Tylko ta pogoda w kratkę nie cieszy.
Ale i tak fajnie, że udało mi się, nam z mężem coś już ogarnąć z większych prac ogrodowych
Śliczne te krokusikowe słoneczka
Witam, proszę o pomoc w rozpoznaniu odmiany Żywotnika z załączonego zdjęcia. Jak widać na zdjęciu cześć roślin obumarła i chce posadzic nowe sztuki ale niestety mam problem z rozpoznaniem dokładnym odmiany tego Żywotnika. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże mi w precyzyjnym rozpoznaniu.
Madziu, a chcesz te róże tylko u góry skarpy, czy po całości przy schodach od góry do dołu?
Ogólnie to na skarpie posadziłabym raczej rośliny w typie preriowych, dobrze znoszące suszę, np. Salvia w różnych odmianach, Artemisia, Agastache, Gaura, Coreopsis, Rudbeckia, Centranthus, Knautia, Lychnis, Perovskia i dużo traw. Dosadziłabym ewentualnie fajne drzewo imitujące drzewka oliwne we Włoszech - Pyrus salicifolia.
Róże dobrze znoszą suszę, jak się już dobrze ukorzenią. Przez pierwsze lata musiałabyś je dobrze podlewać i troszkę wypoziomować, zrobić taką jakby półkę w miejscu sadzenia. Masz tą skarpę chyba dość stromą i cała woda spływa, dlatego taka półka jakby. U góry mogłabyś posadzić jakieś pachnące parkowe, a przy schodach, w tych trudniejszych miejscach, jakieś rabatowe typu The Fairy, Garden of Roses, Hansestadt Rostock.
Kasiu witam cię.
Szkoda, że nie było ciebie z nami na spotkanie.
Ale sezon przed nami i miejmy nadzieję ,że się zobaczymy.
W planach nam i ja zrobić latem spotkanie u mnie.
Ta trzmielinka co roku na zimę gubiła liście. A wczesną wiosna już wypuszczała.
W tym roku jest cały czas z listkami
Hiacynty
Ciemiernik przekwita i różowieje
Dzisiaj rano zauważyłam wychodzące krokusy na kuchennej rabacie. Przypomniałam sobie że w zeszłym roku ratowałam resztki z 300 posadzonych kilka lat temu.
Mini tawułki już pokazują listeczki, cieszę się że je tutaj posadziłam
Cd to miodunka, która mnie zaskczyła dziś pąkami kwiatowymi
I grujecznik a za nim rosną hosty i tawułki, więc ta część rabaty jest jeszcze uśpiona.