Cześć dziewczyny.
Zamarzyło mi sie miec topiara na rabaci
, nie byle jakiego bo dużego. Skladajacego sie z kulek wiekszej, mniejszych i najmniejszeych. Dobrze by bylo gdyby byl zimozielony, bo wiadomo przy takich strzyzonych formach trzeba sie napracowac, wiec efekt moglby byc caloroczny. Problem polega na tym, że nie chce czekac na efekt cale życie a zakup kul duzych rozmiarow za setki PLNów nie wchodzi w gre. Myślałam o ligustrze podobno całkiem szybko przyrasta, jesli padloby na ligustr to jak sie do tego zabrac. Chce by byl duzy, ta najwieksza kula moglaby miec nawet 1m x1m lub więcej. Jak w takim razie posadzic taki ligustr jeden na jedna kulke? Czy np po kilka szt blisko siebie i potem ciachac? Czy ktos wie ile taki ligustr przyrasta?
Przepraszam jesli w zlym dziale zadalam pytanie, starlam sie przesZukać forum, czytalam tez artykul Danusi na taki temat ale jakos dalej nie wiem czy zaczynac od pojedynczej rosliny, czy aby osiągnąć większe rozmiary, po prostu posadzic ich wiecej dla danej figury. Moze ktos ma doświadczenie w tym temacie i doradzi. Moze wybrac jakis inny gatunek? Myslalam tez o thuji ( nie wiem jakiej) zalezy mi zeby to urosło w miare szybko, tym bardziej ze ogrod dopiero raczkuje i chce mi sie juz cos w nim miec. Dziękuję i licze na Wasz pomoc
Ps. Na rysunku efekt jaki chcialabym uzyskac