Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wersja mini mini

Wersja mini mini

Milka 14:33, 15 kwi 2013

stychaz napisał(a)
Musicie mi uwierzyć, że żagwin jest fioletowy - niestety Sony zrobił mi psikusa

jestem oczarowana!!!
stychaz 19:46, 15 kwi 2013

magnolia napisał(a)
Ta L z cisów ma byc jak - ściana naprzeciw domu i prawa, czy lewa strona?

Tulipany ii żagwin w donicach cudne. Moje donicowe tulipany dopiero mają 'kły'

Witaj Magnolio

to ma być front i lewa stron, bo akurat tą stronę widać z okien tarasowych. Spróbuję jutro wkleić to co wymyśliłam

Co do tulipanów, to już kupiłam gotowce, pąki juz miały.
Przetacznik 19:58, 15 kwi 2013

żagwin bardzo gustowny, kolor zaproponowany przez Sony w sam raz dla mnie ; ) A tulipany takie świeże i nowoczesne... pięknie
stychaz 06:51, 18 kwi 2013

A oto co nabazgrałam: wersja I

Idąc od lewej, przy schodach żywopłot cisowy, potem przerwa, tło z cisa za donicą i umbra w kostce bukszpana. Lewy róg umbra w kostce bukszpana, front- donica z tłem z cisów, jedna umbra za donicą, druga w roku obsadzona kkulami bukszpanowymi, prawa strona żywopłot grabowy jako tło dla ławki zakonczony ubmrą w skarpecie.
stychaz 06:53, 18 kwi 2013

wersja II

Tak samo jak poprzednio, tylko lewa donica jest przesynięta w kierunku domu a lewa górna umbra podsadzona jest też kulami bukszpanowymi
stychaz 06:56, 18 kwi 2013

wersja III

tutaj od lewej cis, potem przerwa, potem L z cisów, przed donicą grabowa kostka, lewy górny róg kule bukszpanowe pod umbrą, prawy górny róg kule bukszpanowe pod umbrą i zywopłot grabowy. Na jego końcu kostka z cisa. Tutaj postawiłam na 3 umbry
Madzenka 07:22, 18 kwi 2013

Ja nie wiem ktory wybrać .... Wszystkie piękne!!!
Fajny pomysł z połączenia cisa z grabem!!! Ja bym szła w wariant mieszany, świetnie to bedzie wyglądało i nie będzie monotonnie. Czyli L z cisa

Justynka jak mogłam przegapić taki piękny żagwin z tulipkami???? Cudo!!!

I doradź mi plizzzz czy u mnie w podjeździe równy szpaler z graba z dodatkiem bukszpana czy bukszpan z dodatkiem graba...
Mam prostokąty 2x1 m w ilości 3 szt , potem L- kę z dwóch takich prostokątów i myślę czy wsadzić w każdym m2 po jednym grabie czy 1 grab na dwa metry kwadratowe?
Cyba jednak wicej grabów aby podjazd nabral proporcji bo jest dłuuuuuugi i szeroki i jest po wykopaniu npbambusów masakra...
magnolia 09:20, 18 kwi 2013

Justyno świetne są te plany. Wg mnie najlepszy pierwszy rysunek. Donice, a między nimikostki bukszpana- trzymają kształt donic, ale struktura juz zupełnie inna- świetne. Do tego układ kostek burzy symetrie ogrodu - dla mnie to cenne
Wszystko spójne. Żywopłot grabowy w takim układzie bardzo mi się podoba- ta inna ściana spowoduje że unikniemy takiej 'ramki' wokół brzegów
W trzeciej wersji grab jako kostka- to jest drzewo, system korzeniowy ma drzewa- konkurencja z sąsiedztwem bardzo mocna, lepiej postaw na bukszpan.
Z drugiej wersji za to podoba mi się ten kwadrat przy schodach- jeśli nie musisz mieć trawnika dużo, to byłoby fajne.
Nie jestem tylko pewna czy tych Umbrac nie za dużo- tych bliżej domu- one zwężą troszke ogródek bo są na tej samej wysokości
Zmykam- dziś mnie nie ma.
magnolia 09:23, 18 kwi 2013

Żywopłot grabowy najchętniej bym posadziła rzadko, w 1 rzędzie i prowadziła 'na płasko'- żeby był pień i takie pędy na bok od niego odchodzące. Mam chyba gdzieś rysunek tego ( albo Malkul ma)- poszukam, ale pewnie nie dziś, bo mnie już goni czas.
Loosiuu 17:45, 18 kwi 2013

Jestem za 1 wersją !!!!