Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród nad Rozlewiskiem 22:48, 11 lip 2012

Do góry
To ogród weekendowy (czyli, po polsku i potocznie - działka letniskowa), choć z powodów różnych nie bywam tam tak często, jak bym chciała.
Ogród położony jest w całkiem sporej nadbużańskiej wsi. Dlaczego właśnie tam?
Tak zrządził Los...

Sadzę tam aksamitki, nasturcję, maciejkę, bo to ma być ogródek wiejski
I liliowce, i malwy

Ogród nad Rozlewiskiem 22:20, 11 lip 2012

Do góry
Witam serdecznie
Zapraszam do ogrodu, który - bez kozery napiszę, że w znaczym stopniu - przyczynił się tego, że mój przydomowy ogród nieco zaniedbałam. I przyczynia się nadal
Ci, co widzieli ów przydomowy, wiedzą, o czym piszę

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:38, 11 lip 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)
Sebek Ty chyba całe wakacje odpoczywasz w ogrodzie

Z siebie się smieję, z niekumatości mojej Nie dalej jak przedwczoraj składałam Sebkowi życzenia z okazji osiągnięcia pełnoletności, zatem pamiętałam wówczas jeszcze, ze on uczeń
A dziś się zastanawiałam, dlaczego Sebek, zamiast w szkole być, na forum w godzinach porannych czynny jest

Tłumaczyć mnie może jedynie fakt, że moje latorośle nie mają wakacji, to i przegapiłam koniec roku szkolnego
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 16:08, 11 lip 2012

Do góry
No, jesteś wreszcie
Myślałam, że już wszystko obsadziłaś i już tu nie zajrzysz

Rozumiem ten brak czasu, też go mam za mało

3maj się ciepło zatem
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 15:18, 11 lip 2012

Do góry
Dziękuje Tess, ja chwilowo narzekam na brak czasu, pracę dyplomową dokańczam no i mam teraz trochę więcej dzieci na głowie yhh....moje strusie mają już brzydkie liście a nawet poobcinać nie mam kiedy, posadziłam jeszcze tego syberyjskiego iglaka, w wolniejszej chwili wrzucę foty pozdrowienia
Ogród z perspektywą na przyszłość 14:41, 11 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Witaj. Nie ma problemu. Kilka stron dalej podawałam wymiary do wykonania

Właśnie instrukcji wykonania też szukałam, już znalazłam. Dziękuję

Piękny masz ogród, Moniko. Taki przestrzenny i jasny. Podziwiam konsekwencję w jego tworzeniu

Oj dziękuję, dziękuję. Bardzo mi miło
Ogród z perspektywą na przyszłość 13:59, 11 lip 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Witaj. Nie ma problemu. Kilka stron dalej podawałam wymiary do wykonania

Właśnie instrukcji wykonania też szukałam, już znalazłam. Dziękuję

Piękny masz ogród, Moniko. Taki przestrzenny i jasny. Podziwiam konsekwencję w jego tworzeniu
Ogród z perspektywą na przyszłość 11:31, 11 lip 2012

Do góry
Moniko, mam nadzieję, że nie będziesz miała mi za złe: wkleiłam do swojego wątku Twoje donice, w celu pokazania małżowi (wyraził chęć własnoręcznego zrobienia).
Te:

W Gąszczu u Tess 11:28, 11 lip 2012

Do góry
Wklejam ku pamięci (i w celu pokazania małżowi) donice z Ogrodu z perspektywą na przyszłość:

kwiatholandii napisał(a)
Wrzucam obiecane wymiary donicy

Pierwsza deska ma szerokość 40cm i wysokość 20. Poszczególne deski zwęzają się o 2 cm na szerokosć, tak że najniższa ma 32cm szerokości. Boczne kołki trzymające są w kwadracie 4cm. Całośc jest mocowana właśnie do kołków za pomocą wkrętów. Potem drewno jest bielone.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:26, 11 lip 2012

Do góry
Sebek, jesteś Wielki
Dziękuję, to ten wątek i te donice:

Zaraz poszukam instrukcji wykonania

Całusy
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:11, 11 lip 2012

Do góry
Sebku, Ty wiesz wszystko o tym co u kogo i gdzie Pomóż, proszę
Swego czasu u którejś z dziewczyn widziałam własoręcznie zrobioną donicę drewnianą (w dodatku z instruktażem wykonania). Teraz szukam i szukam, i znaleźć nie mogę.
Donica jest z drewna, wysoka, bielona.
Małżowi chciałam pokazac, bo wyraził gotowość wykonania takowej

Wybacz, że Cię o to proszę, ale nowicjuszką tu jestem, nie kojarzę jeszcze wielu ogrodów z ich właścicielami
W Gąszczu u Tess 10:57, 11 lip 2012

Do góry
Betysiu, przeanalizowałam Twoje propozycje:
- co do propozycji podkrzesania dwóch pierwszych tuj - całkowicie zasadna, zarówno ze względu na poszerzenie przejścia, jak i fakt, że z drugiej strony (tej niewidocznej na zdjęciu) - obie są podeschnięte. Były z tamtej strony zacienione przez magnolię, i tak sie to skończyło. Ponieważ magnolia - co postanowione - będzie usunięta, tamta strona się odsłoni nie musi być to suche usunięte.

- co do podcięcia złotego iglaka przy modrzewiu - też to rozważam. Zbyt przesłania dalszą część ogrodu, trzeba go odsłonić, a wyciąć go trochę mi żal. Choć i podkrzesać szkoda, bo on dla odmiany - naprawdę jest tak piękny od dołu po całym obwodzie.

- co do hortensji w donicach - pomysł super (bardzo lubię hortensje), tylko że w tym miejscu chyba nie bardzo da się zastosować. To jest miejsce bardzo nasłonecznione, wręcz patelnia - hortensje chyba nie dadzą rady. Gdybym jednak zdecydowąła się na hotensje w tym miejscu, to nie w donicach, lecz w gruncie. Klimat mamy, jaki mamy (zazdroszczę Ci ciepłych zim), więc pewnie owe donice trzeba by chować na zimę do pomieszczenia. Po pierwsze - nie mam gdzie (garaz zawalony skarbami i narzędziami małża, wszak to jego królestwo), po drugie - już nie te lata, bym mogła ciężary nosić czy przenosić (a i małż ma kręgosłup w rozsypce)

- co do wycięcia tego niskiego świerczka gniazdowego - najpierw go ostrzygę Nie mam pojęcia, co wyjdzie, może nic, to wówczas go wyrzucę. A moze coś fajnego da się zrobić, i albo będzie tu pasował, albo znajdę mu inne miejsce.

Jeszcze raz dziękuję serdecznie za rady, wszystkie rozważę z uwagą

Największym moim problemem jest niedostatek czasu. Mam go za mało na wszystko to, co muszę zrobić, a stanowczo za mało na to wszystko, co chciałabym zrobić.

Popówek 22:47, 10 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Tutaj słoneczniki i moje Młode, docelowo w tym miejscu ma być ściana z cisa (widać takie małe coś między słonecznikami) a dołem barwinek

Pomiędzy słonecznikami rosną cisy, dobrze zrozumiałam? Wydaje mi się, że nie jest dobre dla tych cisów to sąsiedztwo słoneczników. Wiem, że chcesz mieć już coś zielonego, a te cisy małe są, tła nie dają, ale nie urosną, jeśli będą musiały konkurować ze słonecznikami. Słoneczniki radzą sobie w kazdych warunkach, uważa się, że nie są wymagające do do zasobności gleby, ale jest tak właśnie dlatego, że mają silny system korzeniowy i wyjadają i wypijają wszystko wokół.
W tym przypadku - kosztem cisów. Tak mi sie wydaje.

Śliczne Młode

Oczywiście, że masz rację, ale cisy są solidnie nawiezione, słoneczniki tylko w tym roku tam będą, bo nie miałam sumienia odmówić Młodym samodzielnego wysiewu zapomnianych z zeszłego roku nasionek.
W przyszłym roku dla tła będą wilce (lub clematisy, jeżeli tegoroczne przetrzymają zimę) - i to pojedyncze sztuki, bo będę potrzebowała miejsca i światła dla barwinka który dołem się rozrasta.

Na razie z 20 chyba cisów jeden odmawia współpracy (i to akurat w miejscu gdzie słonecznika nie ma) gubiąc igiełki

Młode też mi się podobają dziękuję
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 16:37, 10 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)

podrzrucam kilka moich faworytek ( jak bedziecie mialy czas to prosze o jakiekolwiek opionie o nich ):

http://www.pepinierepierregaujard.com/roses/catalogue/rosier-404.html

http://www.pepinierepierregaujard.com/roses/catalogue/rosier-148.html

http://www.pepinierepierregaujard.com/roses/catalogue/rosier-252.html

http://www.pepinierepierregaujard.com/roses/catalogue/rosier-370.html

Betysiu, powoliłam sobie wkleić do mojego wątku te namiary na przecudne róże. Mam nadzieję, że nie masz mi złe?
Czy te róże dałyby radę w polskim klimacie (centralna Polska)?

Teresko oczywiscie,ze nie mam za zle !!!!
a czy beda odpowiednie dla Ciebie jesli chodzi o klimat to jeszcze nie wiem ale jak tylko bede miala chwilke to postaram sie poszukac i cos znalezc jak one by sie sprawowaly w Polsce...
pozdrawiam!
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 14:09, 10 lip 2012

Do góry
betysia napisał(a)

podrzrucam kilka moich faworytek ( jak bedziecie mialy czas to prosze o jakiekolwiek opionie o nich ):

Betysiu, powoliłam sobie wkleić do mojego wątku te namiary na przecudne róże. Mam nadzieję, że nie masz mi złe?
Czy te róże dałyby radę w polskim klimacie (centralna Polska)?
W Gąszczu u Tess 14:04, 10 lip 2012

Do góry
Betysiu, dzieki za odwiedziny i rady, zaraz szerzej odpowiem, teraz ku pamięci wkleję sobie z Twojego wątku linki do tych cudownych róż:

Francuskiego wprawdzie nie znam ni w ząb, ale gdzieś w Betysi wątku widziałam, że Betysia zamieściła też "mini tłumacza", to sobie potem dokleję
Dla odmiany czas na zmiany... 13:59, 10 lip 2012

Do góry
beta napisał(a)
Teresko melduję, że pierwszy rozdział właśnie skończyła ufff
teraz robię sobie trochę przerwy

Poczułam się jak sroga nauczycielka
Mój mały raj na ziemi :) 13:10, 10 lip 2012

Do góry
Betysiu, witaj u mnie gwiazdeczko ! z wilkołakami dam sobie radę - uwielbiam czosnek i nie zawaham się go użyc

Tess spaceruj ile chcesz - cieszę się, że Ci się podoba u mnie
inspirowac się możesz oczywiście, przecież po to są te fotki

Asieńko z tarasikiem pewnie pójdzie szybko, nie wiem jak z ciurkadłem..... M nigdy tego nie robił wszystko tzreba przemyślec aby nie było pomyłek ! myślę, że efekt będzioe w przyszłym roku , jak się wszystko rozrośnie

GabiK tarasik oczywiście drewniany choc kusiła mnie kostka granitowa, ale nie chcę już mieszac materiałów, bo wg mnie im mniej tym lepiej (wg zasady, że lepszy niedosyt niż przesyt...) a ciurkadło...oby się Paweł do jesieni wyrobił...... strasznie je chcę już miec, no ale......
Popówek 11:53, 10 lip 2012

Do góry
Ymma napisał(a)
Tutaj słoneczniki i moje Młode, docelowo w tym miejscu ma być ściana z cisa (widać takie małe coś między słonecznikami) a dołem barwinek

Pomiędzy słonecznikami rosną cisy, dobrze zrozumiałam? Wydaje mi się, że nie jest dobre dla tych cisów to sąsiedztwo słoneczników. Wiem, że chcesz mieć już coś zielonego, a te cisy małe są, tła nie dają, ale nie urosną, jeśli będą musiały konkurować ze słonecznikami. Słoneczniki radzą sobie w kazdych warunkach, uważa się, że nie są wymagające do do zasobności gleby, ale jest tak właśnie dlatego, że mają silny system korzeniowy i wyjadają i wypijają wszystko wokół.
W tym przypadku - kosztem cisów. Tak mi sie wydaje.

Śliczne Młode

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 11:36, 10 lip 2012

Do góry
Betysiu, zatkało mnie. Fontanna przepiękna, bardzo fajnie ją wkomponowałaś
A róże - no nie mam słów. Ja chcę mieć takie róże! Coś cudownego.
No wracam jeszcze raz do poprzednich stron pooglądać/popodglądać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies