O, witaj, Ozz
Te inspiracje powyżej to raczej nie do tej części ogrodu. Myślę o nasadzeniach na tej długiej rabacie wzdłuż domu (trzeba obok niej przejść, żeby wejść do domu, bo wejście mamy obecnie od strony ogrodu, a nie od ulicy). I te limki byłyby ewentualnie tam.
Rabata ma 8,5 na 1,5.
Na rady co do cięcia drzew już trochę za późno Już zrobione.
No, czy robię pogrom? Zależy, jak na to patrzeć.
Nie wycięłam nic (nawet tej przeznaczonej do wycięcia magnolii, bo piłę elekryczną potrzebuję).
Ale te iglaki rosnące "na kupie" były jednak podeschnięte - musiałam podkrzesać.
Nie wiem, co inni na to, ale ja jestem z efektu zadowolona.
A dlaczego - pokażę, jak zrobię fotki. Dziś mnie deszcz pogonił, nie zdążyłam.
Mrówki /korniki/grzyb mówisz? Nie da rady, drewno zdrowiuteńkie w tych rolborderach.
A bajka o gąsiennicach i zdjęcia gąsiennic - powalają Nie myślałaś, Bożenko, żeby zebrać te bajeczki dla dzieci i wydać? Jestem przekonana, że wielu rodziców kupiłoby takie bajeczki dla dzieci.
Ja bym podlała Preucurem już teraz, jak tylko przestanie padać (tzn. nie dziś, tylko jak się pogoda ustabilizuje). Po niedzieli ma być już kilka dni bez opadów. Upss, tzn. nie wiem, co będzie u ciebie, sprawdzałam u siebie. A jesienią można przesadzić, choć nie wiem, czy jest potrzeba. Czytałam u którejś z dziewczyn, że powojniki nie padają na uwiąd (tzn. tak kaput, bez szans, że nie odbiją).
O właśnie, Bociek! Może tego powojnika nie wyrzucaj, tylko wytnij to uschnięte, podlej Previcurem. I poczekaj, może odbije. Nic nie ryzykujesz, jeśli padł, to trudno. Ale moze odbije
A to, co ci wyrasta w miejcu juki, to małe juki Od korzenia odbijają.
Nie wiem, co doradzała Finka, ale ja podlewam powojniki Previcurem. Na więdniecie pędów. Także zapobiegawczo. Żyją i dobrze sie mają, nawet ten, co więdnięcie mu się zaczynało.
No i bardzo dobrze, ja też zaczęłam go stosować, ale teraz ciągle leje, więc czekam, aż pogoda będzie stała... Właśnie padł mi powojnik Inspiration, już w tamtym roku chorował, ale nie znałam Previcuru... Obcięłam do ziemi - nie wiem, czy przesadzenie go jesienią i podlanie Previcurem coś pomoże?
Bożenko, ja wymiękam
Masz piękne rododendrony, kfiatki inne piękne (kiedyś myślałam, że masz tylko rododendrony, ), , piękne ptaszki, piękne motyle i jeszcze grzyby takie piękne już masz?
Miłego dnia
Próbuję dążyc do ideału ale jeszcze mam daleko ale sie staram i na razie mam wszystko co wymieniłaś a dzis w swoim ogrodzie znalazłam takiego malucha , zdrowiutkiego.
Dziewczyny i Dziewczęta Szanowne KZ 20tki
Strasznie się cieszę, że tak wam się ciurkadełko podoba, bo bałam się nieco, że tandetą trąci... (czy wy aby nie po zażyciu kocimiętki te pochwały pisałyście? - jakkolwiek by nie było pochwała to pochwała -moja Ci ona i nie oddam!
Anulkaprzekażę brava Limci - będę dzisiaj klaskać i kwiczeć! Oby mnie nie zignorowała.... Monitkono to wpadłaś między KZ 20tki.. musisz zasiać kocimiętkę!... Tess piszę Ci priv Madżenko ciurkać musi pod płotem! A zaraz zapytasz dlaczego musi?...
Bo po pierwsze primo sąsiadce mojej przeuroczej będzie przyjemniej jak i jej pociurka
A po drugie primo to jest bardzo dobra odległość od mojego ucha i od tarasu - ciurkanie nie należy do najbardziej subtelnych.. widziałaś tą niagarę?????... to miał być delikatny szum wody a jest jak chlupotanie wody z wiadra Musiałabyś słyszeć nasze śmiechy po generalnej próbie!..
Nie wiem, co ewentualnie masz "na zbyciu"
A na poważnie - darmo oddam
Może kiedyś w przyszłości się ewentualnie zrewanżujesz
I tak muszę ją stąd zabrać, bo tylko ona na tej rabacie została, po tym, jak mi w tę zimę dywan
z hedera helix wymarzł i zamierzam tam zrobić nowe nasadzenia. Zielona hosta nie będzie do nich pasować, a nie mam jej gdzie przesadzić. A nawet gdyby pasowała, to takich kęp mam jeszcze chyba cztery
Ile tego chcesz?
Bociek, tak cudna ta rabata, że pozwoliłam sobie jej zdjecie w moim wątku zamieścić - jako inspirację
Mogłam, prawda? Jak nie, to usunę, aczkolwiek z niechęcią wielką
Powiedz, proszę, ile ona, ta rabata ma szerokości?
Bożenko, ja wymiękam
Masz piękne rododendrony, kfiatki inne piękne (kiedyś myślałam, że masz tylko rododendrony, ), , piękne ptaszki, piękne motyle i jeszcze grzyby takie piękne już masz?
A czy mogłabyś mi przybliżyć pierwsze objawy zasolenia? Na liściach azalii zrobiły mi się takie rdzawe plamy (dość duże), choć nie na wszystkich (liściach).
To ta azalia, która nie zakwitła wtym roku, choć w zeszłym ładnie kwitła.