Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:19, 14 maj 2020

Do góry
Witam
Proszę o odp czy 3x platan klonolistny Alephen’s Globe szczepiony na pniu korona kulista będzie dobrym pomysłem na tej rabacie. Czy odległość miedzy drzewami 2 metry będzie wystaczającą ? Ew jakie inne 3 drzewa na pniu można by było tu posadzić ? Na dole rosną już lawendy i rozplenice hamlen, za nimi przy płocie krzewy tawuły.

Okno na ogród 22:16, 14 maj 2020

Do góry
bql3 napisał(a)
...Jeśli chodzi o odmiany to polecam do Twojego ogrodu np. acer schirasawanum 'AUREUM' - bo ma pięknie układające się listki z różową obwódką i bardzo efektywnie się wybarwia.
(fotki poniżej - wybarwienie, przełom wiosna-lato)

oraz drugi z tej samej 'rodziny' jest klon acer schirasawanum 'JORDAN' - ale ten dla odmiany jest jaśniejszy od Aureum i inaczej wybarwia się na jesień niż poprzedni klon.
(fotki poniżej)

Ciekawa jest też odmiana o nazwie acer palmatum 'ORANGE DREAMS'

Dzięki Janie odpowiedź na moje wołanie o pomoc i za propozycje kloników.

Wszystkie trzy są piękne, a pierwszy i trzeci najbardziej w moim guście. O Orange Dreams już słyszałam i widziałam. Jordan też piękny, ale zastanawiam się czy jego liście w dużej masie o takim odblaskowym kolorze nie świeciłyby zbytnio w ogrodzie... Chyba, że taki kolor nie utrzymuje się przez cały sezon. Albo tak tylko wygląda na zdjęciu.

No mam o czym myśleć i co czytać. Tą długą listę już widziałam u Ciebie i ....owszem: Masakra .

Dziękuję jeszcze raz i zapewne będę Cię odwiedzać z pytaniami.

Dębowe zakątki 22:16, 14 maj 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
U mnie hosty trochę jeszcze mniejsze ale czekam, kocham potem gapić się na te piękne liście

U mnie hosty są w różnym stadium,,, i takie

I takie
cudne wiosenne wybarwienia,,potem zmieniają się na inne.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:11, 14 maj 2020

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:08, 14 maj 2020

Do góry
1. Czy odległość 100cm między miskantem A lizakiem nie jest za duża, jest tam dużo miejsca? Jeśli jest ok to może wsadzić tam rozchodnik okazały jakiś rozowy kolor tak między miskant troszkę wysunięty do przodu?
2. Pod czereśnia myślę wsadzić funkcję

3. W stopkach na jesieni zasadze czosnku, zastanawiam się czy te stopki nie zrobić przy każdym lizaki zrezygnowalabym wtedy z danica.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:06, 14 maj 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Chyba muszę i ja swoje stare narcyzy wprowadzić znów do ogrodu, bo je jakoś mucha omija kwitną sobie na emigracji
Aniu moje narcyzy pamiętają czasy mojego dzieciństwa, kwitną niezmiennie co roku

Okno na ogród 22:04, 14 maj 2020

Do góry
... mimo wszystko Haniu trzymam kciuki oraz życzę wytrwałości w poszukiwaniach - bo na prawdę warto! - fotka na zachętę

pozdrawiam
Jan

Zakątek z fioletową ławeczką 22:03, 14 maj 2020

Do góry
mój kameleon

i niespodzianka, wykorzystałam.

Osiedlowy ogródek 22:02, 14 maj 2020

Do góry
W popołudniowym słońcu

I przygotowane do Zimnej Zośki Pomidorowe pole

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:02, 14 maj 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Przepiękny kolor irysa.
Jolu teraz to tylko czekam na kwitnienie następnych ale najpierw niech minie ta zimna Zośka

Zakwitły pierwsze powojniki

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:02, 14 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Tak Sylwus, masz rację, ja też zaczełam mieć watpliwosci - juz przesadziłąm
A takie coś mi rośnie co roku na jałowcu, pryskam i iglak żyje bez szwanku

To rdza gruszy i jałowców jak już jest to nie do zwalczenia, dlatego jak mi gruszka złapała plamy to ją w tym roku wycięliśmy żeby nie zaraziła jałowców bo mam ich trochę w ogrodzieDobrze, że przesadziłaś
Sałatka pokrzywowa 22:01, 14 maj 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)

Jutro pewnie pstryknę nowe zdjątka, więc dorzucę jeszcze parę z zeszłego tygodnia.

Wschodzące lilie działają tak jakoś bardzo egzotycznie

a to taki swojski zakątek

Pierwsze pączki ma już Aicha i Constance Spry

U Ciebie też widzę już pączki różane. Ale miło!
Osiedlowy ogródek 21:59, 14 maj 2020

Do góry
Dziś znowu niewidoczne tetrisy na cienistej pod kasztanowcem.

Rozdzieliłam kępę host August Moon na 5 szt i posadziłam z tyłu.
Kępę białek tawułki też na 3 szt
3 funkię zielone z białym środkiem połączyłam w jedną kępę
Funkie Halcyon posadziłam w falę a brunery podzieliłam na 4 i są w trójkącie
Wywaliłam irysy holenderskie, które nie kwitły a ich liście się pokładały.
Wzdłuż ścieżki z kamieni są 3 hakone All gold, jak podrosną będą się wylewać na ścieżkę.

Chcę dosadzić jeszcze kokoryczkę i śnieżyce.

Kwiaty we włosach 21:59, 14 maj 2020

Do góry

Kwiaty we włosach 21:57, 14 maj 2020

Do góry

Sałatka pokrzywowa 21:53, 14 maj 2020

Do góry

Najlepsze truskawki są na placu różanym, że tak polecę parafrazą wśród tulipanów, piwonii i wszelkiego dobra, które się tam łaskawie sieje

Pomidorki posadzone i daję słowo, w ciągu doby po posadzeniu już urosły, a była to wyjątkowo miła pogodowo doba

A tak się bawiłam u Mamy na działce

Kwiaty we włosach 21:53, 14 maj 2020

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 21:52, 14 maj 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Wygląda mi na to, że to Verbena tenuisecta. Ja miałam odmianę Imaginations. To bardzo fajna werbena. Wklejam Ci zdjęcie poglądowe z mojego ogrodu. Daj znać, to szybko usunę.

Proszę nie usuwaj. Tak myślałam, że to chyba ta. Jak zakwitnie (o ile zakwitnie) będzie wszystko jasne.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:51, 14 maj 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Sylwuś ogród pięknieje z dnia na dzień

współczuję strat.. ehhh dzisiaj chyba mamy ostatni taki niepewny dzień?... powinno już być cieplutko

Teraz już wiem czemu mój buczek taki klapnięty..oglądałam go z wszystkich stron..i myślę sobie O co mu chodzi ?,sucho nie ma, co jest? a to niska temperatura tak na niego wpłynęła ..

Sylwuś masz może jaśminowca wonnego ?można go ciąć ?

kupiłam sobie w biedrze ..po 3.99 taka okazja ..trza było brać
ale nie wiedziałam ,że to taki wielkolud rośnie

Asiu buki młode przyrosty maja takie obwisłe potem jak drewnieją to je podnoszą w pion, jeśli listków nie ma czarnych lub w czarnobrązowe plamy to nic mu nie jest.
Mam jasminowca, a nawet dwa bo mi się mój wysiał i rośnie, tnę co sezon, ja tnę wczesną wiosną wycinając gałęzie przekwitłe z poprzedniego roku, zostawiam mu dwuletnie bo na nich mam najwięcej pączków. Pewnie lepszym wyjściem było by przycinanie zaraz po kwitnieniu bo nie ma ryzyka, że wytniesz niewłaściwe, ale wtedy to ja mam już a dużo roboty w ogrodzie i brak czasu na to więc tnę wiosną w lutym marcu.
tydzień temu cyknięte

Po lewej na pierwszym planie siewka już duża, w głębi na prawo od krzaka róży krzew mateczny, u mnie dopiero będą kwitły o ile nie zmroziło pączków( nie sprawdziłam)
Mój ogrodowy pamiętnik 21:51, 14 maj 2020

Do góry
Świerk sitkajski Silberzwerg. Nowy nabytek żeby eMek fan iglaków też coś miał z ogrodu oprócz trawnika.

Miłorząb trochę oberwał od przymrozków.

Pierwsza kwitnąca krzewuszka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies