Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania -Spełnione marzenie

Ania -Spełnione marzenie

Margerytka40 15:59, 11 sty 2020

Anka nie przesadzaj. Zima ma swoje prawa i wiadomo szału nie ma. Swoją drogą dalej namawiam Cię na trawy. Niektóre robią teraz dobrą robotę np. carexy wszelkie, stipy, rozplenice. Nawet takie zaschnięte fajnie wyglądają
Ania111 16:00, 11 sty 2020

Kolejna piękna kompozycja
sami zobaczcie ,
jest różnica ?
Moje paskudne rabaty a te piękności ?

https://pl.pinterest.com/pin/602075043913656951/
Ania111 16:03, 11 sty 2020

Margerytka40 napisał(a)
Anka nie przesadzaj. Zima ma swoje prawa i wiadomo szału nie ma. Swoją drogą dalej namawiam Cię na trawy. Niektóre robią teraz dobrą robotę np. carexy wszelkie, stipy, rozplenice. Nawet takie zaschnięte fajnie wyglądają

Asiu ,

Ale u mnie zima na prawdę jest okropna ,
Nikt nie mam takiej brzydkiej ,
No może jak by spadł śnieg
i to przykrył ,
było by biało
( czyli tak jak lubię )

Co do traw ,
Nigdy nie mów nigdy ,
... ale na razie z nimi walczę ,
Wybacz mi Asiu
anpi 16:54, 11 sty 2020

Aniu, nie chcę Cię załamywać dodatkowo, ale te pięknie kwitnące rabaty, które pokazałaś to zimową porą będą podobnie buro,czy pusto wyglądać Bo tam są w większości byliny, które o tej porze przybierają takie właśnie kolory. Po niektórych śladu prawie nie ma, jak łubiny, naparstnice, rumiany, malwy, czy nawet jak zostaną niektóre z nich nasienniki,to wg mnie raczej szpecą niż zdobią. Tak więc moim zdaniem aby rabata dobrze wyglądała późną jesienią ,czy zimą taką jak mamy bezśnieżną to muszą na niej rosnąć nie tylko krzewy zimozielone, ale takie o ozdobnych owocach(np.berberysy ), czy ozdobnych ( kolorowych)gałązkach ( np .derenie), czy liściach ( rododendrony, azalie) byliny o ładnych nasiennikach(np. jeżówki, rozchodniki ) lub byliny które mają względnie ładne listki zimą, np żurawki i bezsprzecznie trawy robią super robotę, tak jak napisała Asia. Ale oczywiście każdy wybiera pod swój gust i upodobania. Ważne są oczywiście ramy ogrodu. Oczywiście zaplanowanie kształtu rabat i architektura daje od razu wrażenie uporządkowania i nawet jak ogród jest jeszcze niedojrzały, pustawy to broni się w wyglądzie. Tak więc Aniu nie załamuj się, tylko bierz się za planowanie kształtu i nasadzeń i wg mnie już po roku można być zadowolonym z ogrodu,jeżeli chodzi o rośliny, bo z architektury, to oczywiście wprost proporcjonalnie do zawartości portfela Roślinki zawsze można posiać, dostać, posadzić z patyczka , wymienić się, itd...
Pozdrawiam cieplutko i życzę byś z wiosną wkroczyła z gotowymi pomysłami na swój ogród.A teraz wykorzystaj czas i pomęcz dziewczyny niech Ci pomogą trochę planować.Potem z tych pomysłów, samo coś Ci się wyklaruje, jeżeli nie będziesz zdecydowana na żaden konkretny. Nie bój się tej różnorodności jaka Ci ktoś zaproponuje po swojemu...ty ostatecznie i tak zrobisz tak jak będziesz chciała. A w trakcie takich rozważań wile się w głowie układa, sama widzisz, że nawet zmieniają się upodobania
gogo 18:58, 11 sty 2020

Aniu, masz oczywiście rację z peselem, ja mam młodą duszę
A podczas prac ogrodowych słucham ulubione piosenki i sapię do wtóru

Nie narzekaj na zimowe widoki ogrodu, przecież coś Ci tam rośnie.
Trzeba to tylko wkomponować w nowe plany i będzie dobrze
Mnie też do Ciebie ciągnie
Dominika11 22:17, 11 sty 2020

O qurcze Aniu co to się dzieje u Ciebie... Jakia rewolucja
ElaS 22:55, 11 sty 2020

