Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 20:03, 03 maj 2020

Całe zapączkowane są ale chyba zmrożone, długo miały pełno kuleczek... i tak jest do dzisiaj
Gruszka_na_w... 20:03, 03 maj 2020

antracyt napisał(a)
Moje piwonie dopiero z ziemi się wychyliły Mocno zaawansowana ta Twoja wiosna

Mam kilka piwonii. Ta chyba jest majowa. Najpóźniej kwitną te "rasowe"- dopiero w czerwcu są na nich kwiaty.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:06, 03 maj 2020

Gosiek33 napisał(a)
Całe zapączkowane są ale chyba zmrożone, długo miały pełno kuleczek... i tak jest do dzisiaj

U mnie ruszył tylko "wiejski" lilak. Węgierski i Palibin jeszcze nie. Pączki są, ale o ich napęcznieniu trudno mówic.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:17, 03 maj 2020

W ubiegłym roku pozbyłam sie ognika. Utrudniał zrywanie malin i miał dokuczliwe kolce.
W miejsce po nim wsadziłam rośliny cieniolubne. Większość z nich zanika na zimę. Wciąż jakoś mnie to miejsce drażni. Nie potrafię zaakceptować zbyt długiego oczekiwania na wypełnienie rabat.
Zdaje się, że bergeniom z moim ogrodem nie po drodze.

Naparstnice natomiast rosną jak szalone.

W miarę szybko wylazły z ziemi tawułki.

Wciąż spoglądam z nadzieją na hakonki. Jest lepiej niż było (mocno rozluźniłam im glebę drobną korą, dałam obornik), ale do ideału im daleko. Zdaje się, że kluczową kwestią jest zapewnienie im sporych dawek wilgoci i azotu. Z tym pierwszym bywa krucho.

galgAsia 20:22, 03 maj 2020

U mnie dziś też barowo, ale bez deszczu, niestety...

Mam takie same odczucia dot. przerwy w kwitnieniu Teraz robi się zielono, kolory wybuchną za chwilę
Bliźniak uroczy, a rzodkiewek nie mogę się doczekać Jeszcze chwilka...
kasia1 20:49, 06 maj 2020

Haniu, bardzo dziękuję za rady i zdjęcia odnośnie Oli. W końcu się zdecydowałam i kupiłam dwie
Gruszka_na_w... 22:54, 06 maj 2020

Przytłoczyły mnie trochę papierkowe i zdalne prace. Na ogród udaje się wyskrobać kilkanaście minut. Z doskoku plewię kolejne skraweczki.
Wysiewy i nasadzenia w warzywniku odłożyłam, bo nie ma sensu narażać ciepłolubnych roślin na stres związany ze spadkiem temperatury. Ostatnie opady polepszyły kondycję roślin, ale tempo wzrostu spowolniło. W zeszłym sezonie wiosenne byliny kwitły szybciej.
Na froncie szyku zadają rodki. Środkowy zakwitnie później.

Orliki już tuż, tuż.

Stipa przy tarasie osiągnęła już ładny rozmiar. Byliny jeszcze śpią, a ona już ładnie zdobi.

Oczyściłam cypelek, część tulipanów wycięłam. Za główną atrakcję robią tam teraz brunnery.

Gruszka_na_w... 22:55, 06 maj 2020

kasia1 napisał(a)
Haniu, bardzo dziękuję za rady i zdjęcia odnośnie Oli. W końcu się zdecydowałam i kupiłam dwie

Będą gwiazdorzyć. Niech rosną zdrowo!
galgAsia 23:03, 06 maj 2020

Jesteś Już myślałam, że masz odwyk
Ja miałam dziś koszmarny dzień, cieszę się, że już się kończy...
Gruszka_na_w... 23:04, 06 maj 2020

Kwitną begonie. Po opadach rosną zdecydowanie lepiej. Bardzo lubię ich połączenie z młodym trzcinnikiem.

W centrum ogrodu wdzięczy się kalina angielska. Dobrze ją widać przez okno.

Różowieje tamaryszek. Już niedługo pojawia się wewnętrzne przesłony w ogrodzie.

Nieformowany żywopłot wchodzi w fazę ozdobności z kwiecia.

Będą gruszki na gruszy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies