Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 15:31, 12 kwi 2013

Jeszcze kupiłam na rynku 10 sałat pod folię. Swoje mikrusy już posadziłąm pod folię, ale te będą duuużo szybciej.

Bogdzia 16:50, 12 kwi 2013

Agnieszko ten na drugim zdjęciu mi się nie podoba. Tą gałązkę po prawej stronie taką wysychającą ja bym Ci radziła uciąc bo ona już nie wróci do formy a moze sie to rozprzestrzeniac na całą roslinę . Tak właśnie wygląda fytoftoroza. Nie wiem dlaczego on ma tylko liscie w samych wierzchołkach galązek a pączki też mi wyglądają na wyschnięte. ja u siebie takie pączki obrywam i wyrzucam na smieci (nie do ogrodu) bo z nich nic nie wyrosnie a jak oberwiesz to z pączków upionych zaczną rosnąc nowe pędy.Wiem że piszę dośc drastyczne rzeczy , zrobisz co uznasz za stosowne ale ja u siebie tak właśnie robię. Na pierwszym zdjęciu nie widac pączków kwiatowych i na drugim też ale moze to tylko na zdjęciach???Na trzecim trudno rozpoznac jakie to paczki ale rh wygląda zdrowo, najwyżej zakwitnie za rok. I jeszcze jedno -jeśli takich wyschnietych gałązek jest więcej to moim zdaniem wszystkie obetnij nawet poniżej miejsca do którego usychają.
agniecha973 16:55, 12 kwi 2013

Bogdziu, pierwsze i drugie zdj. to ta sama roślina. Ostatnie pokazuje jak wyglądają dwa zdrowe wg mnie. One nie mają pąków kwiatowych w tym roku, tylko jeden jest na jednej roślinie. Kupiłam z nowymi przyrostami i nie zawiązały. Może zmarzły w poprzednim sezonie i nie zawiązały na tych gałązkach (pisałaś, .że takie nie zakwitną, więc myślę, ze to dość realna przyczyna)
Bogdzia 18:11, 12 kwi 2013

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, pierwsze i drugie zdj. to ta sama roślina. Ostatnie pokazuje jak wyglądają dwa zdrowe wg mnie. One nie mają pąków kwiatowych w tym roku, tylko jeden jest na jednej roślinie. Kupiłam z nowymi przyrostami i nie zawiązały. Może zmarzły w poprzednim sezonie i nie zawiązały na tych gałązkach (pisałaś, .że takie nie zakwitną, więc myślę, ze to dość realna przyczyna)

Tak się zastanawiałm czy to nie ta sama roslina ale ze zdjęcia trudno zgadnąc.Jeśli kupowałaś w tamtym roku to pewnie w doniczce miały za mało siły zeby zawiązac pąki a mogły byc też za mało podlewane w sklepie. Dobrze ze Cie to nie martwi. Podrosną w tym roku i zakwitną w nastepnym.
agniecha973 20:20, 12 kwi 2013

Bogdziu, jeśli to fytoftoroza, to chyba kiepsko, co? Jakie są szanse, że to nie pójdzie dalej?

Cholewka, to rośliny ze szkółki pana P. Myślałam, ze to dobre źródło roślin. Te z marketów mi nie chorują, ale może to zależy od odmiany?
ewalm 01:20, 13 kwi 2013

agniecha973 napisał(a)

Dziurawiec po ang. to St. John's Wort. Nie mam pojęcia co zrobić z członem "barwierski". Na GAPie podpisują po łacinie. Zobacz pod nagłówkiem "Image caption".
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=147898

No właśnie. I ja też poza St. John's Worth nie wyszłam, ale to się chyba do pospolitego odnosi..? Może barwierski ma jakąś swoją całkiem inną nazwę? Nadal nie wiem, ale bardzo Ci dziękuję za odpowiedź w każdym razie.

Obrońców wanien...? Hm.
Czyżby mojej coś zagrażało oprócz rdzy?
agniecha973 12:53, 13 kwi 2013

Zniknięcie jej zagraża. Złomiarze polują na takie okazje, bo to sporo waży
ewalm 14:39, 13 kwi 2013

Eeeeee, jakoś wątpię. Stoi tam już tak długo, wyszczerbione kubeczki już kiedyś ukradli a wanny nikt nie rusza. Ciężko ją cichcem wynieść, w odróżnieniu od kubeczków.
Mam dla Ciebie zdjęcie - to ciemna strona księżyca na wsi niemieckiej:

Madzenka 15:54, 13 kwi 2013

magnolia napisał(a)
Ewa- świetnie napisany komentarz do polskich podwórek. Mnie najbardziej boli właśnie to fryzjerstwo przydomowe- np 30-letnie brzoza, ogłowiona całkowicie. Poza pniem zostawiony jeden mały kikutek- dwuletnie pęd.

Motyw wanny z rozchodnikiem świetny Kasiu.

Karolina
- wannę może kiedyś pokażę- jak ja ustawimy w naszej maleńkiej łazience małżeńskiej ( dziwię się do dzisiaj- nie dość że pierwszy raz w życiu mam swój pokój- sypialnię, to jeszcze będzie łazienka - rozpusta jakaś)

Oj tak ja płaczę z tymi brzozami... To swoista moda na ogołacanie drzew .... Wiosną aż mi serce krawi , tak nieumiejętnie i nieprawidlowo drzewa są ogołacane
Ruch obrońców wanien pięknie wszystkich zainspirował
ewalm 22:52, 14 kwi 2013

A to nie tylko w Polsce tak tną dziwnie.