A ty mnie na wyspy szczęśliwe zawieź,
wiatrem łagodnym włosy jak kwiaty rozwiej, zacałuj,
ty mnie ukołysz i uśpij, snem muzykalnym zasyp, otumań,
we śnie na wyspach szczęśliwych nie przebudź ze snu.
Pokaż mi wody ogromne i wody ciche,
rozmowy gwiazd na gałęziach pozwól mi słyszeć zielonych,
dużo motyli mi pokaż, serca motyli przybliż i przytul,
myśli spokojne ponad wodami pochyl miłością.
Nie znam odmiany, dostałam go jako nastolatka. Pachnie pięknie, kwiatuszki pojedyncze są znacznie większe i ciemniejsze niż u tych tradycyjnych bzów. Cała kwiatostan jest 2 do 3 razy większy niż u tych starodawnych bzów.
Będziesz ją u mnie oglądać Albo gdzieś dalej od tarasu znajdziesz miejsce i posadzisz. U mnie ma korę w nogach dlatego nie zauważyłam, że śmieci i brudzi. Dobrze, że Anitka wypatrzyła ten fakt i cię uprzedziła.
Ufff… Nie ma muru rozebraliśmy go na czynniki pierwsze. Dziś ja też targałam te bloczki, bo na właściwej wysokości dałam radę je ruszyć. Więc czuję, że żyję...
Wygląda to tak:
Ten niby - płotek jest po drugiej stronie siatki. Teraz trzeba rozłupać ten murek po lewej po skosie, uprzątnąć teren, pomierzyć dokładnie i udać się na zakupy.
Witam serdecznie. W dniu dzisiejszym zauważyłem na mojej magnolii yellow bird przywiędłe liście. Na jednej z gałązek, była ona czarna od pewnego miejsca wszystkie liście były zwiędłe. Końcówki liści - nasada przylegająca do gałązki również była czarna. Wszystko widać na zdjęciach. Proszę o Waszą opinię, co może być przyczyną takich objawów. Gałązkę wraz z liśćmi wyciąłem. Z góry dziękuję za pomoc.
Witaj w bukowym fan clubie U buków nie zauważyłam przypalania. To duże drzewka więc nawet gdyby było to zginie w masie liści. Przypala mi czubki wiąza holenderskiego Wredei, dlatego najbardziej lubię go wiosną. Potem żółknie i w suche, upalne lato nieco brązowieje.