Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 18:48, 08 mar 2020

Do góry
Dziś był bardzo udany dzień. Świeciło słońce, wiatr umiarkowany. można było fajnie popracować w ogrodzie.

Ja przede wszystkim nawoziłam. Podsypałam owczego obornika różom i jeżówkom. Cebulowe zasiliłam specjalnym nawozem do cebulowych. Podlałam nawożone roślinki. Posadziłam kilka kolejnych zdobyczy do donic, żeby już sobie rosły.
Przycięłam ziołownik - pod sekator poszły mięty, melisa, hyzop, tymianek, oregano, szałwia. Matko, ale zapach się niósł po ogrodzie...!
Następnie prace porządkowe, których nie lubi nikt, ale zrobić trzeba

I już trzeba było się zbierać. Przyszły chmury, zaczął wiać wiatr... przestało być miło... O takim drobiazgu jak ból pleców w miejscu stłuczenia nie wspomnę...

Kwiaty we włosach 18:48, 08 mar 2020

Do góry
Grzesiu ma 2 sztuki (tylko) jest świetna.
Mam każdą osobno w innych miejscach, rosną na rabacie z innymi roślinami w kamykach.
Poszukam fotki aby było lepiej widać.

Ochotnik do pracy

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 18:41, 08 mar 2020

Do góry

Kwiaty we włosach 18:40, 08 mar 2020

Do góry
Niedługo będą obcięte

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:38, 08 mar 2020

Do góry
Niebo miało dzisiaj iście hiszpański kolor. Rano nie dane mi było uczestniczenie w ogrodowym spektaklu. Ogród Miry będę mogła obejrzeć dopiero w internecie.

Słoneczko świeciło. Trzeba było jakoś wykorzystać cudowne okoliczności przyrody.
Prognozy są obiecujące, więc wybrałam się do warzywnika.

Po raz pierwszy nie przekopywałam gleby. Głównym powodem była chęć zatrzymania wilgoci. Drugim- informacje podawane w prasie ogrodniczej. Odwracanie gleby utrudnia życie pożytecznym organizmom.
Zrobiłam kanciki, wzruszyłam pazurkami wierzchnią warstwę, wyrównałam i siałam.
W oczach miałam pełnię szczęścia. Gleba była cudownie pulchna, lekka. Niczym nie przypominała ciężkiej gliny sprzed paru lat. Opłacało się ściółkować skoszona trawą, wysypywać popiół i wysiewać zielony nawóz.

Było tak cieplutko, że czapka była niepotrzebna. Na grządkach wysiałam bób, groszek cukrowy, pietruszkę korzeniową i naciową, koperek. Wymieszałam też nasiona rzodkiewki oraz marchewki wczesnej i wysiałam dwa rządki. Zanim marchew wzejdzie, to rzodkiewka będzie do schrupania.

Następna w kolejności była rabata z ziołami. Przycięłam tymianek, oczyściłam z suchelców szczypiorek i natkę, zrobiłam kanciki. Na tej rabacie mam jeszcze lubczyk, mietę posadzona w zadołowanych doniczkach oraz melisę. W maju dosadzam bazylię z kupionych sadzonek.

Tydzień temu pisałam o wykorzystaniu poszatkowanych miskantów do ściółkowania truskawek. Wczesną wiosną wygląda to niezbyt okazale, ale kiedy krzaczki się rozwiną ta słoma nie będzie się tak rzucała w oczy. Owoce będą czyste i mniej będzie chwastów.

Dzień jest już wyraźnie dłuższy i czasu starczyło też na spulchnienie ziemi wokół czosnków i rabarbaru. Ten drugi wyłazi już z ziemi.
To był dobry dzień.

Następne wysiewy będą pod koniec miesiąca. Jeśli będzie ciepło to wysieję buraki ćwikłowe i następny rzut marchewki.

Dobrego tygodnia!Temperatury mają być takie, że będzie można rozpocząć picie kawki na tarasie.

Kwiaty we włosach 18:34, 08 mar 2020

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 18:33, 08 mar 2020

Do góry
Panowie Zdrowie Pań

Za zdrowie pan, za zdrowie,
szampana pijmy az do dna, panowie!
jedyny toast, ktory niechaj wiecznie trwa.

Dziewczyny trescia sa naszych snow,
dziewczyny dobre, dziewczyny zle.
Chociaz dziewczyna, marny to puch,
bez dziewczyn nie ma zycia, zycia nie ma, nie!

spelnijmy toast jeszcze raz, panowie!
Niech wiedza, ze bez nich kazda chwila,
to utracony juz na wieki wiekow czas.
szampana pijmy az do dna, panowie!
dla dziewczyn niech w szampanie
dzis utonie swiat!

Andrzej Kudelski
https://www.youtube.com/watch?v=-nwrFSngsE4

Kwiaty we włosach 18:31, 08 mar 2020

Do góry
resztki jesieni

i dalej wiosennie

Ogród z wilkiem zamkn. 18:29, 08 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Ja własnie całe lata zamieszczałam fotki robocze, fantastycznie sie porównuje przed i po ale przede wszystkim fajnie sie duma co i jak zmienić. Zwłaszcza na zimowe wieczory to było fajne zajacie - w ogrodzie nie było co robic to sie planowało

Kasia mi jakoś ta zima zleciała nieogrodowo totalnie -trochę wyjazdów ,książki ,zaległe seriale ,dom ,praca ….
a teraz wracam z nowymi siłami i nowymi nie zawsze dobrymi pomysłami

fotki robocze muszą być
skalniak w sezonie od maja jest buszem muszę poprawić tylko fragmenty ,które mnie drażnią

na przykład zejście ….co prawda na fotce tej nie wygląda jakoś zle latem….ale …..

teraz jest słabo
Mój ogrodowy pamiętnik 18:28, 08 mar 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

[img size=640x360
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/199/1990352/original.jpg[/img]

No właśnie ja jak wczoraj robiłem kanciki to tez pare tych pierunów złapałem. Co to jest?
Kwiaty we włosach 18:28, 08 mar 2020

Do góry

Kwiaty we włosach 18:25, 08 mar 2020

Do góry
krokusy wszędzie

Kwiaty we włosach 18:23, 08 mar 2020

Do góry
Siostra ociągasz się wiosna ub.r.?
Magda, Agata dziś typowo wiosennie u nas, zrobiłam inspekcję, jeszcze nie sprzątam.Wiosna pcha się z każdej strony.

Mój ogrodowy pamiętnik 18:22, 08 mar 2020

Do góry
Weekend powoli dobiega końca. Nie był proogrodowy . W sobotę padało i generalnie zimno. Niedziela ciut ładniejsza. Pocięłam róże, lawendy i wrzosy. Przesadziłam 4 szałwie.
I ciąg dalszy porządkowania nowej rabaty i kolejne znaleziska niestety .
Trawnika to ładnego nigdy nie będziemy mieć przy takich żarłokach.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:11, 08 mar 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Jak się wprowadzałam, to nie miałam pieniędzy na zrobienie wszystkiego tak jakbym chciała, może i dobrze, bo mała istota, która się pojawiła w tym domu, nasz Jasio dokonał ogromnych zniszczeń Teraz salon już prawie wygląda tak jakbym chciała
Oby ten tydzień był bardzo dobry, tak jak ta sobota

Pamiętam dobrze ten etap życia pacholąt, kiedy zainteresowało ich malowanie kredkami po ścianach. Abu uniknąć zniszczenia wszystkich ścian, na jednej wyznaczyliśmy sporą ramkę i poprosiliśmy, aby następne rysunki mieściły się w niej. O dziwo, spełniły naszą prośbę.

Niedziela też była udana.

Te muszę przesadzić w bardziej przyjazne miejsce.

Przy tych uwijały się pszczółki.

Ogródkowe perypetie:) 17:55, 08 mar 2020

Do góry
Chryzantema przeżyła zimę.. co to za zima..
Zobaczymy, ale już takie mam
Ogródkowe perypetie:) 17:54, 08 mar 2020

Do góry

i bez gigant.. do cięcia po kwitnieniu
Ogródkowe perypetie:) 17:50, 08 mar 2020

Do góry
Ogródkowe perypetie:) 17:48, 08 mar 2020

Do góry
Niektóre róże mają już piękne liście. Na rabatach widać wschodzące tulipany żonkile. Wśród nich buszujące kociaki, łamiące delikatne krokusy
Ogród wśród pól i wiatrów 17:45, 08 mar 2020

Do góry
MalGosia napisał(a)
Jolu są ciemierniki pełne, ale dość drogie w O. i w LM (tu z polskiej firmy Z.) Bardzo ciekawie uchwyciłaś poranny szron, ja szybciutko wracałam po czapkę, gdy wyszłam z domku No i znów się spóźniłam do Ciebie na patyczki horti.. ach gapa ja Robi się coraz wiosenniej, ptaszki śpiewają, aż chce się pracować w ogrodzie!

Z ciemiernikami taka sytuacja: pojechałam do Obi, z myślą że sobie kupię jakieś nowe okazy.
Jak zobaczyłam cenę, to pomyślałam,że im się kompletnie w głowach poprzewracało i wyszłam.

Dopiero w domu zauważyłam, że pomylili etykiety z cenami. Ech..
Tak więc ostatecznie nie wiem jaka cena

I powiedz mi proszę o co chodzi z patyczkami horti? Chcesz?? Bo jakoś nie mogę sobie przypomnieć.. Jakby coś to anabell cięłam wczoraj a limki dopiero pójdą pod nóż. Więc sprawa otwarta...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies