Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:05, 09 kwi 2013

Do góry
Chodzi o ten projekt

Zdecydowałam się ze wywalam stąd marikeny... wydaje mi się że nie będa tu wyglądać fajnie, nie pasują mi do roslin które tu planuję...

Zostaje - stipa, lawenda, trawa ozdobna (carex Ice Dance, carex Silver Sceptre), żurawki jak się zmieszczą

i do tego dodać chce werbenę i uwaga - rozchodnik okazały... - Magnolia proponowała mi go już 2 razy (2 inne rabaty) - w niedziele znalazłam na necie zdjęcie rozchodnika ze stipą... - śliczne !

Ogród zmyślony 09:28, 09 kwi 2013

Do góry
wiosnę juz czuję, bardzo. I wreszcie.
Moje dzieci sie cieszą, że wreszcie przestanę gadać do sadzonek na parapecie. Tylko z ogrodu nie będę się mnie mogły dowołać.
Ogród zmyślony 09:26, 09 kwi 2013

Do góry
myszorek napisał(a)

Magnolio, jak fajnie, że wpadłaś do mnie
Wiem o konstrukcjach, ale jakoś do mnie nie przemawiają. Nie chcę sobie szukać dodatkowej roboty na jesien w ogrodzie. Może efekt nie będzie taki przyjemny jak teraz, ale wolę chyba tak pokombinować żeby było dobrze i bez większego zachodu.

Śnieg topnieje, czy wy to widzicie? Czujecie wiosnę?

Już zdecydowałam jaką chcę pergolę, trala lala.

Zdecydowanie rozumiem. Jednak myślę, że może takie konstrukcje można zrobić stałe, tylko je przestawiać- na zimę nad trzmieliny, wiosną do warzywnika jako stelaż pod groszek cukrowy, czy na rabatę pod powojnik botaniczny.
Taki stelaż warto zrobić raz, ale ładny- ja czekam na taki stalowy, tylko mój M. jakoś nie zdążył takiego zespawać jeszcze.
Ogród zmyślony 18:04, 08 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
myszorku mozna jeszcze na zimę stawiać takie stożki z listewek nad trzmielinami w momentach śnieżnych- wtedy śnieg rozbija się na takim stożku

Magnolio, jak fajnie, że wpadłaś do mnie
Wiem o konstrukcjach, ale jakoś do mnie nie przemawiają. Nie chcę sobie szukać dodatkowej roboty na jesien w ogrodzie. Może efekt nie będzie taki przyjemny jak teraz, ale wolę chyba tak pokombinować żeby było dobrze i bez większego zachodu.

Śnieg topnieje, czy wy to widzicie? Czujecie wiosnę?

Już zdecydowałam jaką chcę pergolę, trala lala.
A miało być tak pięknie.... 11:49, 08 kwi 2013

Do góry
ok, już łapię. A żurawki które tam są, dają radę- bo w słońcu cały dzień są, prawda?
Ogródkowe perypetie:) 11:27, 08 kwi 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Abiko, dzieki za zdjęcie - strasznie mi sie te Sashay spodobały - tylko ja je planowałam na słońce....
Ciekawe, czy wytrzymałyby...?

Motylku, nie wiem jak ze słońcem ale spróbować możesz. Są naprawdę ładne polecam tak jak mi poleciła Magnolia
Ogród zmyślony 10:09, 08 kwi 2013

Do góry
myszorku mozna jeszcze na zimę stawiać takie stożki z listewek nad trzmielinami w momentach śnieżnych- wtedy śnieg rozbija się na takim stożku
A miało być tak pięknie.... 09:55, 08 kwi 2013

Do góry
Witaj Renatko
Tak sobie myślałam że Adagio do Kratera za niskie sa też.
Rotsilber fajny.
Na zdjeciach ciekawie wygląda też Dronning Ingrid, ale to nówka, nie znam jej.
http://trawki.pl/?315,miscanthus-sinensis-dronning-ingrid&PHPSESSID=bbbaa738a4619e6f13c2f0b077bcbc6c
i Nippon tez ciekawy- wcześnie zakwita
Te odmiany są troszkę drobniejsze niż Rotsilber, ja chyba wolę takie (węższe liście), ale wszystkie pasują.

Pokażesz mi w którym miejscu ta rabatka- mi sporo wątków ogrodowych w necie i w realu się miesza, za każdym razem muszę 'odkopać' w głowie co było, co planujemy.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:57, 06 kwi 2013

Do góry
E tam Karola 8 arów w tym z jednej strony taras 20 metrów z 2 strony 15 metrów planowany drewniany ,drewutnia spora ,garaż blaszak na pierdoły typu rowery,sanki itp z tym ,że u mnie to 2 sezon więc i pracy sporo.Jeszcze trawę chcemy doprowadzić do porządku ,wertykulator zakupiony czeka.

Tak ta magnolia ,ma ją dalszy sąsiad i ślinię się na nią.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:39, 06 kwi 2013

Do góry
Ewo - no to porządne zakupy!! Ja sobie może jakiś fajniejszy wypatrzę w Londynie, wybieram się na pewno do Kew Gardens. I w bagażu chyba przewiozę? A te tanie, ale dość solidnie wyglądają, na jakiś czas będą
Ha, więc już cięłaś! I jak pięknie puszczają! Trzymam kciuki! Mam 3 maleńkie Grandiflory, ukorzeniły mi się patyczki złamane przez lód z dachu, jakby co!

Renatko - no to sporo roboty przed Wami!! Będzie dobrze! Dużą działkę macie, to i pracy sporo żeby wszystko dobrze wyglądało... Magnolia gwiaździsta (stellata, o tą ci chodzi?) jest cudna, też mi się marzy
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:30, 06 kwi 2013

Do góry
Ja też muszę się pohamować ,bo mam dużo do zrobienia np.przesadzenie 40 thuj ,posadziliśmy takie małe 20-25 cm w ustronnym miejscu teraz będziemy przesadzać w docelowe ,będziemy układać placyk z płyt chodnikowych przy drewutni ,muszę skończyć z przodu, dokupić różę pnącą bo jedna nie wypuściła ,kupić 2 trzmieliny na pniu na jesieni nie zdążyłam ,bo panowie od tynku mieli obsuwę a on mają być blisko domu .No i ogrodzenie część słupków obsadzona ,jak tylko ładnie się zrobi po deseczki ,malowanie i montaż ,marzy mi się magnolia stella tylko jeszcze miejsca na nią brak .
Ogród Dominiki 15:29, 06 kwi 2013

Do góry
Domi dzisiaj przeglądałam magazyn Magnolia z listopada 2012 i wypatrzyłam zdjęcia z Twojego ogrodu śliczne. Grratulacje!
A miało być tak pięknie.... 20:51, 05 kwi 2013

Do góry
a jak nie horti, to może szałwię omszoną- najlepiej jej zwarta odmianę.- poszukam nazwy. Albo jeszcze coś innego
Zmykam, lecę kłaść dzieci. Jak dam radę, wpadnę jeszcze, jak nie to jutro lub w poniedziałek
A miało być tak pięknie.... 20:44, 05 kwi 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Ta trawa to krater, nie jest trochę za niska ?
Ja oczywiście najpierw kupiłam,a później szukałam co to za trawa

Za to śliczny
Możesz dokupić np Gracialiimus i posadzić bardziej z tyłu. Chyba że to zdjęcie przekłamuje i nie ma tam dużo miejsca.
A miało być tak pięknie.... 20:42, 05 kwi 2013

Do góry
Albo zamiast bukszpanów posadzić kilka niskich hortensji- Dart's Little Dot, lub Bombshel.
A miało być tak pięknie.... 20:39, 05 kwi 2013

Do góry
Chyba jednak te miskanty byłoby lepiej dokupić lub podzielić na trzy- dać po jednym jak są i po dwa bardziej z tyłu- wypełnią tak szybko przestrzeń. To jakaś drobnolistna odmiana- nie widać dobrze jaka. Jak dokupić to można nawet inną odmianę, troszkę wyższą, ale też nie jakiś gigant
A miało być tak pięknie.... 20:36, 05 kwi 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Nie ma co darmo siedzieć przy kompie,tylko trzeba brać się za następną poprawkę
W koncu wiosna idzie....

Tego niby-trawnika nie ma już.
Chyba wywalę bukszpany i bliżej podsadzę żurawki.

Serby strzyż- pędy boczne żeby zrobiły się gęste, ładne.
Ja bym wiosną łapatą podzieliła miskanty i posadziła ich więcej ( pewnie 2 razy więcej) jako wypełniacz między serbami
Aureę można posadzić np po prawej stronie jako trojaczki, a bukszpany w 1 linii jako bliźniaki.
Między Aureę i bukszpany coś ok 30- 40 cm, z przodu żurawki- każda podzielona na więcej, jeśli się da.
Spróbuj, jak nie zwyczajnie podzielić, to chociaż piętki uszczknąć i do wilgotnej ziemi.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:48, 05 kwi 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Dyptam mam, ładnie kwitnie, ale trochę krótko. I go złapał od razu mączniak, więc jeśli ma rosnąć w cieniu jabłonki to nie wiem czy to dobry pomysł - nie obeschnie po deszczu od razu i mączniak, brr...

ale założenie ciekawe

pozdrawiam!

jak jest większy to dłużej kwitnie, bo ma dużo kwiatostanów.
A i po kwitnieniu jest ciekawy z nasionami
Do cienia się nie nadaje, tylko do słońca i w niezbyt wilgotne miejsce, dlatego trzeba dostosować pomysły do miejsca.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 14:58, 05 kwi 2013

Do góry
jak fajnie że lubisz seslerię h.- jakoś nie jest popularna
Ja tez ja lubię- daje rade w trudnych warunkach
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:16, 05 kwi 2013

Do góry
wzejdzie napewno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies