Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:51, 03 mar 2020

Do góry
Hortensje przycięłam na 3-4 oczka, dość nisko.

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:50, 03 mar 2020

Do góry
Pogoda nadal paskudna, ale udało mi się skoczyć na godzinę przyciąć hortensje i róże.
Na korzeniu popmonelli znalazłam taką oto narośl, wiecie co to jest?
Oderwalam bez problemu, praktycznie samo się ułamało.

Moja działka 15:29, 03 mar 2020

Do góry
Dzisiejsze zmagania na działce. I co tu posadzić. Może coś doradzicie? Dodam,że na tej rabacie są jeżówki w kolorze różowym, przetaczniki białe , liliowce.
Ogród Karoliny 15:23, 03 mar 2020

Do góry
Witam
Makadamia, naprawdę super są twoje pomysły i odrazu chciałabym zastosować twój układ rabat ale powiem szczerze że trochę przeraził mnie ogrom pracy i pieniędzy który mnie czeka gdy już wyszłam w teren i zobaczyłam to w realu hehe
Pracę będę wykonywać stopniowo , napewno w długim czasie ale wszystkie rabaty zostają oprócz tej wzdłuż scieżki z miejsca na altankę do tarasu (ścieżkę zrobię ale już bez rabaty).
Moje pomysły są takie że narazie obsadzam rabaty 1 i 2 tak jak mi doradziłaś. Dodaję rabatę którą zaznaczyłam białym kolorem (ciągnie się ona jeszcze wzdłuż domu). Chciałabym to złączyć w całość, co myślicie? wzdłuż domu jest 20m długości i jest ona lekko z pochyła. Co byście tam wsadzili? Strona zachodnia, ziemia piaszczysta. Bardzo proszę o rady.Poniżej zdjęcia z wymiarami:

órych
Na ten rok planuje zasadzić te trzy rabaty o których pisałyśmy wcześniej + ta nowa dzisiejsza ze zdjęciami powyżej.
Jeszcze myślę o tych dwóch trójkątach przed domem, że może jeszcze to , okaże się w trakcie. W każdym razie dodaję też zdjęcia trójkątów, może ktoś ma jakieś pomysły?

W przyszłości te schodki rabatowe(zaznaczone białym sprayem), które zrobiłaś myślałam żeby wysypać jakimś szarym/białym kamykiem , powsadzać kulki iglaste i zwiewne trawki np ostnica. Wiem , znowu to samo co w kole, ale podobają mi się takie minimalistyczne nasadzenia(w kole dam inny kamień żeby się odróżniało). No i praktycznie bezobsługowe- na tym mi bardzo zależy. Czy takie wykończenie tej rabaty nie będzie się gryzło z jeżówkami, szałwiami sesleriami i żurawkami którę będą z tyłu? Myślę że nie, jak sądzicie? Z tyłu będzie kora , przed nią kamyczki , to też da kontrast, jak Wam sie wydaje?

Makadamia, mam jeszcze pytania odnośnie rabat 1 i 2 które zaprojektowałaś, czy zamiast perukowca 'Young Lady' mogłaby być tawuła szara 'Grefsheim'? bardzo mi się podoba i jest podobnych wymiarów co perukowiec.
Przed Umbrami dałaś też tawułę, tu chodzi o japońską? masz na myśli jakąś konkretną odmianę?Albo myślałaś też o berberysie ? Tylko jaka odmiana?
Jeszcze opcja zamiast żurawek, coś innego bordowego doradzicie? Może berberys 'Admiration' albo 'Bagatelle', albo co jeszcze?
Jestem początkującym ogrodnikiem , amatorem więc mało wiem, ale chęci mam. Mam nadzieję że uda się coś fajnego zrobić na tym moim wielkim polu

P.S Zapomniałam jeszcze o tej rabacie którą zaznaczyłam białym sprayem. Tam napewno muszę kształty poprawić , żeby wyszły kwadraty. Z nią ruszę pewnie na końcu.

Ogród bez reguł 15:01, 03 mar 2020

Do góry
W moim parku zaczynają kwitnąć jakieś drzewa. Niestety, nie mogę ich zidentyfikować. Fajnie to wygląda, skupisko drzew w takiej różowawej poświacie
Może ktoś ma pomysł...? Potem pewnie rozpoznam po liściach...

Ogródek Ewy 14:46, 03 mar 2020

Do góry
Z cięcia traw nici pada od rana. Powojniki też czekają.
Ogródek Ewy 14:42, 03 mar 2020

Do góry
A to kolejne.
Ogródek Ewy 14:39, 03 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Dziewczyny radzą aby ściąć na wysokość 10 - 15 cm. Wszystkie słabe łodygi wyciąć. Ewa( Anda) radzi aby rozkopcować dopiero w porze kwitnienia forsycji

Wacławie moje krzewy róż kopczyków nie miały. Co będzie z nimi czas pokaże.
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Pomocy.
Jeden porządny pęd na 40 cm. Z niego wyrosły 3 długalaśne do nieba. W którym miejscu chlasnąć?
Ogród do odnowy 14:21, 03 mar 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Dla Kwartecika

wilczomlecz słodki Chameleon latem

CUDO
Nie wiedziałam, że go masz. Tydzień temu przeszukiwałam internet w poszukiwaniu tej odmiany. W mojej ulubionej szkółce niestety nie ma.
Podmiejski ogródek 14:02, 03 mar 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
No przecież znam ten wątek

Do rodków się zniechęciłam po przeczytaniu historii Ewy z jej rabatą ze świerkami.

Chciałam, żeby od strony podjazdu był niski żywopłot z bukszpanu, a za nim wyższe nasadzenia zasłaniające widok. A tu wychodzi na to, że jednego i drugiego nie mogę mieć

Ja bym się jednak zastanowiła, czy te bukszpany nie zamienić na cisy. Pomysł z niskim żywopłotem, a za nim coś wyższego bardzo moim zdaniem tutaj pasuje. A mocno kwaśną masz tutaj ziemię? Zastanawiam się jak bardzo na zakwaszenie wrażliwe są cisy.
Podmiejski ogródek 13:55, 03 mar 2020

Do góry
kwartet napisał(a)
Zasugeruj młodemu kopanie w tym miejscu bunkra.Będzie jak znalazł
Przesyłam rozweselacze

Próbował, ale za bardzo przerośnięte korzeniami i nie dawał rady

Bardzo ładne rozweselacze
Podmiejski ogródek 13:54, 03 mar 2020

Do góry
No przecież znam ten wątek

Do rodków się zniechęciłam po przeczytaniu historii Ewy z jej rabatą ze świerkami.

Chciałam, żeby od strony podjazdu był niski żywopłot z bukszpanu, a za nim wyższe nasadzenia zasłaniające widok. A tu wychodzi na to, że jednego i drugiego nie mogę mieć
Ogród bez reguł 13:44, 03 mar 2020

Do góry
Się melduję w jedynie słuszny sposób
Podmiejski ogródek 13:42, 03 mar 2020

Do góry
Zasugeruj młodemu kopanie w tym miejscu bunkra.Będzie jak znalazł
Przesyłam rozweselacze
Ptasi gaj 13:39, 03 mar 2020

Do góry
Narobiłam się z cięciem jeszcze trawy i hortensje zostaly. Pozniej, tuje przycięcie górka i boki dobrych robot wynajmę ludzi.

Nieśmiało wychodzą i u mnie

Początki nowej grządki 13:34, 03 mar 2020

Do góry
Ptasi gaj 13:32, 03 mar 2020

Do góry
Już powoli zaczyna ruszać przyroda.

Róża pnąca pąki ok 3 cm, polibin ma zawiązki kwiatowe

Ptasi gaj 13:20, 03 mar 2020

Do góry
Była piękna niedziela więc i ruch w oczku
Rybki już chcą żreć, ale jeszcze czekam bo różnie może być w marcu

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:06, 03 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Powiesiliśmy wczoraj matę wiklinową za karaganą. Od razu lepiej .
Było:

Jest:

Super, od razu lepiej, jednak jednolite tło dla rabaty wychodzi zawsze na plus.
U mnie już trzy domy jednorodzinne z piętrem stoją w jednym rzędzie w odległościach co 3-4 m, więc mam jednolite tło Ponoć sąsiedzi planują ładne ogrodzenie (mają ładne nowoczesne domy, więc mam nadzieję, że gust jest ok), chociaż tyle tego dobrego.
Podmiejski ogródek 13:00, 03 mar 2020

Do góry
No właśnie względem tego świerku...

Przemyśliwałam sprawę i wnioski mam takie:

jakkolwiek śliczny nie byłby ten rysunek Hani, to podest w tym miejscu funkcjonalnie się nie sprawdzi. A żeby w ogóle miał sens, to trzeba by było przesunąć ścieżki z bali, żeby prowadziły do niego, a nie obok. bardzo dużo pracy.

natomiast pasuje mi ten podest pod konstrukcją hamakowo-huśtawkową. ten na pewno będzie wykorzystywany. do tego przestanie mnie kusić żeby robić tą rabatkę zasłaniającą. no i będę mogła postawić na tym podeście donice.

nad donicami Iwonki jeszcze myślę. raczej nie zrobię ich z betonu, tak jak proponowała. te donice na podeście będę musiała zrobić na zamówienie, bo doszłam do wniosku, że najlepiej będą wyglądały takie narożnikowe, w kształcie litery L. a jak na zamówienie - to prawdopodobnie z drewna. no i takie same bym zrobiła pod drugim świerkiem.

Tylko te donice nadal nie rozwiązują mi problemu dziury w nasadzeniach pomiędzy świerkami.
dlatego w tej chwili myślę nad zmianą nasadzeń ale musiałabym to rozrysować, a nie za bardzo mam czas.

Ogólnie mówiąc - myślę nad zabraniem stąd tych chorych bukszpanów i zastąpienie ich czymś innym. opcje widzę następujące:
- rododendrony
- cisy
- ostrokrzewy
- irgi

rodków się boję, po doświadczeniach Pszczelarnii
cisy wiadomo - zawsze na propsie, tylko odkwaszać bym musiała
ostrokrzewy mam i bardzo lubię, tylko rosną w bardziej zacisznym miejscu. tutaj jednak bardziej wieje.
irgi ... Tarcia mocno lobbuje, ale jednak trochę się boję ich nieporządnego wyglądu...

Druga rzecz: myślę, żeby wykopać z tej rabaty to fajne wielopniowe drzewko, czyli lilaka, którego świerki powoli zaduszają.

w zamian chciałabym posadzić dwa nieduże drzewka, trochę dalej od świerków jedno przy domu, drugie przy wiacie śmietnikowej. Może jakaś wisienka ozdobna?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies