Agnieszko ten na drugim zdjęciu mi się nie podoba. Tą gałązkę po prawej stronie taką wysychającą ja bym Ci radziła uciąc bo ona już nie wróci do formy a moze sie to rozprzestrzeniac na całą roslinę . Tak właśnie wygląda fytoftoroza. Nie wiem dlaczego on ma tylko liscie w samych wierzchołkach galązek a pączki też mi wyglądają na wyschnięte. ja u siebie takie pączki obrywam i wyrzucam na smieci (nie do ogrodu) bo z nich nic nie wyrosnie a jak oberwiesz to z pączków upionych zaczną rosnąc nowe pędy.Wiem że piszę dośc drastyczne rzeczy , zrobisz co uznasz za stosowne ale ja u siebie tak właśnie robię. Na pierwszym zdjęciu nie widac pączków kwiatowych i na drugim też ale moze to tylko na zdjęciach???Na trzecim trudno rozpoznac jakie to paczki ale rh wygląda zdrowo, najwyżej zakwitnie za rok. I jeszcze jedno -jeśli takich wyschnietych gałązek jest więcej to moim zdaniem wszystkie obetnij nawet poniżej miejsca do którego usychają.
Bogdziu, pierwsze i drugie zdj. to ta sama roślina. Ostatnie pokazuje jak wyglądają dwa zdrowe wg mnie. One nie mają pąków kwiatowych w tym roku, tylko jeden jest na jednej roślinie. Kupiłam z nowymi przyrostami i nie zawiązały. Może zmarzły w poprzednim sezonie i nie zawiązały na tych gałązkach (pisałaś, .że takie nie zakwitną, więc myślę, ze to dość realna przyczyna)
Tak się zastanawiałm czy to nie ta sama roslina ale ze zdjęcia trudno zgadnąc.Jeśli kupowałaś w tamtym roku to pewnie w doniczce miały za mało siły zeby zawiązac pąki a mogły byc też za mało podlewane w sklepie. Dobrze ze Cie to nie martwi. Podrosną w tym roku i zakwitną w nastepnym.
No właśnie. I ja też poza St. John's Worth nie wyszłam, ale to się chyba do pospolitego odnosi..? Może barwierski ma jakąś swoją całkiem inną nazwę? Nadal nie wiem, ale bardzo Ci dziękuję za odpowiedź w każdym razie.
Obrońców wanien...? Hm.
Czyżby mojej coś zagrażało oprócz rdzy?
Eeeeee, jakoś wątpię. Stoi tam już tak długo, wyszczerbione kubeczki już kiedyś ukradli a wanny nikt nie rusza. Ciężko ją cichcem wynieść, w odróżnieniu od kubeczków.
Mam dla Ciebie zdjęcie - to ciemna strona księżyca na wsi niemieckiej:
Oj tak ja płaczę z tymi brzozami... To swoista moda na ogołacanie drzew .... Wiosną aż mi serce krawi , tak nieumiejętnie i nieprawidlowo drzewa są ogołacane
Ruch obrońców wanien pięknie wszystkich zainspirował