Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sałatka pokrzywowa 23:13, 26 lut 2020

Do góry
Siedzimy, obgadujemy koncepcję mocniejszej konstrukcji płotu. M ma swoją koncepcję. Niech mu będzie, powinno być dobrze. Ja w takim śmiesznym programiku graficznym bazgrolę po zdjęciach, żeby wyklarować koncepcję wykończenia, to może nie jest najlepsze słowo - uzupełnienia nasadzeń, jak już rzeczony płot ponownie stanie. Wyszło mi, co było do przewidzenia, że najprościej będzie najlepiej. Czyli dorzucić tam cisów, a niech tam, trochę poczekam, zanim osiągną dwa metry, trudno, nie będę latać na golaja, jakoś przeżyję.

Już w zeszłym roku pojawiła się koncepcja, żeby wcisnąć tam coś wyższego - tak do 4 m, w miejsce pokaźnej brzozy, którą wyciął sąsiad. Był pomysł na dodatkową rajską jabłonkę, tym razem o żółtych owocach, ale ostatnio chodzi mi po głowie lilak, taki szczepiony, żeby miał bliżej do słońca i nie rozłaził się na boki.
Na fotce jest domalowany żywopłot, zniknięty jaśmin i szkic tego czegoś. Hmm, zdjęcie dość ponure, bo z nałożonym ponurastym filtrem, ale ogólnie chyba porządnie?
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:21, 26 lut 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Właśnie obawiam się przymrozków jak już to wszystko ruszy na dobre. Rok lub dwa lata temu w maju było -5 stopni i bardzo dużo zniszczeń.

Dorotko, a w prawym rogu, na dole to listki naparstnicy? Czy one już wyszły z ziemi czy od lata takie zielone?
Mój 4 arowy azyl... 22:17, 26 lut 2020

Do góry
Haniu, każda kolejna wiosna napawa optymistycznie.
Wiesz, że dojrzałam dziś pierwsze przylaszczki? Marne jeszcze te kwiatki, raptem trzy, ale cieszą niezmiernie. Nie zrobiłam zdjęcia, bo akurat przyszła chmura i polało. Musiałam uciekać.

Ogród z wilkiem zamkn. 22:07, 26 lut 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
tęsknię za takim ogrodem
a dziś ponuro,deszcz pada ,nawet nie mogę kamyczków wybierać …….

ale nadrobiłam moje ulubione ogrody nie we wszystkich się odzywałam

Miłego dnia
lecę do dentysty wrr

Tez tęsknie! Za Twoją - moją ulubioną - skarpą wybitnie!
Mój 4 arowy azyl... 22:03, 26 lut 2020

Do góry

W Dolinie Muminków 22:02, 26 lut 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Uwielbiam kwiaty w domku zimową porą. Twoje piękny nastrój wprowadzają.

Dziękuję Dorotko... Buziaki.
Mój 4 arowy azyl... 21:56, 26 lut 2020

Do góry
U mnie, Mariolko, wszystko później wyłazi z ziemi i później zakwita.
Ale dzisiaj zaskoczyły mnie żółte krokusy, wrzośce prawie w pełni rozkwitu, nawet kosaćce cebulowe się pokazały. Dziwne, że przebiśniegi drzemią jeszcze a ciemierniki ledwie w pączkach.

Ładnie przezimowała ożanka, to jedna z wielu kępek.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:48, 26 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Żeby tylko przymrozki przetrwały to się będziemy cieszyć dłuuuugim sezonem
Właśnie obawiam się przymrozków jak już to wszystko ruszy na dobre. Rok lub dwa lata temu w maju było -5 stopni i bardzo dużo zniszczeń.

Podwórkowa rehabilitacja 21:47, 26 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia to taki???
Mój rośnie przy samym brzegu oczka w gruncie rodzimym gliniastym, nie podlewam go prawie wcale nawet w upały i kwitnie co roku. Może Twój miał za mokro....?

Nie widziałam go jeszcze na żywo, kupowałam wysyłkowo.
Na zdjęciach w sklepie wygląda inaczej niż Twój.
Choć kolor pewnie taki.
Sprzedawca sprzedawał jako roślina do oczka...zobaczymy w tym roku.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:45, 26 lut 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Już u Ciebie wiosennie .Pomału trzeba myśleć o tej wiosnie.
Wiosna pcha się w lutym na całego, to są żonkile z 18 lutego. Dziś są już większe. Stokrotki zaczynają kwitnąć w gruncie, bratki nieśmiało pokazują kwiatki, więc trzeba zacząć już sprzątanie w ogródku.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:42, 26 lut 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Uwielbiam wspomnienia z miejsc w których byłam, często przeglądam zdjęcia zimową porą i uśmiecham się do oglądanych widoków. U nas też pogoda była kiepska, ale dziś robiłam porządki pod świerkami, jeszcze trochę mi zejdzie. Najważniejsze, że zaczęte. Wiosna szybko w tym roku startuje, jeszcze niektóre rośliny nie zaschły, a już się budzą do życia.

Żeby tylko przymrozki przetrwały to się będziemy cieszyć dłuuuugim sezonem
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:40, 26 lut 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Wiosenne zrobiło się u Ciebie w domu
Lubię wiosenne akcenty, żeby jeszcze słoneczka było więcej to dni były by od razu weselsze.

Podwórkowa rehabilitacja 21:37, 26 lut 2020

Do góry
Renia to taki???
Mój rośnie przy samym brzegu oczka w gruncie rodzimym gliniastym, nie podlewam go prawie wcale nawet w upały i kwitnie co roku. Może Twój miał za mokro....?
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:36, 26 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo ładna domowa wiosna
Dziękuje, ale żonkile kończą już kwitnienie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:31, 26 lut 2020

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Dorotko piękny wschód słońca wiosna też piękna ogrzanie zimnych widoków słodkie - mniam mniam
Dziękuję ślicznie Jak tam, projektujesz coś?

Ogród bez reguł 21:28, 26 lut 2020

Do góry
A kalina wciąż kwitnie, wciąż pachnie

Ogród bez reguł 21:23, 26 lut 2020

Do góry
Tyle wiosny w lutym

Podwórkowa rehabilitacja 21:21, 26 lut 2020

Do góry
I na koniec dział roślin, które znam tylko z liści

agapanty
Od kilku lat w tej samej doniczce (bo lubią ciasnotę), grzeją się na słonku, chowane do piwnicy z innymi ciepłolubami.
Jakiś nawóz specjalny potrzebuje?

Kosaciec luizjański 'Black Gamecock' 
Zimozielony i całkiem wyrośnięty w tym roku.
Podobno uwielbia płytką wodę i słońce ale mimo takich warunków przez 3 lata nie zakwitł.
Teraz jest wkopany w miejscu zalewowym ( tam gdzie rosła róża QOS). Ma kwitnąć od kwietnia do czerwca na ciemnofioletowo. Bardzo jestem ciekawa czy ta zmiana przyniesie rezultaty.
Przedogródek pod dębem 21:20, 26 lut 2020

Do góry
Byłem dzisiaj na mojej działce ze stawem. Zmierzch zapadał więc niewiele zdjęc
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:14, 26 lut 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elu, Dorotko a na co jest to pryskanie Promanalem?
Faktycznie, u Ciebie ptactwa mnóstwo. I jaki piękny stroik w domu.
Faworki też apetycznie wyglądają.

A dzisiaj były pierwsze urodzinki mojej jedynej wnusi (bo mam też 2 wnuków). Oprócz zamówionego tortu urodzinowego były pączki ode mnie. Ale te kupowane są jakieś miększe, lużniejsze a te mojej roboty jakieś ściślejsze.

Może masz jakiś wypróbowany sposób na pączki Dorotko?
Basiu ja nie pryskam niczym na razie. Żonkile w domu już przekwitają, stanowczo za szybko.

Nie smażę pączków, ale wypróbuję może na niedzielę z tego ciasta co robiłam faworki to podzielę się opinią. Pączki najlepiej smakują w dniu w którym się smaży. Na drugi dzień jeśli chcesz żeby były mięciutkie włóż na 10 sekund do mikrofali na niskiej temperaturze. Wtedy roztapia się zawarty w nich tłuszcz i robią się jak świeże. Po takim odgrzaniu najlepiej od razu zjeść. Te kupne mają dużo różnych spulchniaczy, a to nie jest zdrowe. Te własnej roboty uważam, że smakują lepiej, nawet jak są trochę twardsze.
Ty masz wnusię, ja mam dwóch wnuków. 5 lat, a drugi 4 miesiące. Słodziaki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies