Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Malutki pod lasem 20:29, 04 mar 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Kiedy można będzie wykopać i dzielić ID?

Teraz właśnie.
Przycinanie - cięcie tui 20:17, 04 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeśli to Brabant to żadna kreska nie jest właściwa. Nożyce szpalerowe, sznurek i cięcie po linii w pionie i w poziomie. Żywopłot iglasty formowany.

Ma być żywopłot, sadzone co około 60cm - wygląda to tak:

Ciąć czy nie ciąć?
Jeśli ciąć to na równo góra i boki z każdej storny?
Malutki pod lasem 20:16, 04 mar 2020

Do góry
A teraz jeszcze coś. Pamiętacie jesienną rabatę z hortkami i ŚŚ Robin Hill?
Chciałabym łukiem adekwatnym do ułożenia kostki jakoś podzielić ja na dwie kwatery, na jednej (na zdjęciu po lewej) posadzić Carexy Ice Dance, a w drugiej runiankę. Chodzi mi o zrobienie takiego dywanu w to jesienią powtykałabym cebulek
Kiedy można będzie wykopać i dzielić ID?
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 20:10, 04 mar 2020

Do góry
Hurra udało się
cd. fotek

Przepraszam, że tak dużo fotek.

A w ogóle, to czy prowadzenie korony od wysokości 170 cm, tam gdzie zaznaczyłam to będzie dobrze wyglądać, czy mam zostawić niżej jakieś gałęzie, albo wyżej robić koronę?
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:04, 04 mar 2020

Do góry
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 20:03, 04 mar 2020

Do góry
Anbu przepiękne te Twoje ambrowce. Gdzie Ci się udało takie kupić? Też jestem z Górnego Śląska, ale nigdzie takich nie widziałam.
Basiu Twój też ślicznie się wybarwił.

Moje marzenie o ambrowcu też się spełniło i przyjechał do mnie aż z Ustronia w listopadzie zeszłego roku. Oby mu się spodobało u mnie i rósł, jak te wasze.
Mój ma ok. 4 m wysokości i ma gałązki od samej ziemi, tak jak ten od Basi. Ja chciałabym, żeby on miał pień i koronę. W szkółce powiedzieli mi, że mam na wiosnę wyprowadzić sobie pień obcinając gałęzie zbędne. I tutaj zaczynają się schody, bo nigdy tego nie robiłam i nie wiem czy to już, czy jeszcze czekać aż cieplej się zrobi. Bardzo proszę o wskazówki, bo nie chciałabym mu zaszkodzić, żeby mu się coś stało.
Moje dylematy:
1. Kiedy mam obciąć gałązki.
2. Ile maksymalnie tych gałęzi obciąć, bo jest ich chyba ponad 35 do obcięcia i wydaje mi się, że to za dużo ran byłoby na raz. Może powinnam zacząć od dołu i rozplanować to na 2-3 lata?
3. Czy obcięte miejsca mam smarować maścią? Kupiłam Funaben Plus 03 PA. Różne są szkoły, jedni piszą, że nie smarować to szybciej się goi, inni że smarować i już nie wiem co zrobić.
4. Jak blisko pnia obcinać gałęzie. Za blisko pnia i za daleko, to źle, więc byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi doradził i namalował linie cięć (o ile uda mi się wstawić fotki)
Spróbuję wstawić, ale nie wiem czy mi wyjdzie.

Ja i mój ogródek, a może ogród 20:01, 04 mar 2020

Do góry
Rabata w trakcie pracy

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:52, 04 mar 2020

Do góry
Moi Drodzy,
Doradzcie, jakie drzewa posadzić w tej części ogrodu. Czy brzozy będą pasować? czy wiśnia Nigra (jest w innej części ogrodu)? Ta rabata jest od popołudnia w cieniu. Może do brzoz pasuje azalia?

Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 19:48, 04 mar 2020

Do góry
Kasiu przycięłam to co bardzo z przodu wisiało, reszta zostawiona. Ja na tej pergoli mam dwie montany, rubensa i jedną taka inną odmianę co nazwy nie znam , i jeszcze dwa zupełnie inne clematisy na bokach. Muszę to towarzystwo jakoś w ryzach utrzymać, u mnie większość clematisów sezon odpaliła, boję się, że przymrozki zetną.
tu moje montany przerośnięte, rubens i jakiś bezimienny

od północy wymieszane z takim

wszystkie na jednej pergoli, dzięki temu kwitnie bez przerwy cały maj i czerwiec
a potem w dmuchawcach
Malutki pod lasem 19:41, 04 mar 2020