O widzę, że jesteś napalona na wysiewy.
No, jak sobie przypomnę, co ja wyprawiałam
Te obstawione parapety. W mieście, potem na wsi. Sprawdzanie temperatury, odwracanie tych szklarenek, bo roślinki się wyciągają. Potem to przesadzanie, wysadzanie, i przeklinanie własnej głupoty - haha.
Tobie Aniu życzę sukcesów
Ania111 23:00, 11 sty 2020

anpi napisał(a)
Aniu, nie chcę Cię załamywać dodatkowo, ale te pięknie kwitnące rabaty, które pokazałaś to zimową porą będą podobnie buro,czy pusto wyglądać Bo tam są w większości byliny, które o tej porze przybierają takie właśnie kolory. Po niektórych śladu prawie nie ma, jak łubiny, naparstnice, rumiany, malwy, czy nawet jak zostaną niektóre z nich nasienniki,to wg mnie raczej szpecą niż zdobią. Tak więc moim zdaniem aby rabata dobrze wyglądała późną jesienią ,czy zimą taką jak mamy bezśnieżną to muszą na niej rosnąć nie tylko krzewy zimozielone, ale takie o ozdobnych owocach(np.berberysy ), czy ozdobnych ( kolorowych)gałązkach ( np .derenie), czy liściach ( rododendrony, azalie) byliny o ładnych nasiennikach(np. jeżówki, rozchodniki ) lub byliny które mają względnie ładne listki zimą, np żurawki i bezsprzecznie trawy robią super robotę, tak jak napisała Asia. Ale oczywiście każdy wybiera pod swój gust i upodobania. Ważne są oczywiście ramy ogrodu. Oczywiście zaplanowanie kształtu rabat i architektura daje od razu wrażenie uporządkowania i nawet jak ogród jest jeszcze niedojrzały, pustawy to broni się w wyglądzie. Tak więc Aniu nie załamuj się, tylko bierz się za planowanie kształtu i nasadzeń i wg mnie już po roku można być zadowolonym z ogrodu,jeżeli chodzi o rośliny, bo z architektury, to oczywiście wprost proporcjonalnie do zawartości portfela Roślinki zawsze można posiać, dostać, posadzić z patyczka , wymienić się, itd...
Pozdrawiam cieplutko i życzę byś z wiosną wkroczyła z gotowymi pomysłami na swój ogród.A teraz wykorzystaj czas i pomęcz dziewczyny niech Ci pomogą trochę planować.Potem z tych pomysłów, samo coś Ci się wyklaruje, jeżeli nie będziesz zdecydowana na żaden konkretny. Nie bój się tej różnorodności jaka Ci ktoś zaproponuje po swojemu...ty ostatecznie i tak zrobisz tak jak będziesz chciała. A w trakcie takich rozważań wile się w głowie układa, sama widzisz, że nawet zmieniają się upodobania

Aniu ,
Witam serdecznie .
Ja jestem jeszcze początkującym ogrodnikiem ,
a w zasadzie miłośnikiem roślin ,
Moje wyobrażenia o rabatach ,
i o tym jak mają wyglądać stanowczo się różni ,
Dopiero się uczę ,
Ja sama zauważyłaś jeszcze dużo pracy przede mną ,

A jeśli chodzi o porady ,
To biorę oczywiście wszystkie pod uwagę ,
I dokładnie wszystkie przeanalizuje
Każdą roślinkę dokładnie przemyślę
I przeczytam jak zachowuje się w każdej porze roku ,
Wcześniej tego nie robiłam ,
I efekt a w zasadzie brak efektu ,
widać gołym okiem ,
Bardzo dziękuję za sugestie i oczywiście za odwiedziny

Ania111 23:03, 11 sty 2020

gogo napisał(a)
Aniu, masz oczywiście rację z peselem, ja mam młodą duszę
A podczas prac ogrodowych słucham ulubione piosenki i sapię do wtóru

Nie narzekaj na zimowe widoki ogrodu, przecież coś Ci tam rośnie.
Trzeba to tylko wkomponować w nowe plany i będzie dobrze
Mnie też do Ciebie ciągnie

Grażynko ,
Po dzisiejszej wycieczce ,
Nie ukrywam ,że poczułam rozczarowanie ,
Ale do marca mam nadzieje ,
Że uda mi się stworzyć coś lepszego ,
Nie liczę na osiągniecie już końcowego efektu ,
Ale już chyba gorzej być nie może

Ania111 23:04, 11 sty 2020

Dominika11 napisał(a)
O qurcze Aniu co to się dzieje u Ciebie... Jakia rewolucja