, liście są wyraźnie szersze i dłuższe niż u l.wąskolistnej. Nie mam fotki z kwiatami, ale kwiatostan u tej odmiany jest nawet 2 razy dłuższy niż u l. wąskolistnej i zdecydowanie jaśniejszy. Twoja lawenda to może być równie dobrze inna odmiana l. pośredniej, bo jest ich trochę.
U nas chyba najlepsza jest odmiana wąskolistnej - 'Hidcote'. Za to zdecydowanie najbardziej długowieczna i największa jest 'Rosea'. Mamy w ogrodzie okazy 12-15 letnie ! Do tego dobrze znosi lekki cień. W ogrodzie pod cedrem mamy dywanik z 'Hidcote' już 9 rok i też jest ok.
Magnolio...
jeśli zdecyduję się na rozplenicę hameln to który jałowiec najlepiej by pasował?? Bo tak sobie myślę, że jednak rozplenica...
Czosnki już mam 250szt...
i bardzo bym chciała gdzieś tam wcisnąć carex the beatles lub czarną trawe ophiopogon niger...
I czy ewentualnie miałoby to wygląd gdyby dać po ok 2 pasy rozplenicy, carex i jałowiec?? czy już za dużo...
od modrzewi do podjazdu jest 2,9m a długość rabaty 16m
magnolia gwiaździsta
pod wisterią pełno tulipa nów wschodzi, a potem wyjdą hosty
tu na jesień wcisnę jeszcze więcej krokusów; rabata pustawa, bo nie ma host, jeżów ek, ostróżek i orlików i traw, potem będzie bujna i zaraz zakwitną żonkile i tulipany, a trochę tu nawciskałam
Trochę nastraszyłeś mnie zdjęciem i opisem lawendy Grappenhall. Nie mogę doszukac się jej dokładnego, tzn bliskiego zdjęcia.
Sama mam poletko lawendy od wiosny. Urosła bardzo, z maleńkich sadzonek. Kwitła zwyczajnie, ale przyrosty ma duże i liście bardzo długie. Pięknie przeziomowała ( sadzonki sprzed dwóch lat też). Wkleję zdjęcie, może zerkniesz i upewnisz mnie, że nie jest to odmiana Grappenhall. Piszą o niej, że rośnie wysoka - do 1.5 m, dla mnie to zdecydowanie za wysoko. Kupiłam ja jako zwykła lawendę, napewno były to sadzonki z Holandii
zdjęcie z listopada, nie wiem czy wystarczające:
dziewczyny ja w sprawie wapnowania lawendy- możecie tez podsypywać ją popiołem z kominka zamiast wapna. Tylko popiół drzewny.
Z wapnem nie przesadźcie z ilością, czytajcie dawki na opakowaniu.
Ja zawsze boje się takiej ziemi marketowej, czy nie ma dodatków sztucznych- jeśli tak, to szkoda hodować warzywa na wspomagaczach. Ale nie wiem, nie oglądałam jej dokładnie.
czarnoziem- pod tym hasłem ziemia jest bardzo różna. Najfajniej by było żeby to była ziemia - humus z pola, z działki zebrana przed budową. Dobra ziemia powinna być brunatna, lub ciemnoszara, w ręku raczej sypka, ale nie jak piasek z piaskownicy, tylko z małymi grudkami.Ale w Twoim wypadku najważniejsze, żeby nie była glinasta- jasna , przy ściskaniu w ręku żeby nie kleiła się, nie dawało się z niej lepić kulki.
lepiej nawet piaszczysta- wymieszana z kompostem, nawet koszona trawą będzie dobra lub z Waszą rodzimą.
A Waszą ziemię macie na pryzmie- może Waszą użyjcie? Jak na spód daliście patyków ( pisałaś chyba że tak), to będzie dobra.
Zakupiłem nie dawno nawóz do różaneczników Substral Magiczna Siła " Nawóz interwencyjny do rododendronów" (do rozpuszczania w wodzie) i chcę go stosować normalnie, (tzn. nie w dawkach interwencyjnych) taki sposób jest również podany na opakowaniu i mam pytanie czy mogę takim nawozem teoretycznie przeznaczonym do rododendronów nawozić inne kwasolubne, jak hortensja ogrodowa, magnolia, azalie, pierisy, wrzosy i wrzośce? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
P.S. Jeśli macie jakieś zastrzeżenie, wskazówki na temat stosowania tego nawozu, proszę również zawrzeć w odpowiedzi.
Oj tak ja płaczę z tymi brzozami... To swoista moda na ogołacanie drzew .... Wiosną aż mi serce krawi , tak nieumiejętnie i nieprawidlowo drzewa są ogołacane
Ruch obrońców wanien pięknie wszystkich zainspirował
Dzisiaj nabyłem specjalne wydanie miesięcznika Magnolia "Czas na ogród" za 14,99 i zdjęcia jakie tam się znajdują przerosły moje oczekiwania. CUDO - istna kopalnia wiedzy i inspiracji. Zdjęcia w większości z Chelsea Flower Show... i ogrody w moim stylu czyli naturalne a zarazem nowoczesne Polecam!