Do góry
Dziękuję dziewczyny
Szkoda tylko, że to nie obok mnie... Najbardziej pasowałoby gdyby nie było tego klocka obok i mogłabym kupić pustą działkę obok, ale cóż, stało się, już się nie odstanie.
Aniu, nie ma raczej takiej opcji, musiałabym nowy dom budować, chyba nie dam rady A poza tym bardzo lubię to miejsce gdzie mieszkam, kolosa przysłonią drzewa, zaczęli robić coś przy elewacji, chyba będzie obłożone takim brązowym kamieniem-cegłą, dla roślin to będzie ok tło. Teraz strasznie wali po oczach tą bielą

A z frontu robót, trzcinniki, piwonie, floksy, trochę roachodników wycięte
Później poleciałam z hakone, czy to możliwe, że już rusza?

A na koniec na frontowej pochlastałam jeszcze dwa gracki, szok, w środku zielone i tak jak mówi Polinka to z zeszłego roku, bo zielone jest bardzo wysokie. Za rok poproszę M o wycięcie tego piłą spalinową, ktoś tak próbował???
Zdążyłam jeszcze przy świetle latarnii ciachnąć ID. Nie wiem kiedy reszta...
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 19:32, 04 mar 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
To się napracowałaś Ale chyba to nasz największa przyjemność
Halinko czy ja Ci się już chwaliłam, że laurowiśnie od Ciebie pięknie przezimowały
Może zakwitną w tym roku? Jak mogę poznać czy będą kwitnąć?

Laurowiśnie chyba w tym roku wszystkie dobrze zimowały bo zima była łagodna.moje stoją piękne zielone .

Ta z cieńszymi liśćmi Otto Lyken wiem jak kwitnie na biało .żdjęcie niżej

Ta druga Etna u mnie nigdy nie kwitła ale pewnie dlatego,że tnę ją bardzo
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:23, 04 mar 2020

Do góry
A od Emusia na dzień kobiet już dzisiaj
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:16, 04 mar 2020

Do góry
Do LM rzucili ciemierniki, różne, śliczne, nie tanie, ale się skusiłam na jednego pięknego, a czytam, że Aga też się skusiłana stoisku zewnętrznym.

Zdjęcia kwiatu w różnych fazach kwitnienia

I jeszcze takie zakupy do ogrodu, wszak ogród to nie tylko roślinki, ale i sprzęt
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:16, 04 mar 2020

Do góry
Przyszła paczka
Zdążyłam przed nocą i deszczem część posadzić

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:57, 04 mar 2020

Do góry
Mam. Przywiozę jeszcze. Dzięki buziaki!
Młoda pizzę robi
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:50, 04 mar 2020

Do góry
Uwielbiam przyglądać się wzorkom na płatkach przebiśniegów. Zawsze towarzyszy temu zdumienie nad fantazją matki natury.

Nie ogłaszam jeszcze końca kwitnienia krokusów. Spod ziemi wyłaniają się kolejne byty.

Przeglądałam wczoraj ponownie "Rok w ogrodzie". Dan Pearson pisał, że jeśli chcemy, aby cebulki irysów reticulata były długowieczne, to należy je sadzić w dobrze zdrenowanej glebie na głębokość równą długości ołówka. Miał na myśli nowy ołówek. Chyba.
Ogród Karoliny 18:43, 04 mar 2020

Do góry
karo11inka napisał(a)
Wklejam szkic rabaty z wymiarami.Mam zamiar usunąć ten 4-metrowy odcinek krawężnika i złączyć te rabatę w całość. Tylko ile drzew się tam zmieści? 3 Umbry a przy świerku jakieś inne drzewo co myślicie? Chciałabym żeby to była kontynuacja rabat 1 i 2 czyli te tawuły , jeżówki, szałwie, miskanty itp. Co myslicie? Tylko co wtedy z tą długą częścią równoległą do domu, pasuje też żeby była podobna do tej wczesniejszej, co uważacie? Chcę trzymać się jednego stylu, jednych gatunków. Te tawuły strasznie przypadły mi do gustu bo są piękne i niewymagające co najważniejsze W 'ogrodzie Anety' ślicznie wygląda tawuła szara ze śliwą 'Pissardii' a z przodu u niej są chyba jakieś żółte tawułki.
P.S linia tej rabaty do tarasu jest ustawiona równolegle do linii rabaty nr 2 (pisze bo tutaj tego nie widać)

Myślę że warto by było jednak rozrysować te rabaty uwzględniając kształt działki. Przynajmniej moja wyobraźnia się gubi.

Zrób może taki rysunek na którym jest cała działka z naniesionym domem, ścieżkami istniejącymi i rosnącymi już drzewami. Najlepiej na kartce w kratke. Na takiej bazie będzie można pracować dalej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies